用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園入學前身体檢査
go

幼稚園入學前身体檢査

幼稚園入學前身体檢査

幼稚園入學前身体檢査請問大家是否找西醫做、(健康院?)大約収幾錢?

Deleted

Deleted

Re: 幼稚園入學前身体檢査

last time, my son suffered cold & consulted the doctor, & I asked the doctor for the 身体檢査 (actually just ask question), no additional charge  

間幼稚園有張form要填、我昨天打去他們説40‐100元左右.上次填加拿大Passport又話収$100。

我結果温番以前我住大埔個好好人西醫幫我填不収錢、如今真不好意思BB身体證明又煩他、搬左幾年無幫襯麻!

看開的西醫反而収費!明天帶BB去健康院唔知肯唔肯幫BB填呢?真係試吓先.

我之前幫BB打水豆針, 叫醫生填埋, 不收錢, 如你BB要打其他針可問下醫生填埋.

winoma,

我都問緊水豆針的資料、請問你打幾錢?

KW,

你翻黎啦! 行行在福安商場, 容立偉醫生到打左水豆針, 唔記得$3xx or $4xx.

HI 行行媽,

係呀!而家問緊容立偉啦!Thanks for your information.

KW

醒目開學勳章

容立偉醫生幾好架, 果時阿仔係仁安出世時, 都係佢"出診"睇阿仔, 幾細心架~

醒目開學勳章

我 就 俾 足 $200 當 consultation fee ,  呃 錢 到 死 , 呢 個 醫 生 笫 一 次 睇 我 個 仔 , 可 能 下 次 都 唔 搵 佢 啦 !

KW 寫道:
幼稚園入學前身体檢査請問大家是否找西醫做、(健康院?)大約収幾錢?

哇!$200、食水幾深!你諗吓填加拿大passport申請表幾行字都収100、重係細路仔久唔久都幫櫬!連曬passport相個老板都話D醫生搶$!

我睇左$90.....
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD2/42177/s180/42177.1797364.83951.jpg[/img]

我也是住在馬鞍山,上星期才帶小女到容立偉醫生處寫學前身体檢査表,他竟不收分文,我也有點愕然.

Rebecca

Hi RebeccaWan,

容立偉醫生幫BB打水豆針再填學前身体檢査表無再収費、他仲話我下次経過記得帶番健康院針咭給他填番水豆針、將來BB如果移民美加都不用再打(因有些地方小童必須打水豆針)。

我係去幼兒園介紹的基督教服務處做入學前身体檢査,要收我$200(驗屎尿同檢查),我仲以為出面仲貴,點知出面仲平先對呀。
我仲要請假去嫁 :-x 氣四我了。

唔好生氣啦.我醫生只做一般檢查並無驗屎尿.你$200有化驗都ok啦.

Dear all,

Apart from 水痘, is 麻疹針 also required ?
The doctor reminded me about that ??

onting ma

幼稚園入學前身体檢査
是否叫醫生填寫在健康院本手冊上?

ec_2002h ,

No, the kindergarten will give their body check form to you.

間間都要做檢查架?
驗咩架?痛唔痛架?又貴唔貴呢?
:party: :-D