用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 SH NCC PM 同學
樓主: May_Wai
go

2008-2009 SH NCC PM 同學

我都想比阿女學跳舞同畫畫, 可惜跳舞只上左所謂既3堂, 就無上, 因第一堂就比個肥婆receiption嚇親我女(詳情睇回另一個topic).
所以遲d至再算, 依家返住小小莫札特先, time square果間幾好架, d miss 好好人.

我阿女每日訓既時間好少, 11點訓, 早上8點就起身, 跟住3點零4點先訓晏覺, 訓得個零鐘... 所以肯定第時返學搭緊校車返屋企會訓著....

cathymom, 多謝您呀!  我囡囡其實後補架, 4月先知收, 勁開心....因我女果日表現真係好好, 後補果刻真係好失望, 好彩有寫信而又後補到... 我女都好鐘意間學校, 返親去都好開心...

原文章由 dobeedoraemon 於 08-7-25 17:41 發表
Yes. ECA是課外活動.    我都想呀女參加下跳舞, 唱歌 and drawing.  
你地囡囡仲有沒有睡午覺 和是否搭校車 

你地知唔知SH多唔多要求家長請假返學校? 因為要安排吓。

點解要請假回校呀?  係咪家教會呀?  我問下k3既媽咪先, 知道之後覆您...

原文章由 ngfws 於 08-7-30 16:08 發表
你地知唔知SH多唔多要求家長請假返學校? 因為要安排吓。

回覆 #1 May_Wai 的文章

我有D同事要預留幾天大假給仔女, 因要請假返學,如講故仔, 親子旅行等. 所以我唔知SH 是否須要?

醒目開學勳章

回覆 #1 ngfws 的文章

唔介意等我呢個準uk家長插吓咀先︰
嗱你地留返一年兩日大假返學觀課得架啦!但若果你唔去都冇問題,有啲家長都唔去架!因為一班分開成四日觀課,所以每一日只會有一部份家長..你唔去都唔會好覺 (咁當然要話比學校知啦!) 所有活動都係喺星期六、日..所以問題應該不大!咁又當然若果家長星期六一定要返工,星期日又話要返church ,咁一定就唔到全世界架喇!

nc因為學期頭會陪上堂數日..要睇就乜都睇哂啦,咁只會喺學期尾有一次觀課!

原文章由 bird 於 08-7-31 14:18 發表
嗱你地留返一年兩日大假返學觀課得架啦!但若果你唔去都冇問題,有啲家長都唔去架!因為一班分開成四日觀課,所以每一日只會有一部份家長..你唔去都唔會好覺 (咁當然要話比學校知啦 ...

THANKS BIRD
我有一個問題想問添, 請問uk 同學仔幾時要同學校留位入聖心私小架?

bird,

謝謝你! 可能每一間學校不同, 但我都會預留些少年假, 預防萬一.

嗱你地留返一年兩日大假返學觀課得架啦!但若果你唔去都冇問題,有啲家長都唔去架!因為一班分開成四日觀課,所以每一日只會有一部份家長..你唔去都唔會好覺 (咁當然要話比學校知啦 ...

bird, 唔該哂!  真係好詳盡, 請多多入來插吓咀, 指教吓我地呢d新黎的媽媽!  thanks!

醒目開學勳章

回覆 #1 May_Wai 的文章

小一啲野我都未經歷過......但唔使擔心!前人講過...私小一路落都係簽個名就得架啦!記住啲修女係"通"架!要起你底容乜易吖哈哈......話收你就收你架啦!

原文章由 cathymom 於 08-7-24 14:05 發表
mami name    bb name    group   district
May                 昕昕              1         海怡半島
Amy                Serena          1         太古城
Fanita              Claudia          1         太 ...

Amy                Katherine                  causeway bay

bcwong, 您好呀!  咁囡囡GROUP 1 OR 2, 係咪您陪阿女返學呀?  

原文章由 bcwong 於 08-8-3 00:08 發表

Amy                Katherine                  causeway bay

原文章由 cathymom 於 08-7-24 14:05 發表

mami name    bb name    group   district
May                 昕昕              1         海怡半島
Amy                Serena          1         太古城
Fanita              Claudia          1         太 ...

Newmom05    Vanesse         1       Taikooshing

Hi I am Newmom05, sorry  I was abraod for some days with may kids. Itis nice to know that there are so many in Taikooshing, maybe we can organize a taxi for first 2 weeks of school.

Update : 05 Aug 2008

mami name         bb name    group   district
May                      昕昕              1         海怡半島
Amy                     Serena          1         太古城
Fanita                   Claudia          1         太古城
Pricilla                   Jody             1         Quarry Bay
Catherine              澄澄              1         調景嶺
Amy                     Katherine                 銅鑼灣
Newmom05         Vanesse         1        太古城

[ 本文章最後由 May_Wai 於 08-8-5 11:51 編輯 ]

haha... actually i haven't realised there are groups 1 and 2.  Let me check check sin

原文章由 May_Wai 於 08-8-4 09:37 發表
bcwong, 您好呀!  咁囡囡GROUP 1 OR 2, 係咪您陪阿女返學呀?  

Newmom05    Vanesse         1       Taikooshing

Hi I am Newmom05, sorry  I was abraod for some days with may kids. Itis nice to know that there are so many in Taikooshing, maybe we can organize a taxi for first 2 weeks of school.

記住預埋我,even I live at Quarry Bay. I will also agree this suggestion

Dear Cathymom,

my daugther's NCD pm. I lived in Lam Tin. Would you mind tell that how to sent your daugther go to school?

sinchi mom

SinChi, 咁您諗住係點樣安排阿女返學呀?
保母車 or 在港島東區上校車?

原文章由 SinChi 於 08-8-6 17:28 發表

my daugther's NCD pm. I lived in Lam Tin. Would you mind tell that how to sent your daugther go to school?

sinchi mom

原文章由 SinChi 於 08-8-6 17:28 發表

sinchi mom

hi sinchi mom,

我第一個月時住係九龍城, 要十月先搬返調景嶺.
我想都問你以後會點送囡囡返學? 睇下有冇計仔大家一齊share d 交通費 (我而家plan 緊日日都係金融轉taxi 咋)...

dear May_ wai:

At the before, I'll plan travel by 保母車 but I'm feeling not safe. 'cos stop on robinson road. Now, I'm depend on the 保母車 fee (the bus-driver(Mrs cheung) told me that increase fuel price then increase price). He's not yet comfirm the price.Therefore, I'm not make final decision.
原文章由 May_Wai 於 08-8-7 10:11 發表
SinChi, 咁您諗住係點樣安排阿女返學呀?
保母車 or 在港島東區上校車?

Dear cathymom,

保母車 OR grandfa and grandmom OR maid.

If, first two weeks no 保母車. I'll send her to school by myself. Also admiralty change taxi. would you goto school on 23/8?
原文章由 cathymom 於 08-8-11 18:43 發表

hi sinchi mom,

我第一個月時住係九龍城, 要十月先搬返調景嶺.
我想都問你以後會點送囡囡返學? 睇下有冇計仔大家一齊share d 交通費 (我而家plan 緊日日都係金融轉taxi 咋)... ...