用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學用普通話教中文, 小朋友易適應嗎?
go

小學用普通話教中文, 小朋友易適應嗎? [複製鏈接]

有些學校小一起巳經開始了普通話教中文, 小朋友可以應付到嗎? 大家認為有需要嗎? 請指教
   0    0    0    0

本人小一間小學是普通話教中文, 完全無問題, now my son 9 月升小一, 我刀無擔心過... 因為佢 K3 時, 學校 1 WEEK 上 2 LESSONS 普通話堂, 同埋, 小朋友的適應能力強, 唔駛太擔心

唔使担心WOR, 小朋友適應力好強, 我仔之前讀K3好怕講普通話, 可以話唔識聽, 上學期都仲差小小, 下學期開始就可以同我講普通話, 同去博物館聽普通話介紹, 佢D同學仲去台灣都冇問題; 所以唔怕小朋友應付唔到.

原文章由 mymelody2003 於 08-7-24 15:09 發表
有些學校小一起巳經開始了普通話教中文, 小朋友可以應付到嗎? 大家認為有需要嗎? 請指教

原文章由 mymelody2003 於 08-7-24 15:09 發表

語言始終越早學越易上手, 反正日後都一定要識普通話, 都係早d適應好, 小朋友好易適應, 唔好太担心.

小朋友的語文適應力應該沒有問題。

前陣子電視有報導過,普通話教中文,效果不錯。不過針無兩頭利,雖然普通話好了,廣東話卻仍有改善空間。

對於語言黎講,越細學,就越好。

完全同意.
小兒學校二年級才開始用普通話教中文, 最重要是師資, 當時小兒老師是由大陸來的, 比較嚴及常常把課文背, 小朋友打好底, 以後見字都可大約知道怎讀, 作文也有幫助, (我口寫我心), 其實我覺得小一重好, 放心有6年練習,無問題.

如果小朋友是讀普通話班,當你同小朋友於每星期默書時, 你就要用普通話同佢溫書, 遇到要測驗考試, 那就要用純正普通話同佢溫書和默寫,否則小朋友會唔合格,因為老師課時唔會用廣東話同小朋友講,如果你用廣東話於日常溫課本,那就幣了。

原文章由 leschelems 於 08-7-31 23:28 發表
小朋友的語文適應力應該沒有問題。

前陣子電視有報導過,普通話教中文,效果不錯。不過針無兩頭利,雖然普通話好了,廣東話卻仍有改善空間。

...

醒目開學勳章 王國長老

當然唔可以用廣東話啦, 我女試過默詞語部分, 老師講"hua(第4聲)", 我女寫"花", 衰左, 正確答案係"畫"
之後準備默書我都會小心d
原文章由 mickeyBB 於 08-8-12 01:38 PM 發表

如果小朋友是讀普通話班,當你同小朋友於每星期默書時, 你就要用普通話同佢溫書, 遇到要測驗考試, 那就要用純正普通話同佢溫書和默寫,否則小朋友會唔合格,因為老師課時唔會用廣東話同小朋友講,如果你用廣東話於日常溫課本 ...

因此讀普通話班的小朋友,是要屋企同學校互相配合,不是單靠學校同老師就可應付到,特別是剛剛升小一而年紀又很細,那就會百上加斤,倍感壓力。

原文章由 Charlotte_mom 於 08-8-12 14:14 發表
當然唔可以用廣東話啦, 我女試過默詞語部分, 老師講"hua(第4聲)", 我女寫"花", 衰左, 正確答案係"畫"
之後準備默書我都會小心d

醒目開學勳章 王國長老

我d普通話都屎屎地, 有時默書d字都唔識(一般會話就得姐, 鬼識讀"垃圾", "孫悟空"咩!), d書又無拼音, 咪問返個女點讀lor! 等佢有d成就感都好丫

原文章由 mickeyBB 於 08-8-12 03:18 PM 發表
因此讀普通話班的小朋友,是要屋企同學校互相配合,不是單靠學校同老師就可應付到,特別是剛剛升小一而年紀又很細,那就會百上加斤,倍感壓力。

...

The chinese textbook comes with a CD.  if the parents don't speak mandarin, can use the CD to revise dictation with the kids.

哈哈!我D普通話都屎到唔屎....但阿女讀了一年普通話都可以教我一些日常對話.....(P.S. 佢今年升K3)..所以你地D讀小學嘅, 用普通過學中文一定冇問題啦!
原文章由 Charlotte_mom 於 08-8-12 15:27 發表
我d普通話都屎屎地, 有時默書d字都唔識(一般會話就得姐, 鬼識讀"垃圾", "孫悟空"咩!), d書又無拼音, 咪問返個女點讀lor! 等佢有d成就感都好丫
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

噉你們本身有無出去幫小朋友補普通話ka  ?

原帖由 safarimama 於 08-8-13 00:20 發表
哈哈!我D普通話都屎到唔屎....但阿女讀了一年普通話都可以教我一些日常對話.....(P.S. 佢今年升K3)..所以你地D讀小學嘅, 用普通過學中文一定冇問題啦!

囡囡出年小一, 學校用普通話教中文科, 怕佢難適應, 今年開始俾佢學普通話, $100堂上門教, 老公話好貴, 話小一都用普通話教唔駛另外學, 妳地覺得有需要嗎﹖

我仔今年讀小一,上年參觀時,校方話小二才分開廣東話同普通話分兩班教中文,給家長自己選,但今年係新生會,就發覺佢地改咗,小一已經全面行普通話教了,唔分兩班,對大部份小朋友係無問題,因為幼稚園每星期都有上,有問題的係我,因為我唔識講囉!但其實我自己諗深一層,無錯用普通係好好,但有一問題係會否變相佢地只識用普通話讀中文,但見到d中文佢地唔識番廣東話,因為正如我們一樣,係從中文課文認識好多新語詞同讀音,咁如果小朋友的中文課全用普通話上堂,咁會唔會佢地變了唔識用廣東話講出來.....這係我疑問,因為學校都未正式上課....有無過來人解答下我。

我囡囡學校用普通話教學,我哋嘅普通話都係好「普通」,所以默書嘅時候只會用廣東話同囡囡默書,因為唔想讀錯普通話嘅讀音比佢聽,佢默書完全冇問題,拼音就自己默,所以佢識嗰字嘅廣東話音同普通話音。不過我囡囡有喺出面學普通話,對我哋唔識普通話嘅家長真喺好有幫助,最好就喺囡囡可以識讀廣東話同普通話。

原帖由 safarimama 於 08-8-13 00:20 發表

甘默軎點算?

是要的..除非你或你老公可以教到佢!$100 唔算好貴 ...我個普通話老師認為小朋友應在小一或完成小一前學懂大部份拼音, 這會對默書有好大幫助 .

至於學PTH會否唔識轉Cantonese......我個女就有小小這個問題....但可能佢比較細 (升K3). 這是我最近發覺, 佢去做PTH MC (兒兒嬉嬉嗰D)....佢講PTH 的台詞練得好好..好快就得...但有一段要轉用cantonese...佢就塞吓塞吓...要好耐先講得順 .....
原帖由 齊悅 於 08-8-27 16:49 發表
囡囡出年小一, 學校用普通話教中文科, 怕佢難適應, 今年開始俾佢學普通話, $100堂上門教, 老公話好貴, 話小一都用普通話教唔駛另外學, 妳地覺得有需要嗎﹖ ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x
‹ 上一主題|下一主題