用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問將軍澳邊幾間幼兒園/幼稚園好?綠茵點睇? ...
go

請問將軍澳邊幾間幼兒園/幼稚園好?綠茵點睇? [複製鏈接]

請問將軍澳邊幾間幼兒園/幼稚園好?綠茵點睇?翠茵小宇宙點睇?
   0    0    0    0

綠茵幼兒園好好!! My son learn a lot of words both English and Chinese during the previous terms. Students are in good discipine. Teachers are OK, only English teachers change a lot but all are good.

我個囝都報左綠茵k1呀, 八月就開學, 我揀佢的原因, 近屋企, 2文3語, 老師及校長都ok, 不過地方就細d.

其實我有去visit過翠茵﹐不過都係覺得綠茵室內空氣流通得好d. 但係條長樓梯﹐我有少少擔心...各位媽咪有0羊意見呀?

我今日本來去取報名表﹐我想BB明年三月插班讀NURSERY﹐不過去到至知道裝修﹐摸門釘囉。

其實會唔會有位插班呢? 其實我都係最近見我爸媽幫我揍BB都好辛苦,至打算比小朋友早d入學。

原文章由 MandyLau13 於 08-7-22 15:17 發表
我個囝都報左綠茵k1呀, 八月就開學, 我揀佢的原因, 近屋企, 2文3語, 老師及校長都ok, 不過地方就細d.

原文章由 ohmygosh 於 08-7-24 00:23 發表
其實我有去visit過翠茵﹐不過都係覺得綠茵室內空氣流通得好d. 但係條長樓梯﹐我有少少擔心...各位媽咪有0羊意見呀?

我今日本來去取報名表﹐我想BB明年三月插班讀NURSERY﹐不過去到至知道裝修﹐摸門釘囉。

其實會唔會有位插班 ...

我沒有睇過翠茵, 但聽聞地方大d, 沒有長樓梯, 感覺安全.  因我個囝都3歲多,上落樓梯沒有問題,而且由細個時係綠茵上playgroup,想佢又些歸熟感,而家長日當日,校長都有講放學要由家長直接上課室接小朋友,自己帶住佢落樓梯安心好多,返學我就唔記得左係咪送上課室.
學校應該八月初會開返架啦,因為NURSERY八月初開學,到時你可以先打電話問左先.

我個囡會8月份入讀pn班, 唔知有冇讀過/讀緊既家長可以分享吓, 有咩優點/缺點

除咗私校, 有無其他介紹呢?

青衣商會幼稚園

原文章由 wttcly 於 08-8-14 12:08 發表
除咗私校, 有無其他介紹呢?

有nursery讀呀?

綠茵=可唔可以 8:30 就帶呀 b 返學.因自己要返工.同有冇保母車提供呢?

我曾在以下帖子看到有人說:「青衣商會將軍澳幼稚園校長,老師無愛心。」

[url=]http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=&tid=1653649&pid=26065251&page=1&extra=#pid26065251[/url]

我見呢間學校(網站)能做到與時並進,透明度又夠高,至少列到一d收費項目(雖則冇崇真會真善美張紙仔寫到咁仔細…好過力勤,收o左註冊費至俾你知有幾多$$要俾~)。校刊上又見有學生好唔捨得放假,上課dset-up又做得唔錯,至考慮呢間...

因此:我想聽多d,好讓我「死心」~~

同我介紹校園o個位老師似乎對學校好有信心...不過我感覺唔到佢地能夠自然流露到溫柔。相反茵怡幼稚園、樂道個d把「友善」聲調卻有點兒over了,令我有點不自然。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1660259&page=1#pid26065551

原帖由 keroro_him 於 08-8-14 13:57 發表
青衣商會幼稚園

有關其他幼稚園的討論...
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1402875&page=1#pid26026981

今年會否又搞幼稚園展?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1620600&page=1#pid26096581
‹ 上一主題|下一主題