用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

Please advise the religious of the school. Thanks.

原帖由 小咖哩 於 08-10-13 09:56 發表
No thanks.  I wish your daughter will enter one good school :)  get high marks in the coming exams!!

as I checked her website, I think it is Christian (see vision part).

原帖由 馬媽媽 於 08-10-15 17:02 發表
Please advise the religious of the school. Thanks.

原帖由 小咖哩 於 08-10-15 17:24 發表
as I checked her website, I think it is Christian (see vision part).

基督教,屬聖公會

St. Cat 開放日

想請問幾時有開放日,同時可不可以以私人形式參觀.
唔該哂! Thanks a lot!

st.cat 開放日响11月20日 (星期四) 上午 , 你都可以自己去 , 學校會有大姐姐帶你地周圍參觀同講解 , 仲有少少遊戲玩 , 做一 d 少實驗、手工等 , 不過好多人 , 因為好多小學都會去 , 所以唔係個個遊戲都玩倒。

原帖由 Barbara 於 08-10-15 18:17 發表

基督教,屬聖公會

Barbara
而家「聖公會」變左做「聖公宗」 , 因為個辦學團體唔同左 , 所以改左名。

原帖由 尹若藍 於 08-10-25 11:54 發表

Barbara
而家「聖公會」變左做「聖公宗」 , 因為個辦學團體唔同左 , 所以改左名。

Really? I'm an old girls, may be my information isn't update.
However, I still find St. Cat's link from 聖公會's web. Besides, St. Cat is one of the few schools that doesn't put 聖公會 at the beginning of the school name.
Anyway, hope your girl enjoy the school lives as I did before.
Barbara

hihi...我又黎報到先...我大囡係F.1架,多多指教!!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 Barbara 於 08-10-28 16:51 發表

Really? I'm an old girls, may be my information isn't update.
However, I still find St. Cat's link from 聖公會's web. Besides, St. Cat is one of the few schools that doesn't put 聖公會 at the begin ...

Barbara
多謝你先。改辦學團體係學校派通告。跟住會點做我又唔知喎 ! 不過都仲係基督教。

原帖由 KINSTY 於 08-10-29 10:53 發表
hihi...我又黎報到先...我大囡係F.1架,多多指教!!

KINSTY
hihi , 你好呀 , 我個女女都係 F.1呀 , 阿女係1Mary班 , 你囡囡呢 ?
我响呢度都認識到一位 F.1家長 , 都係好架 , 大家又可以傾下計 , 又可以交流下 , 幾好丫 。多 D 上黎傾計啦 !

Hi 各位家長,

我個女一樣讀 F.1 Mary 班. 係度想識吓F.1 家長. 大家多多指教.  唔知上星期六學校開既家長會有無去度呢??

細妹

回覆 # 的文章

尹若藍,
hihi....我會一有時間就蛇上黎架喇!!
我大囡係1Priscilla
我要返工架?你呢?
呢排巧多quiz, dictation......呀,一星期有4日都要呢...

回覆 # 的文章

細妹,
你巧呀...我上星期有去家長會呀!
不過我遲到囉,成3點先到,因為仲有個細麻...hehe

原帖由 細妹 於 08-10-29 12:17 發表
Hi 各位家長,

我個女一樣讀 F.1 Mary 班. 係度想識吓F.1 家長. 大家多多指教.  唔知上星期六學校開既家長會有無去度呢??

細妹

細妹
hihi , 家長日我有去到呀 , 開頭係選委員同埋頒獎 , 有少少悶 , 跟住同班主任傾計就好好多 , 老師話叫 d 同學努力 d 串字 , F.1 唔係好難架啫。不過都講左好多野架 (不能盡錄) , 不過就第一次見副班主任 , 都幾好傾。

原帖由 KINSTY 於 08-10-29 13:12 發表
尹若藍,
hihi....我會一有時間就蛇上黎架喇!!
我大囡係1Priscilla
我要返工架?你呢?
呢排巧多quiz, dictation......呀,一星期有4日都要呢...

KINSTY
蛇上來記得唔好比人發現呀 我唔使返工架 , 不過就成日都好似無事忙咁 。我都覺得好多 quiz , dict , test , spelling ,好似日日都有咁 , 今日英文又要test , I.S.又要test , 我見到都唔想睇 , 而家 d 細路真係無得頂 , 精力又多 , 課外活動又多 , 功課又多 , 測測考考又多 , 而家讀書真係辛苦!

My daughter now P6, want try St. Cat, but her ranking is around 50(175) at P5 , any chance???

呵呵呵

我都係st cat讀架...
估唔到有她的討論區...
可惜我個係仔仔, 唔可以同我一間母校

Hi 若藍,

我有去家長會呀!  唔知你個囡囡係讀邊班呀?? 我囡囡讀F.1 Mary, 聽日旅行日你囡囡到時係咪去燒烤呀?? 準備好野食未呀?? 我都係無返工呀!  因為仲有個細讀緊三年班. 所以依家要睇佢功課. 依一兩個星期好多 quiz. 今日又uniform test 呀! 真係忙到透唔到氣. 好睬佢小學時已經習慣咗. 對佢無影響.

原帖由 SUETCANDY 於 08-10-30 07:43 發表
My daughter now P6, want try St. Cat, but her ranking is around 50(175) at P5 , any chance???

SUETCANDY
死啦 , 我都唔知喎 !

原帖由 EthanSon 於 08-10-30 08:44 發表
呵呵呵

我都係st cat讀架...
估唔到有她的討論區...
可惜我個係仔仔, 唔可以同我一間母校

EthanSon
真係可惜喇 ! 唔可以讀 st.cat 。不過都希望你囝囝入到更好既中學 / 大學。
‹ 上一主題|下一主題