用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!!
樓主: Monty
go

小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!!

原文章由 karly 於 08-7-12 23:46 發表

係呀!都係家姐果幾間啦!不過會精選3,4間報就算了.......仲諗緊......

你囡囡係讀緊培正呀?
我想問係咪真係好傳統架呢?

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-20 22:32 發表
我9月頭生啦<br />
都幾煩呀, 10月要開始搞報kinder o既野, 所以依家睇定先
<br />
咁你到時真係幾忙吓喎!真係要快D準備吓喇!
你有咩心水呀?

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-20 22:34 發表
你囡囡係讀緊培正呀?<br />
我想問係咪真係好傳統架呢?
<br />
係呀!你真係好記性~~
係咪好傳統ar.......我又唔覺喎,佢話活動教學至小學二年班,不過聽D家長話教嘅野比之前深左D.......比我感覺係一間有紀律的學校.....

原文章由 karly 於 08-7-21 06:17 發表

咁你到時真係幾忙吓喎!真係要快D準備吓喇!
你有咩心水呀?

我暫時都係想考幾間, 試下lor, 唔得就算, 因為小學想考c小, 咁我估讀9龍塘o個d會好d掛..
暫時想st cat, hkps, 創價咁啦..我臭b冇時停的..我諗唔好考d 好傳統好谷o個d咁啦

不過st cat都係谷果d黎bor....
但考c小又要呢d咁ge幼稚園,機會就大d咁......
原文章由 cherrian 於 08-7-21 12:37 發表

我暫時都係想考幾間, 試下lor, 唔得就算, 因為小學想考c小, 咁我估讀9龍塘o個d會好d掛..
暫時想st cat, hkps, 創價咁啦..我臭b冇時停的..我諗唔好考d 好傳統好谷o個d咁啦 ...

karly

培正幾時派表ar?????
崇真8月16日交表喇....

原文章由 Monty 於 08-7-21 15:42 發表
不過st cat都係谷果d黎bor....
但考c小又要呢d咁ge幼稚園,機會就大d咁......

有時都好難取捨..只能夠o係2者之間拎個平衡..
我呢度個校網麻麻地, 否則我都會接受到津校
而我地自己又以前間小學又一般, 又冇宗教分, 總之乜都冇, 所以最好都係靠返臭b本身黎考學校, 得就得, 唔得的話, 返黎本區大抽獎都唔緊要, 但始終都想試下先

呢個我同你都好似....

cherry又係活潑好動派,老公唔想佢咁細就要死讀書,同埋想楝返d基督教學校,而我新搬黎呢區又唔知係咩校網,咁我就諗想俾囡囡讀直資/私立小學就要讀一間程度深d ge幼稚園,去為呢條路鋪路...但如果咁囡囡會唔會係幼稚園讀得開心 & 跟得上呢,又係另一個問題,但經過同老公商討後,都係囡囡讀得開心做大前題,考小學就睇佢本身 & 大抽獎就睇幸唔幸運lu......

大家一齊努力啦!!!!!
原文章由 cherrian 於 08-7-21 20:01 發表

有時都好難取捨..只能夠o係2者之間拎個平衡..
我呢度個校網麻麻地
, 否則我都會接受到津校
而我地自己又以前間小學又一般, 又冇宗教分, 總之乜都冇, 所以最好都係靠返臭b本身黎考學校, 得就得, 唔得的話, 返黎本區 ...

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-21 15:43 發表
karly
培正幾時派表ar?????<br />
崇真8月16日交表喇....
<br />
無咁快,要9月中先知喎!

cherrian,Monty,

你哋都好,起碼都有首名子女果5分呀! 我細果兩個如果培正唔收,咁佢哋就連果5分都無埋,咪仲難同人爭........

到時麻煩你通知聲我吖,唔該.....
原文章由 karly 於 08-7-28 01:28 發表

無咁快,要9月中先知喎

唉有又煩,冇又煩
原文章由 karly 於 08-7-28 01:37 發表

你哋都好,起碼都有首名子女果5分呀! 我細果兩個如果培正唔收,咁佢哋就連果5分都無埋,咪仲難同人爭........

原文章由 karly 於 08-7-28 01:37 發表

唉..5分..o係依家呢個game度好似都冇乜幫助咁..
所以都係咪玩..c小算啦

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-28 02:10 發表
到時麻煩你通知聲我吖,唔該.....   

OK~

原文章由 <i>Monty</i> 於 08-7-28 02:12 發表
唉有又煩,冇又煩

咁當然係有好D啦!有時可能就係差果5分架咋....

原文章由 <i>cherrian</i> 於 08-7-28 08:48 發表

唉..5分..o係依家呢個game度好似都冇乜幫助咁..
所以都係咪玩..c小算啦

咁C小你又有咩心水呢?