用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 2008-09 升K2 小朋友 集合處
樓主: kyleung
go

2008-09 升K2 小朋友 集合處 [複製鏈接]

咁下午班每班人數多好多

原帖由 onon811 於 08-9-4 15:39 發表
我個日問黃老師, 佢話K2BA 20人WOR

係呀, 我囡囡個班K1有23人, 依家原班升上去得番20人, 因為有3個轉左下午班.

Hi! Eling2004,
Thanks for your info!
However, I have just asked the class teacher today and she told me that the new teacher Ms Suen will arrive at around October. So, there are still 2 teacher per class. Don't know which the real case is. Let's clarify later. :)

But according to my opinion, I think it is better to have 2 teachers per class as the children is now start to train their writing skill. If 2 teacher supervise together, it will much better. Agree?
原帖由 ELING2004 於 08-9-4 11:45 發表
Candyb,

我昨天打去校務署問. 她們的回覆是所有小朋友已成長了, 所以由k2開始都會衹得一位老師在課室. 如要做勞工時就會多一位負老師幫手. 而上午班每日有45分鍾是英文堂, 在這段時間就會有兩位老師在課室.

我知 ...

onon811,
nice to meet you here too!
Including Tracytang, we are now 3 members at K2BA. Great!

原帖由 onon811 於 08-9-4 16:03 發表
係呀, 我囡囡個班K1有23人, 依家原班升上去得番20人, 因為有3個轉左下午班.

LikLik,

K2CA - 我冇記錯是19個.

原帖由 LikLik 於 08-9-4 12:38 發表

請問你們班有幾多人?

原帖由 bigbighei 於 08-9-4 11:23 發表
我都覺得27個小朋友實在係多咗少少, 成1對14 唔知第二班係咪咁呢???
同埋我覺得佢地寫字既安排都亂架, 都唔知佢係咪要隔行寫, 我問亞仔佢話係隔行喎! 我信佢架咋如果唔啱老師都會出聲既!

亞仔對丁老師都OK,但係佢 ...

今年呀仔同Hei Long 又係<熊貓組>。
K2BP 一班有27個小朋友, 唔知 K2AP 又有幾多小朋友一班

Rockmama

Rockmama,

Pls check pm.

Thanks!
Hinbabyma

原帖由 ROCKMAMA 於 08-9-4 19:47 發表

K2BP 一班有27個小朋友, 唔知 K2AP 又有幾多小朋友一班

Rockmama

如果2:19, 就非常好.

原帖由 ELING2004 於 08-9-4 17:30 發表
LikLik,

K2CA - 我冇記錯是19個.

力力係<獅子組>.:   
阿仔話今日有個男同學跌倒, 隻腳流好多血

原帖由 ROCKMAMA 於 08-9-4 19:47 發表

Rockmama

原帖由 LikLik 於 08-9-4 23:29 發表
力力係.::" />   

我瑩瑩都係獅子組,力力媽:妳9月1日有無去學校?如果係,我地可能見過面。
我個女昨天回來,又沒有同我提過有小朋友受傷,希望個小朋友無什麼事。
我記得我個女初入劍鳴時,學校提供的資料是1:12,即每班最多24個小朋友,今年增加至27人,真係覺得多左,希望不會影響老師及小朋友上堂的情況。

Hi! 力力媽,

我囝囝Brian今年同力力一樣, 係Lion Group。 上年我哋唔同班, 不過好多時星期六返課外活動都見到, 所以阿仔好早就已經認得力力。
佢見到我上BK, 就猛話要睇力力張相, 可能宜家同班同組,  有親切感。   

原帖由 LikLik 於 08-9-4 23:29 發表
力力係.::" />   

Hi! 瑩瑩媽,

你好呀! 我Brian 同瑩瑩都係獅子組。日後可以多多交流 。  

原帖由 Sanna 於 08-9-5 09:42 發表

我瑩瑩都係獅子組,力力媽:妳9月1日有無去學校?如果係,我地可能見過面。
我個女昨天回來,又沒有同我提過有小朋友受傷,希望個小朋友無什麼事。
我記得我個女初入劍鳴時,學校提供的資料是1:12,即每班最多24個小朋友,今年增加至 ...

Hinbabymon, Sanna, Liklik

Jerry都係K2BP的獅子組呀! 大家好呀!!

liklik,

今年好多舊同學都過左A班呀, 你知唔知呀? 1/9開學個日Daddy陪學, 佢話入到班房, 人面全非只係識得Ian仔咋.
唔該check pm.

醒目開學勳章

candyb,

As my husband told me,  the K2BA class has only one teacher - Miss Wong.  The another one is the assistant.  I also hope that the class have two teacher.  This will be better for the childs' learning.

If I am wrong,  please clarify.

原帖由 candyb 於 08-9-4 16:29 發表
Hi! Eling2004,
Thanks for your info!
However, I have just asked the class teacher today and she told me that the new teacher Ms Suen will arrive at around October. So, there are still 2 teacher per c ...

我9月1日有去學校呀, 你係咪都係A組架?   

我今日問過學校, 佢地話除咗兩位班主任外, 仲會有一位助教幫手, 又話小朋友已長大, 會無問題的...其實除咗師生比例, 我覺得課室是否太細for咁多人亦是一個問題..  

原帖由 Sanna 於 08-9-5 09:42 發表

我記得我個女初入劍鳴時,學校提供的資料是1:12,即每班最多24個小朋友,今年增加至 ...

力力今日都有同我講佢同Brian一組, 不過我問佢Brian中文名時佢就答唔到, 可能佢仲未習慣聽國語叫名.

原帖由 Hinbabyma 於 08-9-5 10:11 發表
Hi! 力力媽,

我囝囝Brian今年同力力一樣, 係Lion Group。 上年我哋唔同班, 不過好多時星期六返課外活動都見到, 所以阿仔好早就已經認得力力。
佢見到我上BK, 就猛話要睇力力張相, 可能宜家同班 ...

回覆 # 的文章

我好少上來﹐不過都報到先
Felix - K2AA
=====================

Ching Long - K2AA

Yat Yat -- K2BA
Shanelle - K2BA

Ernest -- K2CA
Natalie - K2CA

MM - K2AP
Isaac Tsang - K2AP

Brian - K2BP
Ching Ho - K2BP
Hei Long - K2BP
力力 -- K2BP

Lik ma,

Brian中文名叫皜軒, 佢第一日返學仲搞笑, 完成唔知丁老師叫佢名, 好似發夢咁 , 唔識應老師到。好彩返咗幾日, 宜家已經知道自己國語名, 佢都讀得幾好笑

原帖由 LikLik 於 08-9-5 20:13 發表
力力今日都有同我講佢同Brian一組, 不過我問佢Brian中文名時佢就答唔到, 可能佢仲未習慣聽國語叫名.

同意! 我都覺得課室太細, 能夠有足夠空間俾小朋友嗎? 其實當初選擇Keen Mind, 係因為鍾意佢small class。我見到課室一張小檯坐9-10個小朋友, 好似好迫。

我覺得課室是否太細for咁多人亦是一個問題..:thinking ... [/quote]

Rockmama,

Pls check pm! if you do not receive, pls let me know.

Hinbabyma
‹ 上一主題|下一主題