用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
樓主: kiwaiwong
go

HFCC家長分享區 [複製鏈接]

原文章由 maomaochan 於 08-7-17 12:57 發表
呀女剛剛收到通知要去聖家面試.請問要教呀女點稱呼校長.

得知她叫葉王秋兒女士,咁要稱呼
葉校長,定王校長呢?
請指教指教

應該叫葉校長, 我見d老師有時都係叫佢葉太

在自行收生的面試過程中, 校長與家長們在禮堂會面時, 她是自稱 Mrs Yip, 所以應該稱呼葉校長.

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

原文章由 fatpanda 於 08-7-17 14:02 發表
在自行收生的面試過程中, 校長與家長們在禮堂會面時, 她是自稱 Mrs Yip, 所以應該稱呼葉校長.

cox, fatpanda :

唔該兩位的幫忙,呀女已經成功進入聖家書院讀書了!

希望大家多D指教指教 !

歡迎 !  有報bridging course 嗎 ?
原文章由 maomaochan 於 08-7-17 23:26 發表

回覆 #44 kiwaiwong 的文章

已報了. 請多多指教 !

回覆 #43 maomaochan 的文章

不用說幫忙, 是你女兒有才能, 加上學校給她機會,  請問她原先是派入哪一間學校?  為什麼你很心儀聖家書院?  謝謝!

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

原文章由 maomaochan 於 08-7-17 23:26 發表

首先恭喜你, 不用說幫忙, 大家互相幫助!!

我想問你你地係咪in 完即刻通知你架,

小朋友之前係邊區讀小學??

[ 本文章最後由 cox 於 08-7-18 09:54 編輯 ]

回覆 #47 cox 的文章

fatpanda, cox :

她就讀九龍城區不大出名的小學, 全級雖然是三十名以內,但她在小學是個活躍份子,學校時常給她很多機會參與課外活動 .

她原派九龍城區的band 2 中中,原派的中學其實也不錯的,不過本人想小女入讀較好的學校.

她是經過簡單的筆試,再見校長的.

HI 各位,

返左幾日學, 你地d小朋友習慣未呀??
小女都ok, 幾開心!!

原文章由 maomaochan 於 08-7-18 17:29 發表
fatpanda, cox :

她就讀九龍城區不大出名的小學, 全級雖然是三十名以內,但她在小學是個活躍份子,學校時常給她很多機會參與課外活動 .

她原派九龍城區的band 2 中中,原派的中學其實也不錯的,不過本人想小女入讀較好 ...

你女女d成績都幾好,咁當然想搵間好d既,
呢d全部都係各mami 既心態!!
希望佢可以讀得開心d喇!!

女兒都好開心,日日都講識了新同學, 今日話有位鬼佬黎教喎。可解又著校服回校 ?

原文章由 cox 於 08-7-19 12:00 發表
HI 各位,

返左幾日學, 你地d小朋友習慣未呀??
小女都ok, 幾開心!!

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-19 19:14 發表
女兒都好開心,日日都講識了新同學, 今日話有位鬼佬黎教喎。可解又著校服回校 ?

係呀, 囡囡話英文班就有nat. teacher,
關於著小學校服問題,
佢話葉校長話等佢地可以懷念一下小學生活喎!!

原文章由 cox 於 08-7-19 20:40 發表

係呀, 囡囡話英文班就有nat. teacher,
關於著小學校服問題,
佢話葉校長話等佢地可以懷念一下小學生活喎!!

想請問幾時才著回便服?因呀女今日才第二日上學.

原文章由 maomaochan 於 08-7-19 23:44 發表

想請問幾時才著回便服?因呀女今日才第二日上學.

好似唔再穿便服喇喎,其實之前佢地係穿便服返學既,
可能校長覺得唔係咁好(因為有d女仔著晒背心短褲及拖鞋)
所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!!

原文章由 cox 於 08-7-19 23:51 發表

所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!! ...

收到,明白哂. thanks !

i.c. 報名當日, 老師有提醒衣著,頭髮需整齊.  

原文章由 cox 於 08-7-19 23:51 發表

所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!! ...

bridging course 原來有12班, 每班有18-20人, 每日兩堂, 英文同數學, 英文堂由外藉老師教, 數學由中七姐姐教.

小女的一班只有三個聖家小的學生, 其餘都是來自其它小學. 佢好開心話認識很多新朋友.   

係呀, 我女係小數民族.  係呢 1/8 幾點回校 ?  
原文章由 tudmay 於 08-7-22 11:16 發表
bridging course 原來有12班, 每班有18-20人, 每日兩堂, 英文同數學, 英文堂由外藉老師教, 數學由中七姐姐教.

小女的一班只有三個聖家小的學生, 其餘都是來自其它小學. 佢好開心話認識很多新朋友.   
...

原文章由 tudmay 於 08-7-22 11:16 發表

...

嘩!! 你女女個班咁好既,
我女女個班得3,4個唔係聖小架咋!!
不過佢以家同隔離班一個同學仔好好咁, 一齊放學。

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-22 11:37 發表
係呀, 我女係小數民族.  係呢 1/8 幾點回校 ?  

8月1號返學校係咪睇分班呀??
‹ 上一主題|下一主題