用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 尹若藍 於 08-8-11 17:15 發表

ha8mo
你唔好誤會 , 我唔係話你老 , 不過覺得好奇怪啫 , 你教過喎 , 感覺好勁 , 所以問下啫 !

等我搭吓咀先   
8哥話識得人教過,唔係佢本人教過,如果話老,我排先 ,想當年我係考升中試架   ,住响觀塘區,所以亦有揀st.cat,不過好似排第6至7志願,因為响70年代佢只屬工業中學(類似何東女子中學),成績比文法中學稍遜,不過我都有少少後悔唔揀佢 ,以致後來要山長水遠日日花個幾鐘由觀塘去北角返學

我都很中意聼講座,以前都經常係小學聼,搞到個個老師都識我。 不好意思我不係好明你的意思,點解學校有古箏考,你所指的是那一種考試呢? 我一直很希望啊女入中樂團,上次因爲忘記去面試而錯失了入音樂事務処的中樂團,真可惜。

原文章由 尹若藍 於 08-8-11 17:12 發表

千紅
我都係呢幾日都無上呀 , 但係我就唔係睇奧運 , 又係成日周圍走囉 , 好累 ! 今日我都有去學校呀 , 仲聽埋個家長講座 , 不過有少少悶 (我自己覺得)。今日我又同左幾個家長傾計 , 發現有個家長既小朋友原來係學楊 ...

原文章由 千紅 於 08-8-11 20:48 發表
我都很中意聼講座,以前都經常係小學聼,搞到個個老師都識我。 不好意思我不係好明你的意思,點解學校有古箏考,你所指的是那一種考試呢? 我一直很希望啊女入中樂團,上次因爲忘記去面試而錯失了入 ...

千紅
如果你响出面學樂器 , 就要番學校考試 , 我諗唔係皇家果種 (我估) , 詳情我諗都係要問番學校 , 我只係琴日聽到 , 又知你囡囡有學, 所以話比你聽 , 可以有多一個選擇丫罵 。至於中樂團 , 音統果個就要等出年4月份左右喇 ! 到時如果我見到 , 就話比你聽啦 ! 仲有就係栢斯琴行都有個中樂團 , 你得閒行過咪攞個張情睇下啱唔啱 , 學費 $1000 / 8堂。 (個指揮都好勁架)

多謝你尹若藍,到時我再問清楚學校啦。

依家佢剛剛返學都是不想搞咁多嘢,等佢先適應吓學校先算。

原文章由  於 08-8-12 18:17 發表

千紅
如果你响出面學樂器 , 就要番學校考試 , 我諗唔係皇家果種 (我估) , 詳情我諗都係要問番學校 , 我只係琴日聽到 , 又知你囡囡有學, 所以話比你聽 , 可以有多一個選擇丫罵 。至於中樂團 , 音統果個就要 ...

原文章由 千紅 於 08-8-13 12:23 發表
多謝你尹若藍,到時我再問清楚學校啦。

依家佢剛剛返學都是不想搞咁多嘢,等佢先適應吓學校先算。

千紅
唔使客氣 。 都啱既 , 興趣既野幾時得閒咪幾時玩囉 。 啊女番呢兩日學好開心呀 , 佢話個 miss 好 nice , 但係啊女話 red 班個 miss 係中國人 , 其餘既係外籍人仕 (yellow 係女 , green 係女 , white 係男) 唔知點解呢 ? 佢話仲有 2 個 helper 姐姐同佢地傾計 , 全程英文 (由上堂開始直至放學) , 感覺好正、好勁 (特然間 ) 。 你囡囡有無同你分享下佢既得意野呀 ?

啊女都有講,佢似乎都幾有自信,佢話隔離個同學不識答,老師問佢都會識,仲話聼英文無問題。

原文章由 尹若藍 於 08-8-13 13:46 發表

千紅
唔使客氣 。 都啱既 , 興趣既野幾時得閒咪幾時玩囉 。 啊女番呢兩日學好開心呀 , 佢話個 miss 好 nice , 但係啊女話 red 班個 miss 係中國人 , 其餘既係外籍人仕 (yellow 係女 , green 係女 , white 係男) 唔 ...

原文章由 千紅 於 08-8-13 15:21 發表
啊女都有講,佢似乎都幾有自信,佢話隔離個同學不識答,老師問佢都會識,仲話聼英文無問題。

千紅
我琴日番學校見到其中兩個外籍老師 , 一個係男既、好高 , 啊女話佢係 white 班個班主任 , 而另一個係女既 , 有少少印度 feel , 個女就話呢個係我既班主任 , 咁你啊女個班主任係點架。
琴日啊女佢地係上 history 堂 , 佢話分組答問題 , 但係有 d 答案唔識用英文講 , 所以到最後佢地果組得 -15分 , 而另一組就好勁 , 有 25分呀 , 不過啊女話好好玩 , 好好笑 。今日佢地上 地理堂 , 唔知我地係咪一樣架呢 ?

