用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升中派位是否有問題
樓主: connie1214
go

今年升中派位是否有問題 [複製鏈接]

有朋友BAND 1中尾派咗去BAND 3尾,其實係佢唔聽話,早就叫佢唔好轉區,係新界佢學生係BAND 1,但轉去九龍塘分分鐘變BAND 2架,而且今年完全用曬兩年分班試成績計,好多學校都唔知其實幾多名係咩BANDING,都要搵班夾心學生試下個約莫個定位,個FRIEND唔信,係到應為仲係BAND 1生,最去咗一間冇揀過的中學

請問邊D校網出現這種情況的機率會較大?

原文章由 fatpanda 於 08-7-10 18:04 發表
看過以上多位家長的評語, 我也是覺得可能某些校網的 band1 學生數目是少過英中學位的數量, 所以派位時, 有些 band 2 學生便有機會被派入英中, 接下來 band 3 學生便有機會被派到 band 2 中中. ...

對他們沒關系啦!他們的子女一定不在港讀書嘛,所以公平與否,好與不好,對他們來說........ 唉........
原文章由 connie1214 於 08-7-10 16:52 發表
其實攪珠是否好似六合彩那樣有人在場監察,
答案是無. 如何可以表示公平,公正呢, 在攪珠
過程裹, 有沒有出錯呢. 答案是無人知.攪珠的結果如何只有接受. 無得投訴, 對我們這班公平吾公平呢 ...

我女兒升五年級,如果想入直資學校,那個月報名和最快幾時有結果?

11、12月留意學校網址,有d 3月前有結果。

原文章由 棨瑩 於 08-7-14 08:10 發表
我女兒升五年級,如果想入直資學校,那個月報名和最快幾時有結果?

原文章由 棨瑩 於 08-7-14 08:10 發表

今年才升五年級, 恁快!? (純粹)個人覺得 留意/去簡介會/"功課" 當然要做定, 但實際 "運作" (最終選校(多少間), 交報名表, 面試 ...(收了你又煩讀不讀)... 等),  可待六年級開始才正式進入"運作".
‹ 上一主題|下一主題