用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2008/09 聖保祿天主教小學小二
go

2008/09 聖保祿天主教小學小二

醒目開學勳章

轉眼又一年, 大小姐們升班喇!

可以響呢度繼續講, 首要講吓9月用0羊方法......叫大小姐早上起床返學.

報到!!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

對於我個唔鍾意訓覺o既女, 完全無問題. 日日鬼咁早起身. :

Everyboby attention,
the book fee notice fr last week is not update anymore, as today daughter bring back new notice from book store said changed the offer to 12% discount intead of 10% off.
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

醒目開學勳章

多謝報料.
啊! 減多2%, 感激流涕!

原文章由 GiCa 於 08-7-9 19:48 發表
Everyboby attention,
the book fee notice fr last week is not update anymore, as today daughter bring back new notice from book store said changed the offer to 12% discount intead of  ...

Yes, $50.xx , better than nothing, and I believe that is because of ICAC case of "free lunch box and book list print" between the large book store and school.
Just worry some parent write cheque with the out dated amount and let the girl bring to school , then may reject by the book store.

原文章由 YongXin 於 08-7-9 20:21 發表

多謝報料.
啊! 減多2%, 感激流涕!

[ 本文章最後由 GiCa 於 08-7-9 22:57 編輯 ]

TTMA 報到, 想知道學校用什麼準則去編班? 是否用成績分

ttma

原文章由 TTMA 於 08-7-10 23:11 發表
TTMA 報到, 想知道學校用什麼準則去編班? 是否用成績分

ttma

大家好,
我想學校應不會以成績編班的。
你們女女升了那一班?  我個女是2C.

I remember that last year on parent's day teacher said 學校不會以成績編班.
  我個女是2B

原文章由 TTMA 於 08-7-10 23:11 發表

ttma

So happy that my daughter 自動 finished her Math Summer holiday homework

醒目開學勳章

你阿女真係乖

我家大小姐仍然在享樂中,最自動就係開機睇K~E~R~O~R~O碟。  

原文章由 GiCa 於 08-7-14 14:34 發表
So happy that my daughter 自動 finished her Math Summer holiday homework

she also done almost half of the Chinese and English homework too. She said very boring as no homework since finished the Exam
As her requests, I also bought the Longman 90 days exercise book set for her, the book set included 2 x Chinese, 2 x English, 2 x Math.
My daughter will be at P.2B, how about your daughter?

原文章由 YongXin 於 08-7-16 00:15 發表
你阿女真係乖

我家大小姐仍然在享樂中,最自動就係開機睇K~E~R~O~R~O碟。  

[ 本文章最後由 GiCa 於 08-7-16 19:57 編輯 ]

醒目開學勳章

2C 呀。

原文章由 GiCa 於 08-7-16 19:55 發表
  she also done almost half of the Chinese and English homework too. She said very boring as no homework since finished the Exam
As her requests, I also bought the Longman 90 days exer ...

found this year 普通話 book has i-pen fuction, do we need to buy a i-pen?

醒目開學勳章

就来返学喇,各位準备好未呀?

9月1号

7:55am打钟, 10点am放学。

2号开始照常12:40pm放学。

醒目開學勳章

巧靜...茅人既? 入唔到教育王國?

我個女k3, 我都心意你地既學校.
亦預左要同個女一齊讀書, 做功課.

但我想知我係working mami, 如果每日6點返到屋企先可以有時間陪佢, 夠唔夠呢?
你地每日要用幾多時間做功課同温書?

小朋友好容易適應, 反而係我驚自己適應唔到.

醒目開學勳章

我都係working mom。

阿女舊年小一返下午,放學後6:00pm响我媽度食晚饭,7:00pm我返到阿媽度接女返自己屋企,冲凉,练琴,7:30pm開始做功课,大半个鐘做完,8:00零温下书/玩,9点上床,最遲10点。

测考我会请上午假陪读,否则平日上午阿女就同婆婆一齐自由活动。

今年小二返上午,放学後响婆婆屋企食午饭,做功课;我又係晚上7点零接女,不过時間仲紧迫,因为明朝要早起(7:15am),想阿女早。测考我就会请下午假。

小朋友要好合作,爽快完成各樣野;阿媽要更加爽快但係同時最好要時刻保持高EQ,同埋阿媽要揾時間食晚饭...唔食當減肥,或者夜食增肥都得為0左小朋友, 唔觉辛苦既,努力啦!

原帖由 yk 於 08-9-13 12:59 發表
我個女k3, 我都心意你地既學校.
亦預左要同個女一齊讀書, 做功課.

但我想知我係working mami, 如果每日6點返到屋企先可以有時間陪佢, 夠唔夠呢?
你地每日要用幾多時間做功課同温書?

小朋友好容易適應, 反而係我驚 ...