用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

學科測試果日我都特登請假1小時帶啊女返學,我驚交通上出左問題遲到就不好啦。果日我都留到最後才走。
數學書我不覺得有乜特別,可能啊仔都是用呢本書。原本佢有幾本書都啱啊女用,可惜佢太勤力啦,每本都寫得密密麻麻,最後沒一本可用。

原文章由 尹若藍 於 08-8-7 11:28 發表

千紅
無辦法啦 ! 兩日既野要一日做曬 , 係辛苦 d 架喇 !
你真係一個好媽媽喇 ! 我成日都覺得果日唔會有好多家長 , 因為考學科測驗果日都無乜家長 , 唔知係咪時間唔啱撞唔倒呢 ?
你有無睇過本數學書 , 我覺得本書好 ...

原文章由 千紅 於 08-8-5 15:43 發表
很高興有高年級的家長加入,多多指教。

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

...

hi,,千紅
我都覺得讀書是首要,所以處理好學業才分配時間給其他活動,
讓女女學好time management,,
你女女真的很有音樂天份,她4yrs已經有這份心機,真的很難得!

原文章由 千紅 於 08-8-5 15:43 發表
很高興有高年級的家長加入,多多指教。

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

...

hi,,千紅
我都覺得讀書是首要,所以處理好學業才分配時間給其他活動,
讓女女學好time management,,
你女女真的很有音樂天份,她4yrs已經有這份心機,真的很難得!

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 18:44 發表

pinkiesalbe
Hi Hi 你好呀 ! 我講緊條裙要膝上 6 吋 , 果陣時係班佐時做校長架 , 果陣個校規真係膝上 6 吋呀 , 班校長退休之後條裙就變左膝下 6 吋喇 ! (註 : 哈哈 , 其實唔係吋 , 係 cm 呀) ...

hi,,尹若藍

oic,,我以前間中學個長度要去到腿位
所以我每年都問女女是否要買新的,佢都話不用
相比起我以前st.cat自由度都幾大
班佐時好似只係退休回老家,仍健在的,不是嗎?

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-7 16:33 發表

hi,,尹若藍

oic,,我以前間中學個長度要去到腿位
所以我每年都問女女是否要買新的,佢都話不用
相比起我以前st.cat自由度都幾大
班佐時好似只係退休回老家,仍健在的,不是嗎? ...

pinkiesalbe
我覺得條裙太長 , 有 d 論盡 , 所以鐘意以前個校規多 d 。
我唔知班佐時係咪仲健在喎 ! 淨係知喬宏就離開了。

原文章由 千紅 於 08-8-7 14:12 發表
學科測試果日我都特登請假1小時帶啊女返學,我驚交通上出左問題遲到就不好啦。果日我都留到最後才走。
數學書我不覺得有乜特別,可能啊仔都是用呢本書。原本佢有幾本書都啱啊女用,可惜佢太勤力啦,每本都寫得密密麻麻,最後沒 ...

千紅
果日我唔係最後走呀 , 因為我跟爸爸車走 , 所以睇住啊女入左去禮堂之後我就走左喇 !
你就好啦 , 有哥哥可以幫下手 , 介唔介意透路下哥哥响邊度讀呀 ?

你就好啦,有專車接送,我2個仔女細個時我都是開車送佢哋返學。不過依家我自己返工已無時間啦,就快連開車都不識啦。

啊仔係讀旅港開平。

原文章由 尹若藍 於 08-8-7 17:25 發表

千紅
果日我唔係最後走呀 , 因為我跟爸爸車走 , 所以睇住啊女入左去禮堂之後我就走左喇 !
你就好啦 , 有哥哥可以幫下手 , 介唔介意透路下哥哥响邊度讀呀 ? ...

原文章由 千紅 於 08-8-8 09:36 發表
你就好啦,有專車接送,我2個仔女細個時我都是開車送佢哋返學。不過依家我自己返工已無時間啦,就快連開車都不識啦。

啊仔係讀旅港開平。

...

千紅
我唔識 「jar」車  , 如果爸爸唔得閒 , 我都係搭車架炸 , 你叻我好多 ; 起碼你識「jar」車丫  . 唔好意思 ,我又唔記得個字點寫 tim
咁啫係旅港開平同我地 d 書差唔多 ? 囝囝讀中幾呀 ?

其實淨係得幾本相同,大多數都不同出版社,啊仔升中三。

原文章由 尹若藍 於 08-8-8 12:22 發表

千紅
我唔識 「jar」車  , 如果爸爸唔得閒 , 我都係搭車架炸 , 你叻我好多 ; 起碼你識「jar」車丫  . 唔好意思 ,我又唔記得個字點寫 tim
咁啫係旅港開平同我地 d 書差唔多 ? 囝囝讀中幾呀  ...

