用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 joanneka 於 08-7-31 13:54 發表
尹苦藍
我女只有學鋼琴一樣乍, 考左4級 & theory.
學校係唔係一定要學一樣樂器? 甘鋼琴計唔計呢? 因為有d學校如果鋼琴有5級程度都計架.

joanneka
St.Cat 係一定要學一樣樂器架 , 你可以响學校學 , 或者响出外學。鋼琴好似計呀 , 因為今年都有個家長係學鋼琴 , 佢問過老師 , 老師話可以架 , 不過木童笛、口風琴就唔計 。

尹若藍
唔該晒

千紅
你女好犀利, 學3種樂器.
我女學一樣都懶練習.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 16:55 發表

joanneka
St.Cat 係一定要學一樣樂器架 , 你可以响學校學 , 或者响出外學。鋼琴好似計呀 , 因為今年都有個家長係學鋼琴 , 佢問過老師 , 老師話可以架 , 不過木童笛、口風琴就唔計 。 ...

你過獎了, 其實啊女都不是好夠時間練習。佢最鐘意鋼琴,不需要叫都會自動練習,其次是古箏每星期3至4次,單簧管就只有1次。所以我正在考慮是否繼續學,怕上中學更加沒時間練習。

原文章由 joanneka 於 08-7-31 17:38 發表
尹若藍
唔該晒

千紅
你女好犀利, 學3種樂器.
我女學一樣都懶練習.

我最喜歡聽古箏,有時返屋企很累都即刻精神哂。不過見佢彈搖指的時候,真是很幸苦,速度很快,所以我有時會坐係側邊幫她按摩,襯機會鼓勵一下。

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 16:48 發表

千紅
嘩 ! 勁呀 , 咁快就彈到歌。我覺得古箏 d 音色好好聽架 , 我都好想去學 , 不過 d 手指硬曬 , 好難彈到 , 因為彈鋼琴我都係咁 , 彈唔倒快歌 ,

原文章由 千紅 於 08-7-31 19:04 發表
我最喜歡聽古箏,有時返屋企很累都即刻精神哂。不過見佢彈搖指的時候,真是很幸苦,速度很快,所以我有時會坐係側邊幫她按摩,襯機會鼓勵一下。

...

千紅
你囡囡就好啦 , 有個咁好既媽咪 , 不過呢 d 都係相向既 , 佢大個一定會好考順你 , 你放心曬啦 !

原文章由 千紅 於 08-7-31 18:56 發表
你過獎了, 其實啊女都不是好夠時間練習。佢最鐘意鋼琴,不需要叫都會自動練習,其次是古箏每星期3至4次,單簧管就只有1次。所以我正在考慮是否繼續學,怕上中學更加沒時間練習。

...

千紅
點解我個女鐘意鋼琴 , 但係要我叫先去練習 , 你囡囡真係勤力 , 相比我個女 , 佢實在太懶惰喇 , 不過我會叫啊女向你囡囡學習學習

各位,

好! 我個細路都係今年入本校, 昨天帶外公外婆去學校外面望入去, 佢地都鍾意她, 好鼓勵個孫入去讀. 以後, 請大家多多指教!

原文章由 william28 於 08-7-31 23:44 發表
各位,

好! 我個細路都係今年入本校, 昨天帶外公外婆去學校外面望入去, 佢地都鍾意她, 好鼓勵個孫入去讀. 以後, 請大家多多指教!

william
你好呀  , 你個囡囡都係今年升 form one (St.Cat)? 我諗你個外公外婆一定好鍚呢個孫女喇 ,兩個老人家都特登去睇下個學校環境 , 真係細心。
多多指教就唔敢講喇 , 但係我地大家一齊分享下就得  , 我都係新丁 , 可能第時有野要求你地呀 ! 所以如果可以的話 , 我地大家保持聯絡啦 !

有時係呢度見到很多家長都話自己的子女有很多問題,我覺得佷幸運,暫時啊女都仲係令我很滿意。

佢經常係網上找一些中意的樂譜(古典音樂),然後叫鋼琴老師同佢一齊研究。佢比較有主見要自己選歌,可能係咁,興趣就特別大。佢的鋼琴老師很錫佢.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 23:23 發表

千紅
點解我個女鐘意鋼琴 , 但係要我叫先去練習 , 你囡囡真係勤力 , 相比我個女 , 佢實在太懶惰喇 , 不過我會叫啊女向你囡囡學習學習 ...

原文章由 千紅 於 08-8-1 09:26 發表
有時係呢度見到很多家長都話自己的子女有很多問題,我覺得佷幸運,暫時啊女都仲係令我很滿意。

佢經常係網上找一些中意的樂譜(古典音樂),然後叫鋼琴老師同佢一齊研究。佢比較有主見要自己選歌,可能係咁,興趣就特別大 ...

千紅
我地個女真係有 d 相似 , 我個女又係自己選歌 , 係咪而家 d 小朋友鐘意咁呢 ? 定係潮流呢 ?

