用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請大家循環再用舊書套 或 不要用書套
go

請大家循環再用舊書套 或 不要用書套 [複製鏈接]

習作簿盡可能不要用書套,因為本身不能給下學年的小朋友再用。
書套用完一年後仍可再用,請為下一代保護環境!

只需為上學期書本包套,到下學期時把上學期的書套換到下學期的書就可以。

當然,不用書套更好,既慳錢,連個書包都輕D!
   0    0    0    0

原文章由 BoBoCute 於 08-7-14 17:37 發表

只需為上學期書本包套,到下學期時把上學期的書套換到下學期的書就可以。

當然,不用書套更好,既慳錢,連個書包都 ...

醒目開學勳章

原文章由 BoBoCute 於 08-7-14 17:37 發表

支持環保.
我去中銀入票(行入去放在票箱內,唔駛10秒),佢地個清潔亞姐一定要我用遮袋,我話比個遮架放遮咪唔駛浪費D遮袋,佢地話冇遮架,一定要用遮袋先可以入去喎

係幼稚園時己經開始唔用啦,就算k1時用咗書套,都留番k2用,爛邊未用膠紙貼住...之後爛晒無再買,k3連套都無買,不過最衰小學d 書年年改,否則我都考慮用書套,咁書本未可以留番比第二個人用........

我都諗住唔包書, 以前果個年代亞媽興包書, 可能係因為人包佢包, 而且 D 書用完可以留番比一個, 但係宜家 D 書商年年都改版, 而且我又無下一個接, 限番層功夫, 況且小朋友個書包可以輕 D 先係大前題 !

我唔用套,可以環保。
我憎書商,想用佢表哥舊書俾我仔, 編編今年改版

Agree.
我也不包書,實在沒必要。
書面已是laminated, 亦年年改版,不是很多可以再用。
不包書,書包也可輕些。

原文章由 Hin.Hei 於 08-7-16 19:16 發表
Agree.
我也不包書,實在沒必要。
書面已是laminated, 亦年年改版,不是很多可以再用。
不包書,書包也可輕些。

醒目開學勳章

我都從來冇包過書,一來冇必要,二來唔想個書包再重d啦!!!!

我今年都決定唔包書啦, 環保d嘛.

除了p1那年包了幾本書之外, 而家都冇包了.   如果本書要用幾年, 就會買黏貼膠包. (哦本書用了2年+包了膠都可以好破舊的, 如果冇包的話, 巳經四分五列)mouth:" />

原文章由 G-Ma 於 08-7-17 21:05 發表
我今年都決定唔包書啦, 環保d嘛.
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

支持支持

一向咩書都唔包,一來重,二來真係唔環保,經阿仔小一校長講一講,多年來一本書都唔包,支持環保。
‹ 上一主題|下一主題