用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 開學要準備什麼文具呢?
樓主: elainepekkle
go

開學要準備什麼文具呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

d 班要日日帶木顏色筆 (都幾重), 我都唔係好明???

原帖由 km1357 於 08-9-8 09:46 發表
d 班要日日帶木顏色筆 (都幾重), 我都唔係好明???

其實你可以放一盒木顏色筆在學校枱的櫃桶,連視藝的圍裙,粉彩,都是放學校不過到考試前要全部取回返屋企

點解唔聽到亞女話, 可以帶這些文具放在學校枱的櫃桶, 如果可以的話, 她們唔需要那麼重. 今日個書包, 重到我都唔可以接受. 星期五派的英文書, 今日又要帶返回校.
原帖由 Yammiwan2004 於 08-9-8 12:22 發表

其實你可以放一盒木顏色筆在學校枱的櫃桶,連視藝的圍裙,粉彩,都是放學校不過到考試前要全部取回返屋企

醒目開學勳章

原帖由 Yammiwan2004 於 08-9-8 12:22 發表

聽呀仔講老師唔準佢地放留物件係櫃桶, 叫呀仔天日問下老師先. 事實好似elainepekkle講, 個書包真係好重.

剛上學校網頁看功課冊,真係唔係好明白,常常都叫小朋友要帶上下冊書本回校,但有些書本或作業,書商跟本都未派齊給家長,其實老師們知不知道呢?
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 08-9-8 17:23 發表 剛上學校網頁看功課冊,真係唔係好明白,常常都叫小朋友要帶上下冊書本回校,但有些書本或作業,書商跟本都未派齊給家長,其實老師們知不知道呢? ...
係囉,好似數學咁, 都未有一上, 都唔知帶乜, 問呀仔今日數學堂教乜, 佢有講到唔清唔楚, 比佢激死.

原帖由 elainepekkle 於 08-9-8 15:14 發表
點解唔聽到亞女話, 可以帶這些文具放在學校枱的櫃桶, 如果可以的話, 她們唔需要那麼重. 今日個書包, 重到我都唔可以接受. 星期五派的英文書, 今日又要帶返回校.   ...

hi,我仔仔在舊年他將顏色筆,圍裙都放在櫃桶,等我問清楚佢今年可不可以放

Hi Yammiwan, 學校會不會叫我們買i-pen 聰明筆, 因為我見到亞女的中文課本左下邊, 有個i-pen 聰明筆的東西, 妳仔仔之前有沒有買呀? 如果要咁大約幾多錢? 學校會不會代買?

原帖由 elainepekkle 於 08-9-9 14:12 發表
Hi Yammiwan, 學校會不會叫我們買i-pen 聰明筆, 因為我見到亞女的中文課本左下邊, 有個i-pen 聰明筆的東西, 妳仔仔之前有沒有買呀? 如果要咁大約幾多錢? 學校會不會代買? ...

Hi,學校會有通告買i-pen聰明筆,我唔記得價錢我無買到,因為我舊年同佢出去配隻CD比佢所以無買,學校亦有D網上功課或遊戲可以試下參加d價錢好平

Hi 唔該晒, 出去邊度可以配隻CD? 另外, 妳知不知幾時我們一年班學生先可以入內聯網呢?
原帖由 Yammiwan2004 於 08-9-10 09:29 發表

Hi,學校會有通告買i-pen聰明筆,我唔記得價錢我無買到,因為我舊年同佢出去配隻CD比佢所以無買,學校亦有D網上功課或遊戲可以試下參加d價錢好平 ...

原帖由 elainepekkle 於 08-9-10 09:47 發表
Hi 唔該晒, 出去邊度可以配隻CD? 另外, 妳知不知幾時我們一年班學生先可以入內聯網呢?

hi,今日出通告買聰明筆及CD,有家長同我講話支聰明筆讀得好快佢覺得唔好用,你考慮下啦

原帖由 elainepekkle 於 08-9-10 09:47 發表

hi,內聯網依家更新緊,我仔仔都未用得,我上網見到話下星期派通告,我地等下啦!

醒目開學勳章

原帖由 Yammiwan2004 於 08-9-10 15:20 發表 hi,今日出通告買聰明筆及CD,有家長同我講話支聰明筆讀得好快佢覺得唔好用,你考慮下啦

我地都收到通告, 2百幾蚊都幾貴, 不過睇佢D function 又好似幾方便, 所以媽媽都想買支試下.

有冇人知道視藝堂要的椅墊是要什麼材料...

原帖由 km1357 於 08-9-10 21:21 發表

我地都收到通告, 2百幾蚊都幾貴, 不過睇佢D function 又好似幾方便, 所以媽媽都想買支試下.

hi,我聽到其他家長唔係禁好用,讀d課文好快跟唔到,
‹ 上一主題|下一主題