原文章由 千紅 於 08-8-8 14:30 發表
其實淨係得幾本相同,大多數都不同出版社,啊仔升中三。

千紅
明白 。 你得閒既時候會同 d 小朋友去邊度玩架 ? 我通常都係啊女要去邊度學野 , 我地就會去邊度 , 係咪有 d 悶呢 ?

我依家已經很少帶佢去學嘢啦,一般會係屋企或附近商場,我認識的家長經常帶仔女去太子學嘢,實在太偉大啦 不過我就比較懶未試過去咁遠,我覺得太浪費時間了,我比較鼓勵我2個小朋友自學,最多我犧牲不看電視做陪讀。

星期六、日不外乎行街、飲茶、食飯。啊女未識貪靚,仲係日日T-Shirt 牛仔褲,我自己買的衫又比較斯文,所以不啱佢行。我都是鐘意自己慢慢選。

原文章由 尹若藍 於 08-8-8 19:03 發表

千紅
明白 。 你得閒既時候會同 d 小朋友去邊度玩架 ? 我通常都係啊女要去邊度學野 , 我地就會去邊度 , 係咪有 d 悶呢 ?

想請問一下,聖潔靈有冇聯系小學架?唔該!

原文章由 千紅 於 08-8-9 10:39 發表
我依家已經很少帶佢去學嘢啦,一般會係屋企或附近商場,我認識的家長經常帶仔女去太子學嘢,實在太偉大啦 不過我就比較懶未試過去咁遠,我覺得太浪費時間了,我比較鼓勵我2個小朋友自學,最多我犧牲不看電視做陪讀。:hamme ...

千紅
你 d 小朋友咁自律 , 你就好啦 ! 我果個成日都要周圍走(觀塘、九龍城、高山劇場、將軍澳、旺角、荃灣等) , 所以好少比佢自己去 , 除非我唔得閒啦 , 如果唔係我都會陪佢去 , 因為想爭取多 d 時間同佢傾計 , 响屋企啊女成日都唔係寫野就畫野 , 又或者睇書 , 所以响屋企傾無出街傾咁好 (我覺得) , 出街傾 , 可以聽多好多野或者佢聽我講好多野 , 所以我都幾鐘意陪佢出出入入架 !

原文章由 cfwn 於 08-8-9 16:03 發表
想請問一下,聖潔靈有冇聯系小學架?唔該!

cfwn
聖傑靈無直屬或者聯系小學架 !

噢…… 唔該晒!

咁即係要靠自己啦!

原文章由 尹若藍 於 08-8-9 18:17 發表

cfwn
聖傑靈無直屬或者聯系小學架 !

呢2日卦住看奧運,不得閑上BK添,不過都真是幾精彩,我由早到晚看足2日。

啊女今日第一日返預備班都幾緊張,不洗我叫都一早自己爬起身啦,剛剛打電話來話落雨沒雨傘,不好意思啦,阿嗎都幫不到佢。唯有下次自己帶定把雨傘啦。

原文章由 cfwn 於 08-8-10 12:05 發表
噢…… 唔該晒!

咁即係要靠自己啦!

cfwn
唔使客氣 ! 不過聽聞如果你係讀「聖公會」既小學係優先架 。

原文章由 千紅 於 08-8-11 11:59 發表
呢2日卦住看奧運,不得閑上BK添,不過都真是幾精彩,我由早到晚看足2日。

啊女今日第一日返預備班都幾緊張,不洗我叫都一早自己爬起身啦,剛剛打電話來話落雨沒雨傘,不好意思啦,阿嗎都幫不到佢。唯有下次自己帶定把雨傘 ...

千紅
我都係呢幾日都無上呀 , 但係我就唔係睇奧運 , 又係成日周圍走囉 , 好累 ! 今日我都有去學校呀 , 仲聽埋個家長講座 , 不過有少少悶 (我自己覺得)。今日我又同左幾個家長傾計 , 發現有個家長既小朋友原來係學楊琴 , 但係學校話如果佢肯帶個楊琴番去考試就無問題 , 學校有古箏考 , 因為學校有兩個古箏 , 所以有得考 , 但係無楊琴就無得考 , 咁果位家長就無奈地學左第二樣樂器 , 都幾慘架 !

原文章由 ha8mo 於 08-8-11 15:23 發表
我估我唔老得你幾多喎  

ha8mo
你唔好誤會 , 我唔係話你老 , 不過覺得好奇怪啫 , 你教過喎 , 感覺好勁 , 所以問下啫 !
‹ 上一主題|下一主題