用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年升中派位是否有問題
go

今年升中派位是否有問題

有個朋友個仔今年升中,成績 band two尾中
or band three 頭. 自行都係揀中中, 但不收, 竟然攪珠入左英中 cheng wing chee, 我近期系book度睇到很多錯配, band one派band two or three, band two 派band one.
以上講述的情形是否真正與排位有關

我都聽過下有咁嘅情形,其實係今年的人選擇得好保守,我班先奶朋友係唔同校嘅大家集合哂的意見分析出來,因一些成績 band 1 的家長明白到英中太多人選,所以退求其次,選一些將有實力會先開英文班中中.所以咁情形下,第二組別去第一組別嘅機會大左,其實選校係有的打心理戰嘅感覺,人棄我取,同要再加個靚號碼,所以出來有跳升組別結果係唔難嘅,反而今次派得差個班人一定係衰在過份進取及抽到一個較後號碼先至會有你所講情形發生.

有朋友在教中學, 今年派位令學校很頭痛, 有band 3學生竟然可以派入英中, 這是出生率下降的原因

原文章由 connie1214 於 08-7-10 14:48 發表
or band three 頭. 自行都係揀中中, 但不收, 竟然攪珠入左英中 cheng wing chee, 我近期系book度睇到很多錯配, band one派band two or three, band two 派band one.
以上講 ...

同意你講法,今年係一個亂字.但亦係一件好事 .咁樣先可以慢慢淡化左中中生及英中生嘅分別,到時可能間間中學都有 band 1.2.3 三個組別.

想問一下, 攪珠不是 band 1 派哂至輪到 band 2 再給 band 3 嗎
沒可能英中仲有位留給 band 3

除非攪珠系統出現問題
知唔知邊個網最多 呢d 怪現象

hi connie :
我朋友個女band 3尾, 派左去band 2中學lor!
原文章由 connie1214 於 08-7-10 14:48 發表
以上講 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

其實攪珠是否好似六合彩那樣有人在場監察,
答案是無. 如何可以表示公平,公正呢, 在攪珠
過程裹, 有沒有出錯呢. 答案是無人知.攪珠的結果如何只有接受. 無得投訴, 對我們這班公平吾公平呢

可能band1生少過英中的學位, 所以這間學校多左d位到band2, 但band 2的學生亦吾會咁大勇氣去派band 1學校la. 所以咪執到個位. 其實好多可能ge.  
[

呢D係遊戲規則,參與者只有無奈接受,
若果唔係點解有D派得好嘅家長會話要"湯"雞還神...

看過以上多位家長的評語, 我也是覺得可能某些校網的 band1 學生數目是少過英中學位的數量, 所以派位時, 有些 band 2 學生便有機會被派入英中, 接下來 band 3 學生便有機會被派到 band 2 中中.

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係band 1 生太保守,
沙田夠位給band 1 生,
但我女同學第一輪已揀胡忠。
沙田好多直資,
band 1 尾果D學生都費事煩。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-10 23:09 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 LLMUMMY 於 08-7-10 15:10 發表
有朋友在教中學, 今年派位令學校很頭痛, 有band 3學生竟然可以派入英中, 這是出生率下降的原因

都有可能,
少了千幾個。

醒目開學勳章 王國長老

以上講 ...

你個朋友個仔會唔會係我個女嘅鄰班同學????????

band2,入左cheng wing chee.

我都投訴吓

我個仔讀慈幼英文小學, 全給五十幾人, 理應一條龍收大部份, 但好多第一志願都派唔到, 有d band 1 放第四就派去慈幼, 咩唔係派完band 1 第一志願, 就派band 2第一志願, then band 3 第一志願

係派完所有band 1學生, 先輪到band 2生派.

如果有d band 1 放第四派都到去慈幼, 咁放第一志願都派唔到既一定唔係band 1

原文章由 wudy 於 08-7-11 00:37 發表
我個仔讀慈幼英文小學, 全給五十幾人, 理應一條龍收大部份, 但好多第一志願都派唔到, 有d band 1 放第四就派去慈幼, 咩唔係派完band 1 第一志願, 就派band 2第一志願, then band 3 第一志願 ...

原文章由 wudy 於 08-7-11 00:37 發表
我個仔讀慈幼英文小學, 全給五十幾人, 理應一條龍收大部份, 但好多第一志願都派唔到, 有d band 1 放第四就派去慈幼, 咩唔係派完band 1 第一志願, 就派band 2第一志願, then band 3 第一志願 ...

梗係唔係咁派,係咁派d band 2-3就唔駛咁愁!

係先派band 1,跟隨機號碼 1-N 咁派,先派第一志願,剩下入唔到第一志願果班 band one 又再派第二志願,又再剩下一班未有學位的 band 1 學生,再派第三志願......如此類推,派哂30個志願為止。

派完band 1,就到 band 2,又再跟上面的方法派。

最後就派 band 3 了,所以 band 3 只有剩番d 不太歡迎學校有位,如果隨機號碼係最後,就只有睇下剩番邊間有位而你又有揀的,再下來就無揀但果間學校仲有位咪派俾你囉!

所以,選校策略教你係應該揀足30個志願的,
有d band one 學生過份自信,揀左頭幾個志願就唔揀,
個結果可能係派哂有剩至返轉頭派間俾你。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-10 23:07 發表
沙田好多直資,

可能令千金同學仔家長冇上嚟睇!有位家長各區分析%!異口同聲勸家長填表不防進取些!(band 1)

MCS有直屬小學, 咁遊戲規則規定直屬中學可以收85%直屬小學學生, 但規矩就係學生要係乙部大抽獎將直屬中學放第一位, 如果唔係, 就會失去直屬優勢。

所以點解每年升小一D家長爭名校爭到頭崩額烈, 就係因為呢個原因, 有D直屬中學話明叩門只收直屬小學學生, 其次重有修會聯網(如嘉諾撒), 就算派得衰, 叩門直屬小學重會幫你向直屬中學及其聯網中學遞埋表, 並有機會入番自己同屬會學校, 唔洗話去飛仔學校咁慘。

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-11 01:41 發表

咁點解MCS小學的學生, 會有150個位預留給她們呢, 學校教她們甲部和乙部只填第一志願自己中學, 其餘不要填呢? 咁又係什麼策略呢? 咁樣她們又會抽倒喎 ...

醒目開學勳章 王國長老

QUOTE:
原文章由 ZZdaphne 於 08-7-10 23:07 發表
沙田好多直資,
可能令千金同學仔家長冇上嚟睇!有位家長各區分析%!異口同聲勸家長填表不防進取些!(band 1)

minicat

好左我有聽書呀!!(你們的資料)

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-11 16:35 編輯 ]

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-11 16:33 發表
QUOTE:
沙田好多直資,
可能令千金同學仔家長冇上嚟睇!有位家長各區 ...

早幾年真係要保守!不過大家都知道今年完全唔同形勢!我有些家長朋友都係派得好好吖!