用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有無家長同d仔女'包'書?
go

有無家長同d仔女'包'書?

醒目開學勳章

各位家長,
聽講小學d書好易爛, 有無家長同d仔女'包'書?
謝!

我都有這個問題, 唔知要不要幫她們包書.  其實需要嗎?
原文章由 km1357 於 08-7-12 19:46 發表
各位家長,
謝!

我都有打算幫囡囡包書,因為佢始終太細,唔會太愛惜或保護d書,我估會好快就爛。不過聽其他家長的意見,如用普通包書膠包,d書會好重,連帶個書包都重埋呀!

原文章由 elainepekkle 於 08-7-12 22:27 發表
我都有這個問題, 唔知要不要幫她們包書.  其實需要嗎?
囡囡媽

原文章由 km1357 於 08-7-12 19:46 發表
各位家長,
謝!

Hi,我今年有同仔仔包書,我見他用得都ok啦,就算整污濁咗都是抹表面,始終都有一層保護下,

Hi 咁妳會用沒有公仔的透明包書定選擇有公仔花紋呢?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-13 21:47 發表

Hi,我今年有同仔仔包書,我見他用得都ok啦,就算整污濁咗都是抹表面,始終都有一層保護下,

原文章由 elainepekkle 於 08-7-13 22:37 發表
Hi 咁妳會用沒有公仔的透明包書定選擇有公仔花紋呢?  

hi,我沒有用公仔的包書膠,我用卷裝磨紗包書膠

醒目開學勳章

有無人見過一d 現成既書套? 咁可以用完再用.

原文章由 km1357 於 08-7-14 09:49 發表
有無人見過一d 現成既書套? 咁可以用完再用.

有但要攞d書去配但包書套同包書膠一樣要半個學期換一次

醒目開學勳章

Dear Yammiwan,

真係唔該晒你呀. 知唔知係邊度有d 咁既書套賣?

原文章由 km1357 於 08-7-15 10:16 發表
Dear Yammiwan,

真係唔該晒你呀. 知唔知係邊度有d 咁既書套賣?

Hi,在學天平珠心算個商場的文具店

我囡囡P.1時有包
但係P.2時我諗住環保所以無包
點知d書好快殘
甩皮甩骨......
P.3都會再包
仲會叫囡囡小心d用
因為想留番d書等下年送俾有須要既人
唔想浪費

醒目開學勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-7-15 15:14 發表
我囡囡P.1時有包
但係P.2時我諗住環保所以無包
點知d書好快殘
甩皮甩骨......
P.3都會再包
仲會叫囡囡小心d用
因為想留番d書等下年送俾有須要既人
唔想浪費 ...

所以我諗住用書套,可以reuse. 試一個學期睇下個效果如何.

dear Yammiwan, 唔該晒, 呢兩個星期得閒d去買先.

舊年我係自己包書架!初初用公仔包書膠,但我覺得唔好呀!要望多兩眼先知係中文書定英文書,所以都係透明方便好多。後尾都轉番晒用透明呀!今年我就買左書套包書,好處係方便企理,但貴好多呀!成三蚊一個,好肉痛呀!佢地又多書喎!不過睇下佢用成點喇!

聽各位家長的意見,都覺得包書好. 所以我都會幫女兒包書.
原文章由 朱古力 於 08-7-15 20:58 發表
舊年我係自己包書架!初初用公仔包書膠,但我覺得唔好呀!要望多兩眼先知係中文書定英文書,所以都係透明方便好多。後尾都轉番晒用透明呀!今年我就買左書套包書,好處係方便企理,但貴好多呀!成三蚊一個,好肉痛呀!佢地又多書喎!不過睇 ...

之前在隔離topic聽其他媽咪講用玻璃貼包書會輕d,今個星期六去大角咀上普通話時會順便買埋試下包,包完如果好會上來與大家分享一下。
囡囡媽

原文章由 elainepekkle 於 08-7-15 22:47 發表
聽各位家長的意見,都覺得包書好. 所以我都會幫女兒包書.  

HI,記得包書前貼一張姓名班別的Labels在書面,可以令到小朋友不會取錯別人的書,因有些書寫名在內頁並不易睇到,我都用了這方法都不錯

老師教書面和內頁都要寫名,因為佢地會用到D書甩左個書面架,我囝囝都試過,所以我內頁第一版都有貼貼紙.

原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-16 10:37 發表

HI,記得包書前貼一張姓名班別的Labels在書面,可以令到小朋友不會取錯別人的書,因有些書寫名在內頁並不易睇到,我都用了這方法都不錯

醒目開學勳章

原帖由 朱古力 於 08-7-15 20:58 發表
舊年我係自己包書架!初初用公仔包書膠,但我覺得唔好呀!要望多兩眼先知係中文書定英文書,所以都係透明方便好多。後尾都轉番晒用透明呀!今年我就買左書套包書,好處係方便企理,但貴好多呀!成三蚊一個,好肉痛呀!佢地又多書喎!不過睇 ...

hi,
今日問左係富安個商場入面既文具店, 佢地書套包書都係兩蚊一本. 不過要帶d書比佢包,所以天日都會帶d書去攪埋.

HI 最後有沒有包書呀? 效果如何呢?
原帖由 囡囡媽 於 08-7-15 23:16 發表
之前在隔離topic聽其他媽咪講用玻璃貼包書會輕d,今個星期六去大角咀上普通話時會順便買埋試下包,包完如果好會上來與大家分享一下。

回覆 #19 的文章

elainepekkle,

最後都有包書,我在商務印買左一隻叫"日本超輕包書膠"包書呀! 不過真係比普通包書膠輕好多呀! 至於之前在大角咀看過的,我摸上手太薄了,好似保鮮紙咁薄,好難包,最後放棄買了。 你呢?
囡囡媽