用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到

漢堡飽:
終於都過了測驗週了~
適唔適應到又test又上堂呢?

原帖由 lk362 於 08-11-7 20:41 發表
漢堡飽:
終於都過了測驗週了~
適唔適應到又test又上堂呢?

她適應得好快,無多大問題。
一直擔心她在要背的科目會有問題,但已知道的成績中,每科都有8字頭,有點始料未及。由於她附近的同學成績跟她差不多,更激起她的鬥志,見到她這樣子,我就不會擔心她學業的問題。

家長日就到,是否有成績表派,成績表有名次嗎?

原帖由 漢堡飽 於 08-11-7 23:21 發表

她適應得好快,無多大問題。
一直擔心她在要背的科目會有問題,但已知道的成績中,每科都有8字頭,有點始料未及。由於她附近的同學成績跟她差不多,更激起她的鬥志,見到她這樣子,我就不會擔心她學業的問題。

家長日就到,是否有 ...

加油!你個女想唔想入精英班?
以我記憶,黎緊個家長日冇成績表派
成績表多數係家長日前派
上年我個女F.2 test每一科都有名次
F.1就唔知有冇(一定有全班名次,級名次可能要問老師)
但係mid-term exam同final exam就一定每科都有名次

原帖由 lk362 於 08-11-8 11:09 發表

加油!你個女想唔想入精英班?
以我記憶,黎緊個家長日冇成績表派
成績表多數係家長日前派
上年我個女F.2 test每一科都有名次
F.1就唔知有冇(一定有全班名次,級名次可能要問老師)
但係mid-term exam同final exam就一定 ...

當然希望入到精英班,但又不知其他同學的水準,今次測驗後應略知一二,要平均幾多分才有機會呢?

女兒說有些科目有同學不及格,我有點失望,band 1學生應該不會太差,要及格唔會太難。難度一樣有差異很大的學生?可幸女兒周圍都是水準相若的,看女兒有一鼓鬥志,各同學良性競爭,大家一定有進步。

中一的學校生活令她眼界大開,學校又多活動,學期開始到現在好似未停過。她好開心,每日回家分享的都是學校的開心事。

原帖由 漢堡飽 於 08-11-8 12:22 發表

當然希望入到精英班,但又不知其他同學的水準,今次測驗後應略知一二,要平均幾多分才有機會呢?

女兒說有些科目有同學不及格,我有點失望,band 1學生應該不會太差,要及格唔會太難。難度一樣有差異很大的學生?可幸女兒周圍都是 ...

大概75分左右以上
(F.1可能高些少)
平均分8字頭可能top ten先有...
中x3,英x3,數x2.
平均分就會低d
分班都係靠入學試
有d出入係正常
會唔會係留班生成績差d?
以前F.1A,B,C最多人入精英班
但同時A,B,C班都有人入E班既...
P.S.你知唔知依家本I.S.書係HP某某老師寫....

漢堡飽:
唔知你之前有冇去新高中講座?
下星期五又有一個...
唔知F.1家長有冇通告?

原帖由 lk362 於 08-11-20 23:11 發表
漢堡飽:
唔知你之前有冇去新高中講座?
下星期五又有一個...
唔知F.1家長有冇通告?

我上次有參加呀!老師介紹都幾清楚,下星期講座我都有通告,不過我不會參加,我都大概明白,自己女兒只是中一,還有兩年觀察,此講座對中三家長比較重要。

原來化學科好重要,差不多每個組合化學都是主要科,我以為物理才是主要科?

原帖由 漢堡飽 於 08-11-21 23:03 發表

我上次有參加呀!老師介紹都幾清楚,下星期講座我都有通告,不過我不會參加,我都大概明白,自己女兒只是中一,還有兩年觀察,此講座對中三家長比較重要。

原來化學科好重要,差不多每個組合化學都是主要科,我以為物理才是主要科? ...

我個女到時都唔知揀咩科好!??
應該物理,化學,生物都冇分主次
但如果讀combine science....
好似比其他人讀灑phy,chem,bio較輸蝕?

最後又可能返回現在的舊路,全理科。
新的334想文中有理,理中有交,我覺得只適合好小部份的學生。

九龍城區好多中學如華英、銀禧、黃笏南都有資訊日,介紹學校給小六學生,但旅港點解無做呢?好似低調咗d!有好多好的學生會走去其他學校。

原帖由 漢堡飽 於 08-11-28 22:28 發表
九龍城區好多中學如華英、銀禧、黃笏南都有資訊日,介紹學校給小六學生,但旅港點解無做呢?好似低調咗d!有好多好的學生會走去其他學校。

上星期六有架!
不過可能只招呼小學個d團lor~

:;pppp: 不過都是九龍城區的冷門band 1,我介紹女兒在開平讀時,十個有九個都不知學校在那裡,更枉論是否band 1。

入到開平才知這學校,正!

原帖由 漢堡飽 於 08-11-29 20:08 發表
:;pppp: 不過都是九龍城區的冷門band 1,我介紹女兒在開平讀時,十個有九個都不知學校在那裡,更枉論是否band 1。

入到開平才知這學校,正!

不是啊...
我個女小學年年十幾人入!
沒聽過,是他們孤陋寡聞
係男女校之中,又試過男女一齊係D1比賽
HP算係先例
雖然今年HP女田降左落D2..
好多人識華英多過HP
但HP論成績,課外活動絕不輸蝕.

我知馬頭涌(紅磡灣)有很多入。
可能我女兒小學在九龍城,對何文田的學校認識較小。

原帖由 漢堡飽 於 08-11-29 21:51 發表
我知馬頭涌(紅磡灣)有很多入。
可能我女兒小學在九龍城,對何文田的學校認識較小。

嗯~
今個星期四應該有成績表派喇!
唔知點解今次F.3平均分最高有成9x..
可能真係出得易..
P.S.你個女有冇個張check分既紙仔?
有就可以計計平均分~

最新消息
Hoi Ping F.3,F.4 choral speaking team
got the champion!
Congratulations!

有呀!平均分點計呀!科科都唔同計分法?

開平勁呀!

原帖由 漢堡飽 於 08-12-1 22:51 發表
有呀!平均分點計呀!科科都唔同計分法?

開平勁呀!

中,英x3
數x2
其他科100分為full marks
張紙應該乘左~
加灑所有科再除13

今日終於派了成績表
成績不錯吧?
成績表係報喜不報憂
有缺點都唔會寫落去..

成績滿意,但因中文較弱,拖低了整體平均分,名次都是我意料之內。

看來要入精英班就更要下苦功了,就算入到都要在最後一班打滚。

妳女兒又如何?滿意嗎?

星期日去懇親日,又看有什麼新發現。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-4 21:25 發表
成績滿意,但因中文較弱,拖低了整體平均分,名次都是我意料之內。

看來要入精英班就更要下苦功了,就算入到都要在最後一班打滚。

妳女兒又如何?滿意嗎?

星期日去懇親日,又看有什麼新發現。 ...

中文有了第一次經驗
下次會好好多.比心機!
我女在精英班中游位置...尚算滿意
有時候...寧願入精英班但係排尾幾個定係
係普通班做頭幾名..真係好予盾
入精英班個讀書氣氛會好d,
老師又會講多d課外知識
但係普通班做頭幾名對學生黎講...自信心會多d
你又點睇?
我星期日都會去家長日.
懇親日好似有表演架,到時落足眼力睇啦!