用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有20分小學會選邊間?
go

有20分小學會選邊間? [複製鏈接]

我心目中想報St Rose,但老公和奶奶話試吓Maryknoll,
想問吓20分可以入呢兩間嘅%各有幾多?

又有幾多%的小學生可以入讀各自嘅中學?

唔該晒!!
   0    0    0    0

我舊年都有你同樣的諗法, 20分.
但我諗你可以考慮吓天神,天神 同st rose 的機會會大啲
天神有一條龍中學st mary.
maryknoll 就好似la salle 一樣, 20分都要講運氣.   

原文章由 miss_sandy 於 08-7-10 11:11 發表
我心目中想報St Rose,但老公和奶奶話試吓Maryknoll,

唔該晒!!

AgnesHimMa,

唔該晒,同多謝你的意見.

咁有20分,天神或St Rose會唔會100%收硬;如果唔係邊間嘅機會大d呢?

請上年係自行收生入咗天神或St Rose比吓意見.

原文章由 AgnesHimMa 於 08-7-10 13:41 發表
我舊年都有你同樣的諗法, 20分.
但我諗你可以考慮吓天神,天神 同st rose 的機會會大啲
天神有一條龍中學st mary.
maryknoll 就好似la salle 一樣, 20分都要講運氣.   

...

講運氣.

原文章由 miss_sandy 於 08-7-10 09:51 PM 發表
AgnesHimMa,

唔該晒,同多謝你的意見.

咁有20分,天神或St Rose會唔會100%收硬;如果唔係邊間嘅機會大d呢?

請上年係自行收生入咗天神或St Rose比吓意見.

...

20分 St. Rose 的機會大好多, 我女今年 20分都入唔到 Maryknoll, 但好彩最後派位又派到。

原文章由 miss_sandy 於 08-7-10 11:11 發表

唔該晒!!

20分的小朋友, 包括我個女同佢有幾個同學仔,都1st round 收咗, 聽講有一個15分都入咗.  

原文章由 cclbaby 於 08-7-11 11:07 發表
20分 St. Rose 的機會大好多, 我女今年 20分都入唔到 Maryknoll, 但好彩最後派位又派到。

請問如果心儀st. mary, 小朋友(已領洗)番rosary church主日學會唔會有幫助? 因為住得比較近st. teresa church, 番st. teresa catechism class其實會方便d.

20分好大機會入到St. Rose,但如果真係要抽籤,係唔係真係只講運氣,因為聽講會睇埋學生嘅成績,課外活動等(因有些學校會收Profile, 唔知真定假?) 或有人事關係都會影響呢?

cclbaby,

恭喜晒,Maryknoll無論讀書環境與學生成績都好好,我同事個囡上年都係派入 Maryknoll,佢話比想像中輕鬆.不過我唔係Maryknoll個區,派入去嘅機會........

原文章由 cclbaby 於 08-7-11 11:07 發表
‹ 上一主題|下一主題