用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自閉小朋友語言遲緩問題
go

自閉小朋友語言遲緩問題 [複製鏈接]

我小朋友有小小自閉傾向, 我地已去左西九兒童中心見姑娘但仲要等4個月左右先可以再見到醫生.  
我地開始做左兩個月言語冶療, 想問下你地小朋友有冇以下情況?
1/佢成日有d口頭襌, 好無理頭既, 每次當我地吾比佢玩或者要佢訓覺呀等等佢就會講, 有時哭住講, 我地吾明點解佢咁講, 但每日都講. 又間吾中有新口頭禪加或有d吾再講.
2/問佢你要吾要, 佢會成句講"你要吾要呀, 我要呀"
3/成日從覆講一個字, 好似elephant呀, elephant呀, elephant呀
   0    0    0    0
nil

原文章由 January 於 08-7-10 19:05 發表
我小朋友有小小自閉傾向, 我地已去左西九兒童中心見姑娘但仲要等4個月左右先可以再見到醫生.  
我地開始做左兩個月言語冶療, 想問下你地小朋友有冇以下情況?
1/佢成日有d口頭襌, 好無理頭既, 每次當我地吾比佢玩或者 ...

你意思係做咗言語冶療先係咁?

吾係, 做左一路都有進步, 但想問下有冇其他小朋友都有呢種情況, 遲d會吾會有改善?
原文章由 SandraLo 於 08-7-10 21:50 發表

nil

吾係呀, 其實一直都有進步緊, 不過想問下其他人有冇相同情況, 會吾會有改善?
原文章由 SandraLo 於 08-7-10 21:50 發表

nil

1/佢成日有d口頭襌, 好無理頭既, 每次當我地吾比佢玩或者要佢訓覺呀等等佢就會講, 有時哭住講, 我地吾明點解佢咁講, 但每日都講. 又間吾中有新口頭禪加或有d吾再講.

>>呢個係逃避既表演,我仔仔就用:"我好眼瞓"黎逃避

>>我仔仔都經過呢個階段,佢地唔明白問和答既關係,有時佢想講野俾你知,佢地會講左佢想你問佢既問題,然後佢就答,其實佢地想講野俾你知,你可以問佢,"你係咪想我問你xxxx呀?",如果你知道既野就唔使再問問題,講俾我聽xxxxx就得架啦",通常佢地唔會即時見效,快定慢有效就睇果人而定

3/成日從覆講一個字, 好似elephant呀, elephant呀, elephant呀
>> 因為佢地覺得識講某一d野係好叻,見大人有反應,佢地就會成日講架啦~

What mentioned here are quite common among children with autism. One is called delayed echolalia which is repeating phrases/words that are being heard somewhere previously. This can be self-stimulatory.

For 口頭禪you mentioned, it may serve various purposes. One possibility is he wants to express his needs but has no appropriate language to do so. For example, when you ask him to sleep and he says sth. funny, what he means may be he wants to play a little longer. So you can replace this 口頭禪 with more appropriate language (i.e., can i play for a little longer).

>>我仔仔都經過呢個階段,佢地唔明白問和答既關係,有時佢想講野俾你知,佢地會講左佢想你問佢既問題,然後佢就答,其實佢地想講野俾你知,你可以問佢,"你係咪想我問你xxxx呀?",如果你知道既野就唔使再問問題,講俾我聽xxxxx就得架啦",通常佢地唔會即時見效,快定慢有效就睇果人而定

你小朋友係咪自閉傾向?佢地有機會係响初初做治療嗰陣有鸚鵡式說話, 治療師為要佢地唔好淨係鸚鵡式咁跟住講, 就响問問題時demo埋答案, 變成自問自答, 佢地就可能學埋; 亦有機會係你問時佢個腦重process緊, 於是個口就重覆你條問題!

>> 因為佢地覺得識講某一d野係好叻,見大人有反應,佢地就會成日講架啦~

亦有機會係自我刺激或者attention seeking!
‹ 上一主題|下一主題