用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!!
go

小朋友出年9月讀K1嘅媽咪,大家交流吓!!! [複製鏈接]

我囡囡06年1月出世,出年9月讀K1喇,因為佢是我第一個小朋友,所以我乜都唔識ga,希望開呢個topic同其他媽咪傾吓計,交流吓......

你哋會報邊幾間幼稚園呢

[ 本文章最後由 Monty 於 08-7-10 09:14 編輯 ]
   0    0    0    0

我個仔係0511bb, 佢其實今年九月會讀k1, 但係我唔係太鍾意間學校, 加上無得用學卷, 所以想搵過第二間, 俾囝囝出年repeat K1, 做大仔

你係咪諗住報d名幼稚園? 邊區?

我住緊天水圍, 想搬番出來, 所以想搵d九龍西一帶的幼稚園

我個囡囡係069, 不過我都打算佢出年9月俾佢讀K1, 你住那一區??

原文章由 Monty 於 08-7-10 09:10 發表
我囡囡06年1月出世,出年9月讀K1喇,因為佢是我第一個小朋友,所以我乜都唔識ga,希望開呢個topic同其他媽咪傾吓計,交流吓......

你哋會報邊幾間幼稚園呢 ...

hello....d人話做大仔都幾好ga
我住牛池灣ga......都唔會點報d名校bor,因為囡囡好動,所以名校果d唔多啱佢.....
係咪覺得都係九龍西d校網好呢
原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-10 13:06 發表
我個仔係0511bb, 佢其實今年九月會讀k1, 但係我唔係太鍾意間學校, 加上無得用學卷, 所以想搵過第二間, 俾囝囝出年repeat K1, 做大仔

你係咪諗住報d名幼稚園? 邊區?

我住緊天水圍, 想搬番出來, 所以想搵d九龍西一帶 ...

hello.....我住牛池灣ga,你呢....
原文章由 060905 於 08-7-10 13:39 發表
我個囡囡係06年9月, 不過我都打算佢出年9月俾佢讀K1, 你住那一區??

Hi~Monty

我好日唔過黎哩邊,諗住係差不多時候過黎8吓,點知一入黎就見到你喇......

我住港島西

原文章由 Monty 於 08-7-10 23:29 發表
hello.....我住牛池灣ga,你呢....  

原文章由 Monty 於 08-7-10 23:28 發表
hello....d人話做大仔都幾好ga
我住牛池灣ga......都唔會點報d名校bor,因為囡囡好動,所以名校果d唔多啱佢.....
係咪覺得都係九龍西d校網好呢  ...

我係仔又係好動型, 佢依家讀緊間幾谷知識的幼稚園, 我發現佢唔係咁適合囉.

係呀, 做大仔好d. 佢會定性少少, 學野會更事半功倍
我唔覺得樣樣野都要快人一步, 最重要係打好基礎
佢對自信心的培養十分重要

九龍西的網, 點都好過天水圍, 同埋係我由細到大讀書的地方, 比較熟d學校....不過, 好多新學校, 都要慢慢做功課

你個b有無讀nursery?

我囡囡係Nov 05'出世, 我會比佢做大b才讀k1因有好多miss鍾意大b貪佢哋夠獨立喎. 嚟近10月左右好多學校開始interview, 我打算比幾間佢預先練習吓, 留番幾間"主打"佢臨尾面試希望有好d嘅表現啦. 平時囡囡跟奶奶住所以我會揀港島區, 如: 大坑真光, 靈量堂, 聖保祿等等.

原文章由 Monty 於 08-7-10 09:10 發表

你哋會報邊幾間幼稚園呢 ...

我個女是0610月..所以2009年讀k1..
但今年同佢報n1就是細女了..我又報得遲好多都full哂了..
我都是頭痛同她找那幾間幼稚園...

我囡囡係06年11月,我住沙田區,不過我都煩緊在原區讀幼稚園or在九龍塘報讀?
但係將來都盡量唔打算讀私立或直資小學,會跟政府讀津校。咁樣係未不如留返本區讀幼稚園,無須走出又九龍塘讀呢?
你地比d意見我呀!!!!

原文章由 yan321 於 08-7-11 18:46 發表
我囡囡係06年11月,我住沙田區,不過我都煩緊在原區讀幼稚園or在九龍塘報讀?
但係將來都盡量唔打算讀私立或直資小學,會跟政府讀津校。咁樣係未不如留返本區讀幼稚園,無須走出又九龍塘讀呢?
你地比d意見我呀!!!! ...

我小朋友係零五年十二月,都係沙田區

哈哈...hello.....
原文章由 karly 於 08-7-10 23:56 發表
Hi~Monty

我好日唔過黎哩邊,諗住係差不多時候過黎8吓,點知一入黎就見到你喇......

香港區都多學校bor....
原文章由 060905 於 08-7-11 13:51 發表
我住港島西

我好同意你ge講法ar

我囡囡有返預備班ar,因為佢係獨女,之前返開playgroup,但覺得唔值,因俾多少少$就係普通n1學費....雖然n1要返足5日 & 要返3hrs,但同老公商量後,覺得俾佢返n1可以讓佢同其他小朋友相處,學自理,一般ge日常生活知識等,而且佢又可以玩,食,學野,唱歌仔,起碼唔駛成日only對住我 & tv先la,而家佢俾之前進步左好多...
原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-11 14:34 發表

我係仔又係好動型, 佢依家讀緊間幾谷知識的幼稚園, 我發現佢唔係咁適合囉.

係呀, 做大仔好d. 佢會定性少少, 學野會更事半功倍
我唔覺得樣樣野都要快人一步, 最重要係打好基礎
佢對自信心的培養十分重要

九龍西 ...

聽d媽咪講沙田區都有幾間好幼稚園ga...
原文章由 yan321 於 08-7-11 18:46 發表
你地比d意見我呀!!!! ...

monty, karly,

我臭b都係0602, 記唔記得我呢
xdddddd

hi cherrian

我記得你.......
恭喜你又做mami呀....
原文章由 cherrian 於 08-7-11 23:27 發表
monty, karly,

我臭b都係0602, 記唔記得我呢
xdddddd

係呀, 不過唔知佢有無本事考到我想佢入既學校呢!

原文章由 Monty 於 08-7-11 21:57 發表
香港區都多學校bor....

順其自然,唔好咁大壓力,同埋到時小朋友嘅表現都好難估計ga..你會報幾多間學校ar
原文章由 060905 於 08-7-12 01:46 發表
係呀, 不過唔知佢有無本事考到我想佢入既學校呢!
‹ 上一主題|下一主題