若藍:
good morning, long time to see , just say hi~
見到你嗰囡囡課程咁豐富, 替你開心呀~
真係好有意思~
-15分...嘻嘻...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

阿女淨係話係外國人無話係男定女呀,佢昨天上地理堂,話每班老師的教法都不同,隔離同學果班用玩遊戲的方式,但是佢果班用比較傳統的方式要背生字,今早仲見佢一早係度查生字。

昨天有10個生字,佢話識一半,但有D同學完全不識。佢仲話感覺同學的程度無想象中咁叻。因爲我平日成日話佢如果不勤力就會係呢閒學校包尾。:;pppp:

原文章由 尹若藍 於 08-8-14 07:32 發表

千紅
我琴日番學校見到其中兩個外籍老師 , 一個係男既、好高 , 啊女話佢係 white 班個班主任 , 而另一個係女既 , 有少少印度 feel , 個女就話呢個係我既班主任 , 咁你啊女個班主任係點架。
琴日啊女佢地係上 histo ...

原文章由 grace_xian 於 08-8-14 09:26 發表
若藍:
good morning, long time to see , just say hi~
見到你嗰囡囡課程咁豐富, 替你開心呀~
真係好有意思~
-15分...嘻嘻...

grace_xian
好開心可以响度見到你呀 !  -15分真係好有意思架 ! 佢番黎講比我聽果陣時 , 我覺得好好笑 , 等佢唔好成日覺得自己好勁 , 哈哈 , 笑死我。不過我都希望佢會加油、努力。

原文章由 千紅 於 08-8-14 09:54 發表
阿女淨係話係外國人無話係男定女呀,佢昨天上地理堂,話每班老師的教法都不同,隔離同學果班用玩遊戲的方式,但是佢果班用比較傳統的方式要背生字,今早仲見佢一早係度查生字。

昨天有10個生字,佢話識一半,但有D同學完 ...

千紅
我諗用遊戲方式果班應該係我個女果班 , 你地咁快就要背生字 ? 我個女番黎就要查字典 , 佢話老師話要識講識寫 , 但係就無話要背 , 跟住仲有問我 200 年前 d 人係食乜野、住响邊度 , 跟住我就叫左佢上綱揾資料 , 因為唔想佢成日有事就黎問我 !    d 生字你囡囡識一半咁叻 , 咁你就可以放心一半或以上啦 , 真係替你高興 ! 一齊加油、一齊努力 。

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-14 15:09 編輯 ]

好耐都上黎喇 ! 阿女而家都係好開心 , 可能未到考試啦 , 不過佢話 d 老師好好 , d 老師似朋友多 d , 不過我覺得 d 野都幾深架 , 有 d 字我都唔識 , 阿女真係要加油努力喇 !

St. Catherine

想請問入讀此校是不是要全級五名內, 重要有特異功能呢!真想一試,但小女成積只是全級二十倒, 但未考呈分試.
這間學校是否對課外活動很重要?

Please help, many thanks.

I know two of my daughter's classmates entered St. Catherine this year 08/09, both of them are ranked around 20¬25 and were not very active in extra curriculum courses.

原帖由 HimYinMa 於 08-10-3 15:24 發表
想請問入讀此校是不是要全級五名內, 重要有特異功能呢!真想一試,但小女成積只是全級二十倒, 但未考呈分試.
這間學校是否對課外活動很重要?

Please help, many thanks. ...

Many thanks for your info

If you have other information regarding St. Cat., please help to contact me at:[email protected]

原帖由 小咖哩 於 08-10-3 15:39 發表
I know two of my daughter's classmates entered St. Catherine this year 08/09, both of them are ranked around 20¬25 and were not very active in extra curriculum courses.

I want to know which primary school they studied. Can you PM me?

Different primary schools have different ranking in that district. Therefore, it cannot only rely on the school result of their school. Better to get the comparison from the same school.

原帖由 小咖哩 於 08-10-3 15:39 發表

your concern really matters, check PM please :)

原帖由 馬媽媽 於 08-10-10 14:08 發表
I want to know which primary school they studied. Can you PM me?

Different primary schools have different ranking in that district. Therefore, it cannot only rely on the school result of their schoo ...

Thank you for your PM. According to your PM, that school is famous in that district, the ranking of that school is high. That is why even if the girls are in 20-25, they still can be accepted by the school.

Besides, the interview skill is very important nowadays.

原帖由 小咖哩 於 08-10-10 17:14 發表
your concern really matters, check PM please :)

No thanks.  I wish your daughter will enter one good school :)  get high marks in the coming exams!!

原帖由 馬媽媽 於 08-10-13 09:36 發表
Thank you for your PM. According to your PM, that school is famous in that district, the ranking of that school is high. That is why even if the girls are in 20-25, they still can be accepted by the s ...
‹ 上一主題|下一主題