用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 SH NCC PM 同學
樓主: May_Wai
go

2008-2009 SH NCC PM 同學 [複製鏈接]

dobeedoraemon,

我個囡成日都會係屋企唱歌, 又中又英又國語, 呢排佢地學左隻新既國語歌, 不過我淨係認得有一句係"是誰", 聖經就成日唱讚美主, 佢地有埋手勢架, 叫你個囡唱比你聽啦, 另外仲有隻"我的家"!

May_Wai,

hip皮哎哎我個囡之前都成日唱, 加埋扭patpat既動作好好笑!

嘩! 你地就好啦, 個女咁多表現. 我那個女就唱個--座位--歌

哎呀!我都唔知有聖經功課交,
hi, isis_mama
  你囡囡係咪超細那位.  唔知有沒有估錯

isis_mama, 係呀!  拎返啦, 唔該哂!  我女好大朦, 佢拎返果日就同我講話擺左係您阿女度 (佢又講到您阿女個名我聽,當然我唔知邊個先係啦).... 真係唔好意思!  

原帖由 isis_mama 於 08-10-23 02:02 發表
你地好呀, 我個囡都係ncc p.m.架, 佢叫Isis, 係海豚組既!

May_Wai,

你囡囡搵返隻spoon未呀? 我諗係放左係isis度呀, 因為我老公有日話我知阿囡返黎多左隻spoon, 我地第二日放埋入佢個茶點袋, 放學返黎就冇左喇!

咁 ...

isis_mama, 您阿女係細女呀?  我女都係呀, 12月初, 您呢?

我女有時返到黎, 就會無啦啦跳舞 (佢話係芭蕾舞喎), 咁d動作又幾似既!

佢成日又扮蔡老師祈禱 (食茶點果段, 佢背比我聽), 好搞笑!

我個囡唔係超細女呀, 我個囡係好白好白, 個額頭好高, 成日孖辨o個個呀!

may_wai,

拎返就好喇, 我岩岩發覺原來呢個星期既聖經功課仲未交呀!!!!!!!!!!

多得isis個媽咪提點我先知自己打錯, 我個女係八爪魚組架, hohohohoho

想知小朋友唱乜可以睇下親子蜜語會有國語歌詞, 中英文就可以睇番本歌集~~~

isis_mama,

係呀! 我昨日見阿女果張聖經紙都無收到, 仲以為佢做得核凸所以唔收添, 嘻嘻! 而且我又唔記得還書啦, 又比老師蓋印要還書....唉!!

內聯網有小朋友既學生相, 所以我知您係邊位既媽咪...

大家好呀!  近排囡囡返學點呀?
我女呢個星期放學就好累咁 (都唔知係學校做D咩黎), 7點就要訓, 有時飯都趕唔切食就訓左....

依家唯有佢一放學就食飯, 起碼都叫食左野先訓呀!!

唉!! 近排無NCC 既媽咪上BK呀??

我想問您地囡囡有無係屋企唱歌, 我知D歌詞可以係 "親子蜜語" OR 主題書 OR 中文歌集 內搵到, 但我女呢兩日唱果首我搵唔到, 唔知有無媽咪可以幫到我.... 內容係 ...

XXXX 兔仔PUMP PUMP跳, XX嘩嘩叫, XXXXXX尾搖搖
又有芒果樹, 又有香蕉樹, 仲有西瓜XXX

我女唱左出來, 但我唔知歌詞, 希望各位幫到我...THANKS!!

Hi May Wai,
   話時話我都好似有少少印象,  (XXXX 兔仔PUMP PUMP跳, XX嘩嘩叫, XXXXXX尾搖搖 又有芒果樹, 又有香蕉樹, 仲有西瓜XXX )
 不過我不知道,等我今晚問吓先.
  佢地還有唱d 好似 Phonic song, 唔知由那兒來
  我從第二個 topic 找到有關星星,請問係   嘢黎架 

The coming day must bust for the homework.  I am afraid that I will forget to do the homework.   

Have your child bring the "計劃紙" to home ?

kira, 係呀!!  計劃紙呀!! 我見過幾張, 係d紙仔, 蓋哂印仔...
好似要小朋友做好一d野就可以蓋印...
我女昨天無la la同我講咩計劃紙, 跟住我再問佢, 佢又唔答我.  咁洗唔洗幫佢地keep住架, 我見佢地就咁放係裙袋 or 書包.... 我掉哂呀!!

dobeedoraemon, phonics歌我又未聽過, 國語歌我就聽到... 我都係搵"親子蜜語/手冊/中文歌詞書"咋...

另外, 有關星星, 您係咪在am班果d topic見到, 我都見到... 好似係咩秩序表, 表現好就有一粒星, 儲夠唔知幾多, 先生就會有獎... 但我問我女, 佢話無喎, 唔知佢唔乖無星/唔知我講乜 or 真係無啦...

阿女今早主動唱俾我聽, 原來首歌叫 主造你和我 呀~

原帖由 May_Wai 於 08-11-4 09:43 發表
唉!! 近排無NCC 既媽咪上BK呀??

我想問您地囡囡有無係屋企唱歌, 我知D歌詞可以係 "親子蜜語" OR 主題書 OR 中文歌集 內搵到, 但我女呢兩日唱果首我搵唔到, 唔知有無媽咪可以幫到我.... 內容係 ...

XXXX 兔仔PUMP P ...

同埋d 計劃紙係encourage 小朋友自己去唔同的學習角玩的. 去完一個就chop一下咁囉.我放埋左一邊,我估都唔洗keep 的.

SORRY, 打錯左歌名, 係 主造我和你, 係聖歌集的p.17. :)

cathymom, 原來係聖歌集果度, 我"立"過吓咋, 無DETAILS睇過.... 真係唔該哂您呀!  等我返屋企睇吓先...

原帖由 cathymom 於 08-11-5 22:52 發表
SORRY, 打錯左歌名, 係 主造我和你, 係聖歌集的p.17. :)

噚日放假, 走去北角攞冬季校服, 我個女雖比較高, 度身後竟要”L”, 但去到時發現實在太長 (小腿中), 又非常之闊, 老闆都話”M”已經夠, 但闊度其實跟”L”差不多, 腰圍估計有二十多寸再三睇, 發覺D質地好差,
運動衫就未攞, 唔知如何

今日都攞左校服裙. 我女著M, 都幾闊同長, 手袖要摺先得. 不過小朋友大得快, 都OK 既. 其他未拎.

幾時正式換冬季校服?

I went to Joseph Co. Ltd to take the sports uniform, scarf. sweater and jacket already.  All of them are in S size.  Except the school uniform and scarf, I think I will change the jacket and sweater to M size.

原帖由 ngfws 於 08-11-7 14:18 發表
噚日放假, 走去北角攞冬季校服, 我個女雖比較高, 度身後竟要”L”碼, 但去到時發現實在太長 (小腿中), 又非常之闊, 老闆都話”M”已經夠, 但闊度其實跟”L”差不多, 腰圍估計有二十多寸。再三睇, 發覺D質地好差,
運 ...

我都諗住呢兩日去拎, 仲要帶埋阿女去,因佢細粒, 要度真d.
點解要自己去拎, 仲要分兩道地方?  點解唔好似夏季校服咁返學校一次過呢?  都幾麻煩, 因兩個唔同地點.
‹ 上一主題|下一主題