用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
樓主: kiwaiwong
go

HFCC家長分享區

maomaochan ,可向學查詢0下,祝成功 !
原文章由 maomaochan 於 08-7-12 13:39 發表
呀女派唔到聖家,但我已經放低了她的資料給中學部.

請問以往有冇類似的情況,考了分班試後重有位.

或者九月開學後會有人放棄學位呢?
請指教?

是否課室問題 ? 你女有去嗎 ?
原文章由 yayawo 於 08-7-13 01:01 發表

check 咗   form 1:上年收4班
                           今年收5班
                           明年收4班

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-13 01:05 發表
是否課室問題 ? 你女有去嗎 ?

是.課室問題

回覆 #16 cox 的文章

Dear Cox

上星期六家中有些特別事情所以沒有出席新生會, 請問可以粗略地告訴我有關資料嗎?  感謝!

Fatpanda

fatpanda,

我大約講下喇,

校長~話要教導小朋友要感恩,唔只對父母要感恩, 第時出去社會做野都要

校務主任~話要將成績相近d小朋友分組, 好似英文會分3組, 數學分4組. 等佢地容易d學習(如果成績未達標就要去輔導班)

訓導主任~由於學校位置偏僻, 所以准許小朋友帶手提電話(但於學校範圍就唔可以開電話, 及要隨身攜帶, 避免違失)
午飯會於校內進食, 家長可安排訂飯/帶飯/送愛心飯到學校給小朋友, 小朋友不可染髮, 頭髮過長可用黑色/粉紅色橡筋

明愛社工姑娘~協助有問題子女既家長, 幫佢地分擔/協助教導子女問題(內容絕對保密)

家教會~會於9月(應該第3個星期六下午)舉行選舉, 到時希望各家長加入家教會做義工

我大約記到咁多, 希望其他mami可以補充

[ 本文章最後由 cox 於 08-7-14 00:08 編輯 ]

有些我都忘記了. 記得有人問可吾可以電髮, 訓導主任話無規定吾可以, 但一旦頭髮電到變了質,或顏色不自然,就唔接受, 自然顏色係頭髮,眉毛和眼珠顏色大至一樣.
耳環只能接受一粒小珠型的, 帶在耳珠中央位置.
有精英班及補底班.
Readers分班買, 係5班交換睇既.

Dear Cox & Kiwaiwong

非常感謝你們兩位的資料, 謝謝!

Fatpanda

唔洗客氣.  想買書包, 邊種較輕又好用 ?

唔洗客氣, 我都唔記得太多!!
hahahhaha

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-13 01:04 發表
maomaochan ,可向學查詢0下,祝成功 !

多謝解答 ! 唔該晒 !

今早見到真係好多hfcs (kln tong) 既學生,  我女好似去到異鄉為異客咁.  我上了去cover playground 度想望下情況, 點知副校見到就叫我放心(下逐客令), 等佢認識下d同學仔啦.

hi morning everybody,

今日係老公帶囡囡返學, 佢話去到學校門口已經比d老師截停, 佢話小朋友大個喇, 自己可以識上去
我都係驚囡囡自己好似好孤獨咁, 又唔識人!!

我也來支持下. 以後多多交流

給你們的女女打氣.

回覆 #32 cox 的文章

Hi, 你們好!
因為我女兒是聖家小學派到聖家書院, 所以她會見到許多小學同學,  不過你也不用擔心, 她們很快就互相認識.

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

哈哈, 佢已識識了新同學, 佢話校長叫d女仔一齊傾 0下偈. 你知啦, 3個女仔一個墟.

tudmay,  thankyou !

原文章由 tudmay 於 08-7-15 12:26 發表
給你們的女女打氣.

kiwaiwong,

係呀, 囡囡話副校長問佢地邊d唔係小學部上黎, 咁就叫左個d同學仔自己聯誼一家喎,
囡囡好可能已經識左你個女喇, 佢地仲一齊去洗手間tim, hahahahah   

有可能架 ! 明天佢地又見面啦,返8點wor 。

原文章由 cox 於 08-7-15 15:03 發表
kiwaiwong,

係呀, 囡囡話副校長問佢地邊d唔係小學部上黎, 咁就叫左個d同學仔自己聯誼一家喎,
囡囡好可能已經識左你個女喇, 佢地仲一齊去洗手間tim, hahahahah    ...

回覆 #17 maomaochan 的文章

呀女剛剛收到通知要去聖家面試.請問要教呀女點稱呼校長.

得知她叫葉王秋兒女士,咁要稱呼
葉校長,定王校長呢?
請指教指教