用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2008/09 聖保祿天主教小學小二
樓主: YongXin
go

2008/09 聖保祿天主教小學小二

原帖由 YongXin 於 08-9-13 22:33 發表
我都係working mom。

阿女舊年小一返下午,放學後6:00pm响我媽度食晚饭,7:00pm我返到阿媽度接女返自己屋企,冲凉,练琴,7:30pm開始做功课,大半个鐘做完,8:00零温下书/玩,9点上床,最遲10点。

测考我会请上午假陪读,否则平日上午阿 ...

多謝你咁詳細既資料.
等我做足心理準備. 不過都要學校肯收我個女, 先有機會同個女一齊努力.

仲有一個問題, 學校主張以IT同家長溝通嗎?
我好想係OFFICE HOUR 可以睇定晒每日D通告, 有咩功課... 做好準備, 咁一返到屋企好可以開波, 唔好SIDE時間嘛.

醒目開學勳章

學校每日會將小一至小三既功課上網, 下午班好似7:30pm後, 上午班2:30pm後有得睇; 通告就未必份份上既.

原帖由 yk 於 08-9-15 12:25 發表

多謝你咁詳細既資料.
等我做足心理準備. 不過都要學校肯收我個女, 先有機會同個女一齊努力.

仲有一個問題, 學校主張以IT同家長溝通嗎?
我好想係OFFICE HOUR 可以睇定晒每日D通告, 有咩功課... 做好準備, 咁一返到 ...

I was used the old link, so didn't see the  new posts on this topic for the pass two weeks.
this year AM school really better than previous year PM school.  My daughter came back home at around 1:45, than eat lunch, start homework at around 2:30, finish at around 3:30.
After that she will read books and take a nap.

原帖由 YongXin 於 08-9-12 17:32 發表
巧靜...茅人既? 入唔到教育王國?
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

醒目開學勳章

係呀, 如果用bookmark, 會入0左去荒廢0左既舊版, 我諗好多老友記都唔識入來新版, 又唔知要另外log in等等, 唉!

升班後功課好似多0左少少, 默書唔會再有預默, 今日默既英文都比舊年多0左幾句.

仲有, 今年開始有值日生制度, 要輪流刷黑版, 嘻嘻!

醒目開學勳章

答0左。

我女返0左成个月学, 仲發紧暑假夢,超级遊雲,真係炳得少呀!个“等“ 字同我写草花頭,个“虫“ 字边同我漏點,數式同我照抄都抄错,英文望住个字都同我读漏串漏0的S......

原帖由 kyma1128 於 08-9-26 20:33 發表

see pm. thanks.

醒目開學勳章

測埋今日測完。但係呢餐都未食完, 下餐又上菜喇。。。菜譜已上網。

真係多啲嚟, 密啲手    

原帖由 YongXin 於 08-10-29 14:21 發表
測埋今日測完。但係呢餐都未食完, 下餐又上菜喇。。。菜譜已上網。

YongXin,

Pls check yr pm, thx!

醒目開學勳章

答0左。

原帖由 irenec 於 08-10-29 13:18 發表
YongXin,

Pls check yr pm, thx!

醒目開學勳章

弊在測得深過平時教既呢, 平時既功課同練習都唔太深既, 咁即係叫阿媽落埋厨囉。

原帖由 irenec 於 08-10-29 13:16 發表
真係多啲嚟, 密啲手    

Hi YongXin & all St Paul's Catholic's moms,

我首輪幫個囡報咗St Paul's Catholic, 想請教吓呢間小學係唔係「教得淺,考得深」?餐餐都靠阿媽落埋厨?
其實又係唔係間間小學都係咁??

原帖由 YongXin 於 08-10-29 15:05 發表
弊在測得深過平時教既呢, 平時既功課同練習都唔太深既, 咁即係叫阿媽落埋厨囉。

醒目開學勳章

一年班係蜜月年,適應期;今年阿女二年班,課本本身都深0左(應該話係回正軌,不再蜜月啦嘛),測驗卷長而深, 考運用,讀到熟0西都要考小朋友臨場專注力同變通力。

傳统學校, 間間都係咁架喇。

原帖由 owenmami 於 08-10-30 10:08 發表
Hi YongXin & all St Paul's Catholic's moms,

我首輪幫個囡報咗St Paul's Catholic, 想請教吓呢間小學係唔係「教得淺,考得深」?餐餐都靠阿媽落埋厨?
其實又係唔係間間小學都係咁??

...

Thank you!
原帖由 YongXin 於 08-10-30 10:23 發表
一年班係蜜月年,適應期;今年阿女二年班,課本本身都深0左(應該話係回正軌,不再蜜月啦嘛),測驗卷長而深, 考運用,讀到熟0西都要考小朋友臨場專注力同變通力。

...

Agreed with YongXin "課本本身都深0左,測驗卷長而深, 考運用,讀到熟0西都要考小朋友臨場專注力同變通力。"
However, we don't need to be too worry, as after 一年班蜜月適應期, most of the girls can catch up and handle their homework, dictation, test...very well by themselves.

I feel P.1 is more pressure and hard for both of the girls and parents. (My younger is P.1, I want to be die everyday when doing home work and pratrice dictation with her )

原帖由 YongXin 於 08-10-30 10:23 發表

...

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

原帖由 yk 於 08-9-13 12:59 發表
我個女k3, 我都心意你地既學校.
亦預左要同個女一齊讀書, 做功課.

但我想知我係working mami, 如果每日6點返到屋企先可以有時間陪佢, 夠唔夠呢?
你地每日要用幾多時間做功課同温書?

小朋友好容易適應, 反而係我驚 ...

小朋友適應力很強的。Trust your girl & yourself.

相對其他力爭上位的『好學校』,功課真的不多。小女讀P3,前天4項功課,昨天6項。論能力,一個鐘定可完成。有時小女態度/情緒不佳,要給她玩樂作小休,就要拖到兩粒鐘了。

PS, many working mama for that school.  Dun worry.

你地對於本新常識點睇?

醒目開學勳章

如果從資料性既角度, 舊年0個本多0的實在野記,比較單向;從啟發性角度, 就今年0個本多0的發揮空間,課文問好多問題要學生思考。上學期有一課講情緒控制,我覺得題材幾好, 不過唔教。

原帖由 lukveronica 於 08-11-1 23:27 發表
你地對於本新常識點睇?

植物究竟會不會活動?會不會生育?"R"晒頭!!!
原帖由 YongXin 於 08-11-4 16:52 發表
如果從資料性既角度, 舊年0個本多0的實在野記,比較單向;從啟發性角度, 就今年0個本多0的發揮空間,課文問好多問題要學生思考。上學期有一課講情緒控制,我覺得題材幾好, 不過唔教。

...

醒目開學勳章

。。。唔曉呀!可以請大小姐問老師

植物會活動(太陽花), 不會走動。
生育呢。。。會散播種子, 咁算唔算“生育”     

原帖由 lukveronica 於 08-11-5 15:55 發表
植物究竟會不會活動?會不會生育?"R"晒頭!!!