用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 禧年小學家長請報到
樓主: km1357
go

禧年小學家長請報到 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,
呀仔讀嘉德麗, 佢最鐘意nds...
家下未知佢有乜可以參加, 或者體操班, 想佢身體好d.

原文章由 StephanieHo 於 08-7-16 23:46 發表

Hi, km1357,
Yes, I agreed!
係呢, 你仔仔讀邊間幼稚園ga? 有乜嘢興趣?
我個仔就話想加入籃球隊wor...但P1咁細個, 我諗冇lu!?  
Let's keep in touch! 請多多指教!
Stephanie ...

Hi Yammiwan, 唔該晒! 咁是否一開學就要報名? 什麼時間上堂? 妳要帶他回校, 每個星期六?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-17 09:22 發表

Hi,我仔仔個班有十個小朋友學,價錢是$1230 半個學期,逢星期六上課由外籍老師教全堂都是用英文上課所以令佢地學到好多

原文章由 elainepekkle 於 08-7-17 11:36 發表
Hi Yammiwan, 唔該晒! 咁是否一開學就要報名? 什麼時間上堂? 妳要帶他回校, 每個星期六?   

hi,開學後有通告,每個星期六我都會帶他回校,上課會在星期六下午,我好想他星期六先參加課外活動,因他平時放學後要補習儘量不影響平日

hi, 唔該晒! 咁妳要在學校等他? 妳說得沒錯, 平時放學後如果要補習, 都沒有時間參加課外活動啦!
係呢, 妳仔仔開始放暑假, 有沒有安排興趣班比佢呀?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-17 13:04 發表

hi,開學後有通告,每個星期六我都會帶他回校,上課會在星期六下午,我好想他星期六先參加課外活動,因他平時放學後要補習儘量不影響平日

原文章由 elainepekkle 於 08-7-17 16:51 發表
hi, 唔該晒! 咁妳要在學校等他? 妳說得沒錯, 平時放學後如果要補習, 都沒有時間參加課外活動啦!
係呢, 妳仔仔開始放暑假, 有沒有安排興趣班比佢呀?

hi,我是在學校等他,在等他的時侯可以同其他家長傾下,有時d老師未走都可以同佢地傾下,我仔仔放暑假8月份開始逢星期一至五要去補習,星期六學晝晝,如果唔係我仔仔就會玩到好心散

原文章由 km1357 於 08-7-17 10:16 發表
hi,

e...嘉德麗係好學校嚟 ga wor! 英文程度應該不錯!  我仔仔就讀大圍聖心, 不過好可惜派唔番聖心小學, 而家唯有排waiting list
la!? 其實禧年係你哋第幾志願派入? 返校方便嗎?

我仔仔就比較鐘意運動, eg 台拳道或球類運動咁...

醒目開學勳章

原文章由 StephanieHo 於 08-7-17 23:29 發表

e...嘉德麗係好學校嚟 ga wor! 英文程度應該不錯!  我仔仔就讀大圍聖心, 不過好可惜派唔番聖心小學, 而家唯有排waiting list
la!? 其實禧年係你哋第幾志願派入? 返校方便嗎?

我仔仔就比較鐘意運動, eg 台 ...

禧年係第三志願, 返學都算方便, 新港城搭兩個馬鐵站, 大概廿分鐘.
呀仔就至鐘意玩, 乜都玩一餐, 家下學緊體操, 跳跳扎至岩佢.

HI, 你仔點鐘意nds ar??? hahahaha

原文章由 km1357 於 08-7-17 10:16 發表
hi,

醒目開學勳章

原文章由 qkhui 於 08-7-18 15:26 發表
HI, 你仔點鐘意nds ar??? hahahaha

佢好鐘意玩nds - super mario, 賽車, 美女廚房.., 最好係可以同人連線玩. 不過佢都知要自律, 所以我地都無收起 部nds, 真係有時間 (e.g.做完佢d功課, 又未到食飯時間), 佢就會問我地可唔可以玩一陣 - 不過玩落就有時好難停...

佢家下玩呢d game 叻過我好多.

我仔又係好like 玩le 幾個games, 又係好鬼like 同人連線,
通常我都係sat & sunday 先會比佢玩, 平時就唔會,
我都係通常中段時間比佢玩, 有時我們都會試下玩, 真係唔明佢地可以玩得噉叻..hahahaha

原文章由 km1357 於 08-7-18 16:29 發表

佢好鐘意玩nds - super mario, 賽車, 美女廚房.., 最好係可以同人連線玩. 不過佢都知要自律, 所以我地都無收起 部nds, 真係有時間 (e.g.做完佢d功課, 又未到食飯時間), 佢就會問我地可唔可以玩一陣 - 不過玩落就有 ...

