用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區家長可以幫幫我嗎?
樓主: muima
go

95 區家長可以幫幫我嗎? [複製鏈接]

這間小學只是一般, 可以的話不會是第一選擇。

iwff

原帖由 HOWANGBB 於 08-8-29 15:12 發表
有無媽咪可以提供意見讀聖公會將軍澳基德小學好唔好???:D

東華三院王余家潔紀念小學

港澳信義會小學

保良局黄永樹小學簡介會

小一英語戲劇課、小一滲入英文 數學

順德聯誼會梁潔華小學簡介會

Comments for TKO prmiary schools

Do you have any comments for the following schools :

St Andrew's Catholic
Y.O.T. Tin Ka Ping
Tseung Kwan O Methodist
King Lam Catholic
STFA Leung Kit Wah
港澳信義會小學

ycmama

原帖由 summichalle 於 08-8-29 09:11 發表
保良局馮晴紀念小學簡介會

日期 : 2008年9月12日  晚上7時正

Tel : 27066620   留座

只舉辦一場

去年外籍老師示範英語活動教學,不容錯過。

adayclee,

我囝囝現是St Andrew就讀小二,之前係討論區是我提及過學校課程淺, 舊年囝囝小一每班大約28人, 只開到四班, 之前個年是五班的, 所以都有些擔心。但原來今年小一(小班教學25人)都開到五班, 多了人報讀。

現在剛開學的中英文進度較小一快, 老師要求小朋友每日回家重溫讀中英文課文。

至於升中的派位情況沒有公開都係我擔心之一,今年我都會試下問下班主任, 睇下佢可吾可以話比我知。

之前我其實心儀將天, 但剛剛星期日去左將天的簡介會後, 都不是太有動力吸引我去轉校,St. Andrew的硬件好過佢(我個人認為學校的大小, 環境和整潔都好重要, 雖然有很多家長吾認同),只是軟件方面將天多了英文Science,數學教快半年)。

所以現在睇緊區外的小學, 睇下囝囝明年做吾做插班生。

每個人的要求都吾同(我要求普教中, 學校空間大可讓小朋友多些空間活動), 妳多去參觀學校和了解課程再作決定吧,希望妳替小朋友找到心儀的學校。

以上是我個人意見, 如有得罪, 多多包涵。

原帖由 adayclee 於 08-9-9 13:49 發表
Do you have any comments for the following schools :

St Andrew's Catholic
Y.O.T. Tin Ka Ping
Tseung Kwan O Methodist
King Lam Catholic
STFA Leung Kit Wah
港澳信義會小學

ycmama

Hi,

我是景天的家長,印象中 95 校網的家長
甚少提到景天!

景天成績真的不算太差,教師一直用愛心
及耐性去教導學生,連已畢業的學生和家
長都經常回校探望各教職員,可以想像學
生及家長對此校很有歸屬感。

學校收生不足大抵與前校長作風低調不喜
大鑼大鼓四處去宣傳有關,只單靠口碑作
招徠,而且校舍所處位置不起眼,難免令
人忽略了此校!

去年新校長上任即很積極面對收生不足的
問題,希望為學校的未來帶來曙光,我很
欣賞新校長的毅力,縱使面前的路很難行
亦努力去面對問題,希望憑藉新校長及各
位老師的努力令這校再次興盛起來吧!

原帖由 summichalle 於 08-9-10 09:25 發表

景天收生不足,有殺校危機,將天原是景天下午校,但靑出於藍, 景天成績不算太差,原因不明。

有無人知梁省德e間呀,我個仔派左去,very bad luck ,問人完全無人知,but 佢學校出面大大個banner話升中派位頭三志願有90%, e d 嘢又唔可以吹,有無人幫吓我

,想死呀,真係差到咁.

‹ 上一主題|下一主題