伊若藍
我已經打電話去學校問過,佢話已經開始編班,仲話有高年級的同學繼續學,所以有不同的級數,我留低口訊,依家等老師回復。

原文章由 william28 於 08-7-31 23:44 發表
各位,

william28
你叫外公外婆唔使咁擔心啦 ! 我地入大學率好高架 ! (每年都有 85%或以上升大學)

以下係聖傑靈女子中學既升學統計表 :
( 2006-2007 年度中七畢業生升學統計表)
中文大學 : 21人
香港大學 : 17人
科技大學和浸會大學 : 各6人
理工大學 : 14人
城市大學 : 3人
嶺南大學 : 5人
海外升學 : 1人
副學士高級文憑 : 7人

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-3 10:36 編輯 ]

原文章由 千紅 於 08-8-1 10:35 發表
伊若藍
我已經打電話去學校問過,佢話已經開始編班,仲話有高年級的同學繼續學,所以有不同的級數,我留低口訊,依家等老師回復。

千紅
學校有無話大約幾時會有消息呀 ?

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-1 19:29 編輯 ]

校務處職員話,暑假期間老師不是成日返學校,所以我都唔知幾時先有回復,唯有等啦,你聽日會去學校迎新日嗎?我打算送啊女去。

原文章由 尹若藍 於 08-8-1 10:45 發表

千紅
學校有無話大約幾時會有消息呀 ?

原文章由 千紅 於 08-8-1 20:41 發表
校務處職員話,暑假期間老師不是成日返學校,所以我都唔知幾時先有回復,唯有等啦,你聽日會去學校迎新日嗎?我打算送啊女去。

千紅
咁我地等 8月25日先再問老師啦 , 果陣一定有老師答覆倒你。
我聽日會去學校呀 , 不過我諗我唔會 stay  , 因為daddy車完啊女就會走架喇 (我又唔想搭車走  ) 。 咁你 9月1日會唔會送啊女番學呀 ? 我都會出現架 , 應該會 stay 到比人趕走既時候

原文章由 千紅 於 08-8-1 20:41 發表

千紅
今日放學你有無去接囡囡呀 ? 我有去呀 , 不過唔係好多家長 , 今日睇到佢地整左個相架 , 都幾靚架 , 仲有張相 TIM , 呢張相應該係第一次迎新既時候影既 , 你果張係唔係呀 ? 我今日第一次見曬啊女新相識既朋友 , 嘩 ! 個個都好斯文呀 , 死啦 , 我個女咁粗魯 , 點算呢 ?  
學校响 9月27日有個音樂會喎 (晚上) , 你有無參加呀 ?

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-2 18:46 編輯 ]

伊若藍

你的消息好快呀,我完全唔知有音樂會,你係邊度得知咖。
我今日沒去學校呀,啊女話帶佢的大姐姐係APM等埋一齊去,所以只是同佢同學坐地鐵過去。我見過張相,果D同學個樣都幾斯文,不過佢話有一個生得很像個男仔。佢哋成組人都以為是男仔,好好笑喔

原文章由 尹若藍 於 08-8-2 10:27 發表

千紅
今日放學你有無去接囡囡呀 ? 我有去呀 , 不過唔係好多家長 , 今日睇到佢地整左個相架 , 都幾靚架 , 仲有張相 TIM , 呢張相應該係第一次迎新既時候影既 , 你果張係唔係呀 ? 我今日第一次見曬啊女新相識既朋友 , ...

原文章由 千紅 於 08-8-2 22:13 發表
伊若藍

你的消息好快呀,我完全唔知有音樂會,你係邊度得知咖。
我今日沒去學校呀,啊女話帶佢的大姐姐係APM等埋一齊去,所以只是同佢同學坐地鐵過去。我見過張相,果D同學個樣都幾斯文,不過佢話有一個生得很像個男仔。佢哋成 ...

千紅
個音樂會响學校個綱頁都有得睇架 , 不過要攞飛 , 我地呢 d 讀緊既就唔知會唔會有飛呢 ?
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔係好清楚 , 因為佢地太斯文 , 唔知點同佢地傾計好 ? 原來我地學校 d 學生係黎自四方八面呀 !
但係呢 ... ... 我想問下 , 你話囡囡話有一個生得很像個男仔 , 係唔係只係外貌似炸 , 因為我個女 d 動作都好似男仔架 !

尹若藍

個show我地可唔可以去睇架, 如果可以通知我點樣攞飛呀.
我好想同女女去學校參觀下, thanks.

原文章由 尹若藍 於 08-8-3 06:43 發表

千紅
個音樂會响學校個綱頁都有得睇架 , 不過要攞飛 , 我地呢 d 讀緊既就唔知會唔會有飛呢 ?
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔 ...

我沒送佢搭地鐵,所以仲未認識佢同學,啊女話個同學個髮型和樣貌看起來都很像男仔,我都係住將軍澳。

仲有今日學校老師回復單簧管要等遲才知有沒適合佢程度的位。

原文章由 尹若藍 於 08-8-3 06:43 發表

千紅
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔 ...
‹ 上一主題|下一主題