因為實在好多小朋友都玩nds, 所以都買了一部比佢玩, 不過我講明要做完功課或溫習完先玩. 她都可以遵守這條件. 妳講得沒錯, 唔知點解, 她們玩得好叻, 而且連我細女只得倆歲都玩得頭頭是道. 成日話我要玩nds,  nds. 比佢吹脹.
原文章由 qkhui 於 08-7-18 17:49 發表
我仔又係好like 玩le 幾個games, 又係好鬼like 同人連線,
通常我都係sat & sunday 先會比佢玩, 平時就唔會,
我都係通常中段時間比佢玩, 有時我們都會試下玩, 真係唔明佢地可以玩得噉叻..hahahaha

...

醒目開學勳章

所以我最後都兩部, 有時我都會同佢連線玩賽車同super mario.
部nds 有時都有好處, 佢可以同d其他小朋友(就算唔識)傾餐飽/玩餐飽, 可以識多d朋友.

原文章由 km1357 於 08-7-19 09:57 發表
所以我最後都兩部, 有時我都會同佢連線玩賽車同super mario.
部nds 有時都有好處, 佢可以同d其他小朋友(就算唔識)傾餐飽/玩餐飽, 可以識多d朋友.

其實我同亞仔都鐘意玩你們提及ge nds games, 有時會雙打tim; 既然大家d 小朋友都玩, 有機會一齊玩也不錯wor?
近來聽朋友話部wi平咗好多 , 唔知各位家長有冇呢方面資料呢?

好多學者都成日講, 唔好比o的小朋友玩遊戲機, 唔好睇tv, 你們又覺得點le ? 我自己就覺得唔好沉迷就ok, 有時o既小朋友都要輕鬆下.

原文章由 StephanieHo 於 08-7-20 01:07 發表

其實我同亞仔都鐘意玩你們提及ge nds games, 有時會雙打tim; 既然大家d 小朋友都玩, 有機會一齊玩也不錯wor?
近來聽朋友話部wi平咗好多 , 唔知各位家長有冇呢方面資料呢? ...

醒目開學勳章

hi,
我都覺得係, 任何野都有正反面, 都唔好沉迷, 玩遊戲機某方面都可以刺激佢思考, 要禁制小朋友唔好呢樣唔好果樣可能仲會有反效果.

原文章由 qkhui 於 08-7-21 14:03 發表
好多學者都成日講, 唔好比o的小朋友玩遊戲機, 唔好睇tv, 你們又覺得點le ? 我自己就覺得唔好沉迷就ok, 有時o既小朋友都要輕鬆下.

原文章由 km1357 於 08-7-21 15:30 發表
hi,
我都覺得係, 任何野都有正反面, 都唔好沉迷, 玩遊戲機某方面都可以刺激佢思考, 要禁制小朋友唔好呢樣唔好果樣可能仲會有反效果.

I agreed.  But 家長須要 closely monitor 住佢哋每日打機d 時間, eg 暑假每天不能超過10 mins or only let them play
during weekend if they behave satisfactory!

成年人要Relax 吓, 小朋友都要gar!... Charge 電之後再努力嘛!

YES, 我都係only weekend 先比佢玩, 通常都係等食野時o既時間, 噉全日又唔會得10mins 噉少..hahahaha, 我估全日計, 唔會超過1hr, 同埋有時都可以等佢地自己知, 想要玩就要有付出, 同埋有時佢地玩時, 輸了, 都會發脾氣, 噉就會同佢講, 如果玩發脾氣就無得再玩, 噉等佢自己都可以盡量控制下. 都ok ka

原文章由 StephanieHo 於 08-7-21 22:53 發表

I agreed.  But 家長須要 closely monitor 住佢哋每日打機d 時間, eg 暑假每天不能超過10 mins or only let them play
during weekend if they behave satisfactory!

成年人要Relax 吓, 小朋友都要gar!... Charge ...

原文章由 qkhui 於 08-7-12 13:17 發表
你好, 升三年級la, 仔仔讀得開唔開心ar?

你好!我放咗假好耐冇上黎,所以宜家先回覆你,唔好意思
阿仔讀得都好開心架,仲要好早就返學,可以同d同學猜皇帝!

原文章由 琋琋BB 於 08-7-15 15:19 發表
hello 大家好
我都係禧年家長
囡囡今年升P.3了
我好鍾意禧年哩間小學

hello 你好呀!
我個仔都係升三年級,第日多d溝通吓,好嗎

醒目開學勳章

真好, 咁多禧年家長係樹, 大家可以分享好多資訊.
‹ 上一主題|下一主題