用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 9月升小六, 你地會點部署????
樓主: 0120
go

9月升小六, 你地會點部署????

原文章由 gigibb 於 08-7-23 22:36 發表
想問下什麼是『社會服務』的同學? 童軍 或者公益少年團計唔計呀?
\
都算係ga 多D做義工、賣旗、探訪.....

其實做服務係mic真係有用架
原文章由 701003 於 08-7-25 02:40 發表
\
都算係ga 多D做義工、賣旗、探訪.....
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

如果入左英中, ng達標學校會否叫你轉校呢??
lee牌電台成日講有好多英中都係敢bor
原文章由 dder 於 08-7-24 16:02 發表
暑假補補英交 lor....
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-8-1 11:15 發表
其實做服務係mic真係有用架  

第一round自選,或叩門時好有用!當然要成績優良為先啦!社會服務正係當其他學生都有同等成績,例如10名學生全屬band 1,中學只得5個位,咁學校就會揀"課外活動"、"社會服務"有良好表現ge學生入讀啦!

HI 701003:
真係??
我仔成績全級11, 但從來沒有參加LEE D服務TIM,點算
原文章由 701003 於 08-8-1 13:35 發表

第一round自選,或叩門時好有用!當然要成績優良為先啦!社會服務正係當其他學生都有同等成績,例如10名學生全屬band 1,中學只得5個位,咁學校就會揀"課外活動"、"社會服務"有良好表現ge學生入讀啦! ...

原文章由 0120 於 08-8-1 15:09 發表
HI 701003:
真係??
我仔成績全級11, 但從來沒有參加LEE D服務TIM,點算  

我仔全級17,只有參加漫畫班 但考過下兩三個國際試優良咁啦,所以我傾向唔參加自行派位,只靠大抽獎!

點解NG參加自行呀, 幾大都要博下
原文章由 701003 於 08-8-1 23:30 發表

我仔全級17,只有參加漫畫班 但考過下兩三個國際試優良咁啦,所以我傾向唔參加自行派位,只靠大抽獎!

可以唔參加自行派位的嗎?

原文章由 701003 於 08-8-1 23:30 發表

HIMAMA

原文章由 HIMAMA 於 08-8-3 17:16 發表
可以唔參加自行派位的嗎?

可以放棄自行派位,只參加統一派位

原文章由 0120 於 08-8-2 10:09 發表
點解NG參加自行呀, 幾大都要博下  

亞仔小學無一條龍/聯繫中學,又無特殊技能,所以唔敢博!

原文章由 701003 於 08-8-3 17:44 發表

亞仔小學無一條龍/聯繫中學,又無特殊技能,所以唔敢博!

好多小學都冇一條龍
Band幾都好
起碼自行可以揀間校風好

有得博梗係會博la, 除非成績好差姐
原文章由 lk362 於 08-8-4 11:58 發表

好多小學都冇一條龍
Band幾都好
起碼自行可以揀間校風好

你地d 細路開始參與選校未呀
我囝仲係大安旨意,
覺得係父母安排的工作
仲係好細路...點算

簽名被屏蔽

Henrymama

你唔好話個仔呀...我連 HB 都係咁
問佢想考邊間, 佢話唔洗咁早諗
咩好難考咩
我心諗 : 你仔如果係 B1 TOP 你就可是安心
你仔D 成績...唉
掉返轉來諗...可能 HB 知道亞仔唔掂
無咩學校可以諗掛..所以

原文章由 Henrymama 於 08-8-4 20:14 發表

我個仔咪又係一樣, 同佢傾選校, 佢就走左去, 唔當一回事, 淨係玩大過天.
d仔都唔知幾時先開竅

我又係為咗亞仔升中頭痕, 荃灣區英中競爭激烈, 揀小學時, 知道愉快學習, 提升自信心對亞仔比較重要, 興幸到現在他的小學生活都不錯, more than I expect.  到今時今日, 我反為唔知應該揀一間乜嘢學校俾亞仔,  佢好似係果種越自在越精彩既人, 但有時覺得佢太容易受人影響, 太懶散, 要人迫下佢, 成績先至會出到嚟.

谷還是唔谷? 有壓力還是無壓力既中學? 我真係無頭緒 ! HB又無也comment. 唉!

亞仔心目中有佢既 dream school, 但我覺得高不可攀, 機會極微, 不過無論如何, 都會幫佢一試.

今個暑假, 原本打算幫佢溫習下, 但又唔知叫佢溫D乜, 唯有去圖書館借書睇, 總好過打機, 幸好琴試九月考,利用呢段時間備戰, 希望之後可以無牽無掛考P.6呈分試.

大家一齊努力啦.

簽名被屏蔽

我都係唸梗谷定ng谷個仔好??
我見跟佢尾果d同學都開始發力上, 我怕個仔又ng洗補習, 又無咩學術班上, 懶散哂,到時drop落去30就變左ng係band 1 top架la
原文章由 Henrymama 於 08-8-5 16:03 發表

jazzmama,

我HB咪又係咁, 咩都唔理
連自己嗰區有咩BAND 1, BAND 2, BAND 3 中學都唔知,
仲話讀書有咩難姐, 以前佢讀書又係靠自己.

我就同佢話, 你估阿仔是BAND 1頭材料咩, 看少D都走左去玩
男人真係 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