用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到

原帖由 jemm 於 11-3-6 01:01 發表

旅港是英中, 用英文答通識, 就如其他學科一樣, 我不反對。衹要小朋友英語水平達標, 從小習慣月旦時事, 閱讀一些淺易思考方法的書籍, 從多角度去解構問題, 培養獨立的思考能力, 相信不論中文或英文作答, 小朋友是可 ...

謝謝網站分享~~!! : )

Hoi Ping got the overall third position in athletics championship!

好勁呀!!
頭先電視新聞有講中學校際賽,我豎起耳仔聽,但播報員話題只是圍繞喇沙和拔萃。
原帖由 lk362 於 11-3-11 20:53 發表
Hoi Ping got the overall third position in athletics championship!

今年終於再得到,我知今年爭得好緊,第二日比賽後只差聖若瑟三分排第四,班學生一定好博。

原帖由 lk362 於 11-3-11 20:53 發表

其他家長的眼中只有喇沙及男拔,開平?他們睇唔上眼。

原帖由 一家的太陽 於 11-3-11 22:24 發表
好勁呀!!
頭先電視新聞有講中學校際賽,我豎起耳仔聽,但播報員話題只是圍繞喇沙和拔萃。

原帖由 漢堡飽 於 11-3-11 22:43 發表

LS, DBS 的男生人數是 Hoi Ping 一倍有多, 加上 LS 和 DBS 在 中一入學時已收取不少田徑尖子, 起步己比 Hoi Ping 着數。

例如, 郭 Sir 曾說, 有短跑潛能的學生在小六時己被名校發掘, 直入中一, 但有長跑潛能的學生反而要在上中學後才漸漸顯露出來, 使他可以在校內加以挑選栽培。

他又說這幾年 Hoi Ping 的田徑選手特別好, 能克苦耐勞, 又有鬥心和永不言敗旳精神,對他們很有祈望, 果然今年交出成績, 可喜可賀。

小兒自暑期加入田徑隊以來, 差不多郭 Sir 每星期都致電給我和小兒溝通, 可見他做事認真的熊度。

可惜小兒在訓練半年以後, 患了青少年運動員(10 歲至 15 歲間) 最常見的 "growing pain disease", 即腳步骨骼生長的速度比肌肉快, 以致腳關節被肌肉拉扯發痛, 要休息致少三至六個月, 才可再進行長跑訓練。郭Sir 說不要緊, 等他病愈後才訓練。有師兄因傷休息一年, 復出後一樣爭取到好成績。

我很鼓勵我的兒女參加比賽, 無論是音樂,朗誦, 球類及田徑, 衹要他們喜愛皆可。 因為我不希望他們像温室的花朵, 要他們能經得起考驗和挫敗, 可以因勝利而鼓舞, 亦可因失敗而哭泣。

我曾看過一句西諺, 頗有意思, 大致如下:

We should accept defeat as part of the game. At the end, everyone is broken, but the brave becomes strong at the broken place.

開平同學, 加油!

原帖由 漢堡飽 於 11-3-11 22:41 發表

今年終於再得到,我知今年爭得好緊,第二日比賽後只差聖若瑟三分排第四,班學生一定好博。

好犀利呀!!!

原帖由 漢堡飽 於 11-3-11 22:43 發表

邊個話睇唔上眼 ?

我老公睇足全場, 佢話最impressive係'B'grade跑relay衝綫嗰刻, LSC同旅港開平鬥衝, 結果LSC嬴咗. 但因為LSC位同學太用力, 朴咗喺地上. 旅港開平位同學雖然輸咗無獎, 仍不忘第一時間走去扶起位LSC同學. 呢一幕大家冇機會喺電視見倒, 但對於呢位咁有體育精神運動員, 我哋身LSC家長, 一樣'看在眼中, 心表專敬'.

He is the real champion ! I won't have a chance to meet with this good guy but whoever knows him, please pass my salute to him !

Congratulations to you all !

原帖由 LS+MCS 於 11-3-16 12:00 發表

邊個話睇唔上眼 ?

我老公睇足全場, 佢話最impressive係'B'grade跑relay衝綫嗰刻, LSC同旅港開平鬥衝, 結果LSC嬴咗. 但因為LSC位同學太用力, 朴咗喺地上. 旅港開平位同學雖然輸咗無獎, 仍不忘第一時間走去扶起位LS ...

與有榮焉 !!!!!!!!!!!!!!

昨日中午何文田的交通意外據女兒說是學生中一學生,希望她早日康復。

個女生係1A 班, 有些同行女同學當時驚到勁喊.  我囡昨晚諗番都有少少驚.  希望同學好 d 好番啦.

原帖由 漢堡飽 於 11-3-18 15:13 發表
昨日中午何文田的交通意外據女兒說是學生中一學生,希望她早日康復。

聽講已做手術,現在情況穩定.
但唔知幾時可出院.

Best wishes to her and hope she can get well soon!

回覆 6# LS+MCS 的文章

We definitely will pass your message to him!  Thank you for your encouragement!!

原帖由 LS+MCS 於 11-3-16 12:00 發表

邊個話睇唔上眼 ?

我老公睇足全場, 佢話最impressive係'B'grade跑relay衝綫嗰刻, LSC同旅港開平鬥衝, 結果LSC嬴咗. 但因為LSC位同學太用力, 朴咗喺地上. 旅港開平位同學雖然輸咗無獎, 仍不忘第一時間走去扶起位LS ...

LS+MCS 家長, 你好。
今天 Morning Assembly 中 副校長在全校同學前已嘉許這位具有體育精神的同學, 並quote 了你網上鼓勵的說話, 謝謝。