用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 SH NCC PM 同學
樓主: May_Wai
go

2008-2009 SH NCC PM 同學 [複製鏈接]

the meeting will be started at 7:00 pm.  I will participate too.

原帖由 May_Wai 於 08-10-15 08:54 發表
cathymom, 我地自己班既, 更支持啦!  知唔知明天幾點開始呀?  通告好似無寫!

Kira, 唔該哂!  明晚見面再傾...

原帖由 Kira 於 08-10-15 09:01 發表
the meeting will be started at 7:00 pm.  I will participate too.

我擒日唔記得幫個女執beeno呀俾老師寫手冊

我樓下無免費報紙呀

聖經功課星期一上完星期二就要交, 等我放工返到去原來要剪圖片屋企又無printer喎, 好彩老公未放工可以幫我上網搵咋!

我聽晚嚟唔到投票呀, 精神上支持你地

昨天本beeno's比老師收左呀!  可能佢地上堂做左listening, 所以您比老師寫手冊啦...

係呀, 逢係聖經功課都係突擊咁, 今日派, 明天就要交....
好彩果日屋企有雜誌頂住吓咋....

我女呢兩日放學都發脾氣, 仲未適應到, 攰到"樓"眼訓, 尋晚8:30訓左lu....

原帖由 bvbaby 於 08-10-15 10:49 發表
我擒日唔記得幫個女執beeno呀俾老師寫手冊

我樓下無免費報紙呀

聖經功課星期一上完星期二就要交, 等我放工返到去原來要剪圖片屋企又無printer喎, 好彩老公未放工可以幫我上網搵咋!

我聽晚嚟唔到投票呀,  ...

我想問呢, 開學買書時咪有個學習包既, 其實係我地自己同小朋友做, 定係學校會有schedule 俾我地同小朋友做架呢...?

同埋呢, 我囡的手冊老師咪會tick 佢地有咩做到有咩做唔到既, 有一行係留心上課老師打左粒星, 係咩意思呢...?

仲有, 老師有冇打電話俾你地同你地傾下小朋友在校的情況? 我記得有通告話老師會打來, 但我so far呢3個星期 都冇收到呢...

聖經功課我地有時做左都唔見老師有收/tick... 其實洗唔洗交架呢...?

Hi Cathymom,

1) 個學習包 (係咪主題書果d呀?) - 我諗應該係家長同小朋友係屋企做, 因初初我唔知連埋個學習包都帶埋返學, 但又唔見有開過既跡像

2) 手冊tick果度, 我女都有打粒星呀, 但就有寫左野比返我睇究竟咩事... 我諗係您阿女上堂果陣有留心聽書, 所以打粒星話比您知.

3) 老師未打比我呀!  可能打哂比上午班先啦.

4) 咁耐都係做過兩次聖經功課, 第一個就幾日後先收, 第二個就隔日收左

希望幫到您!! 您其實可以打比老師架....

1.個學習包我擒晚都開過嚟睇佢後面寫住話等小朋友完成咗個課程家長幫佢做等佢重溫下課程內容~~~

2.有粒星我諗代表佢做得好

3.我都未收到老師電話

4.聖經功課我見好似第二日收咗啦, 第一份整電腦第二日個女仲返嚟同我講無油顏色, 返嚟油番第二日都收咗啦~~~

擒日我又俾老師寫手冊唔記得還圖書啦, 唉邊記得咁多嘢呀!!!

昨晚真的不好意思, 我沒有回學校投票, 因阿女無人睇住 (佢唔跟姐姐), 所以我要係屋企陪她....

另蔡老師昨晚打左比我啦, 都傾左10分鐘左右, 講哂阿女係學校既狀況.... 幸好阿女佢係學校表現都OK, 但有D精力過剩, 因一到天井她就會週圍跑...
**可能係順著學生號碼打的, 我女就係1號 **

再另外, 我女昨天唔記得帶回匙羹, 問過老師話沒有, 唔知係咪阿女擺左係其他同學仔個袋度呢??

我個女23號咪有排等?

我想問英文嗰本Phonics for Kids Book是不是比老師收咗?我嗰女放學返到屋企話唔見咗本綠色書(Phonics), 已經唔見咗兩日.

Yes, the "Phonics" book has been kept by the teacher on Thursday.  But it had given us on Friday already.

原帖由 ngfws 於 08-10-19 00:49 發表
我想問英文嗰本Phonics for Kids Book是不是比老師收咗?我嗰女放學返到屋企話唔見咗本綠色書(Phonics), 已經唔見咗兩日.

Kira, 家教會果日結果點呀?  真係唔好意思, 未能親身去投您一票....sorry!  希望您入選啦....

Never Mind.  The election was held very successfully on last Thursday.  I was elected as the vice-chairman and Cathymom was elected as the assistant secretary.  

原帖由 May_Wai 於 08-10-20 10:18 發表
Kira, 家教會果日結果點呀?  真係唔好意思, 未能親身去投您一票....sorry!  希望您入選啦....

恭喜哂您地呀!!  如果有活動要幫手(雖然我唔係有關代表), 如您們又需要人手, 我可以隨時幫忙的....

另外, 老師打左電話比您地未呀??

Congratulation!  Kira & Cathymom.  
噚日先收到Phonics本書, 嗰女已經立即做功課. 老師重未打比我, 你哋收到電話未?

As I remember, Ms choi also said the homework be finished before next lession( ie next week) .   Of course, the kid do the homework on the same day of the lession is better.
  Will yr daugher sing the school song at home? How about  the madarian song with motion ?  

I received Ms.Choy's call yesterday.  She pointed out both my girl's strength and areas for improvement.  

原帖由 ngfws 於 08-10-21 14:22 發表
Congratulation!  Kira & Cathymom.  
噚日先收到Phonics本書, 嗰女已經立即做功課. 蔡老師重未打比我, 你哋收到電話未?

Hi dobeedoraemon,

有呀!  我女係屋企會成日唱歌 (有時仲自己作埋歌詞, 又蔡老師, 又同學仔名等)...
國語歌我又唔見佢唱, 可能佢唱左我都唔知佢唱乜... 成日只唱 "hip皮哎哎"....
昨天又有聖經功課紙要做, 今日交啦.....

我未收到老師電話呢...

你地好呀, 我個囡都係ncc p.m.架, 佢叫Isis, 係海豚組既!

May_Wai,

你囡囡搵返隻spoon未呀? 我諗係放左係isis度呀, 因為我老公有日話我知阿囡返黎多左隻spoon, 我地第二日放埋入佢個茶點袋, 放學返黎就冇左喇!

咁多位,

個學習包呢, 我十月頭問左Miss Choi, 佢話係家長係屋企同小朋友做既, 唔需要帶返學校, for家長同小朋友溫書既!

d聖經我成日都唔記得同isis做又唔記得交, 因為我返shift, 都係要我老公同佢做, 佢有時唔記得就會欠交架喇!!!!!

至於手冊有星係代表小朋友個方便表現得好好, 所以會多左粒星星!

功課都真係幾亂, 不過可能係我地未慣, 我返而對住d通告頭痛就真, 有時多到我要分開兩次睇, 呢個星期少左, 頭痛都少左, hehehe!

‹ 上一主題|下一主題