用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大角咀李國寶中學好唔好?
go

請問大角咀李國寶中學好唔好? [複製鏈接]

朋友的仔仔叩門考到? 請問校風,程度,師資如何? 請賜教
Thanks a lot~!!!
   0    0    0    0
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Hi janetc
我女今年升中五.....舊年轉左外籍校長,比之前龐校長更嚴格,有不少外籍老師,學校以普通話教授中文及中史,除此之外,可用語言就是英文;學校舊年已升為band 1尾中學,近幾年會考成績亦不差。
皆因係直資中學,家長提議會被學校接受...哈哈,交學費嘛!!!!
老實講,幾年前學校仍有很多地方需要改善,由於近似國際學校,學生在無壓力情況下讀書,結果......整體成績當然唔係太理想喇!!!  但近兩年學校方面已作出很多改善了,否則也上不了band 1中學。師生關係非常好,老師們沒有架子,就像朋友一樣,樂意聽取家長既意見......所以我女係讀得好開心架.......!!!!  直資中學既老師流動性比較大啊!!!
聽聞學校今年開始已取消向中央派位,實行100%自行收生,意欲吸取更多優質學生。
至於校風方面,由於學生來自較富裕家庭(除了我們這一家...呵呵),會比較自大一點....啊!!!  但整體表現是可以接受的。
樹大有枯枝,有壞學生亦無可避免的,看看小朋友既定力吧!!!
以上純實個人意見,希望可以幫到您!!!

原文章由 janetc 於 08-7-8 21:06 發表
朋友的仔仔叩門考到? 請問校風,程度,師資如何? 請賜教
Thanks a lot~!!!

Hi Q太郎媽咪,
多謝你的回覆~!
我朋友再有野想知多d,煩請你幫忙解答啊.
1. 她看課程簡介,提及中史及某一科是用廣東話教,是否今年改了?
2. 今年高考及會考成績如何 (%)?
3. 新校長上任有甚麼未來大計?
4. 是否競爭好大,要成績好好,才能被取錄?
Thanks again~!

Hi janetc

1. 她看課程簡介,提及中史及某一科是用廣東話教,是否今年改了?
我無留意課程簡介,如果用廣東話教就應該改左喇,亞女係果時全用普通話架
我問下老師先,聽日答妳,好嗎?  妳朋友個仔應該係三三四,但我女要參加會考,制度唔同,但成績係可以作參考既  
佢好落力推高學校成績,d老師e+壓力大左....例如:交唔足90%功課都唔可以升班,對主要科目好緊張,最著重英文....好似英文唔合格都唔可以升班 (亞女未試過,lee樣我要confirm先)
4. 是否競爭好 ...
你指邊方面既競爭??

原文章由 janetc 於 08-7-9 00:33 發表
Hi Q太郎媽咪,
多謝你的回覆~!
我朋友再有野想知多d,煩請你幫忙解答啊.

[ 本文章最後由 Q太郎媽咪 於 08-7-9 02:04 編輯 ]

學校會將英、數兩科按學生既成績分為三級上課 (set 1最高而set 3最低,級別會升會降),所用既教科書亦有分別的。

原文章由 Q太郎媽咪 於 08-7-9 01:40 發表
Hi janetc

我無留意課程簡介,如果用廣東話教就應該改左喇,亞女係果時全用普通話架
等我問下老師先,聽日答妳,好嗎?  妳朋 ...

Hi janetc
你指邊方面既競爭??

朋友仔仔未考之前,聽聞李國寶好難考,收好少學生. 而佢整個interview大概30mins.,考官便通知收了她仔仔. 佢好開心,問我係咪亞仔成績ok 定係今年位多左,好奇叫我8下law.

因為呀仔今年升中, 所以我也做了不少功課.

李國寶我也去了開放日. 我仲問老師該校的學生有幾多成入到大學, 點知她吾答, 行左去.
也做了一些搜集資料.

結論是, 如果有得選擇其他學校, 我不會選李國寶了.

我不覺得李是 band 1 school.
band 3 就差不多.

如果呀仔入呢間 school, 我會很緊張呀仔的操行.
因校風麻麻, 对他的成長過程必有影嚮.

我都知咁講, 實有人吾岩聽, 但吾想有人被錯誤資料引導.

最好家長在放學時間親自到 school 門外覌察學生的言行舉止.

呀仔間school, 成績吾掂既都選入李國寶, 必收.

我留意左2年, 先聽過有1個家長話李吾收,

首先lee個唔係啱唔啱聽既問題,我只係以我所知既野回應janetc者.......何來誤導呢???!!!  莫非妳會認為單憑我既回應就可以令
janetc朋友決定佢小朋友既取向???!!! 似乎妳想得太多了!!!!
李國寶中學既banding問題我唔需要同妳爭論,我自己清楚已經足夠了.........
再此多謝妳既回應,讓我認識到.............哈哈!!!

原文章由 chuiiris 於 08-7-9 13:27 發表
...............我都知咁講, 實有人吾岩聽, 但吾想有人被錯誤資料引導.

最好家長在放學時間親自到 school 門外覌察學生的言行舉止

等我問下老師先,聽日答妳,好嗎?  妳朋 ...

Hi Q太郎媽咪 & chuiiris,
多謝你們的回覆~! 我已將你們的意見告訴了給朋友,她明天好似要回覆學校,最後決定揀唔揀就由她跟家人好好商量了.

Hi Q太郎媽咪,
麻煩你知道問題2便回覆我呀!~  thanks a lot~!!!

Hi janetc
Please see UER Rate for 2007 at  
http://www.hkmadavidli.edu.hk/school_info/School%20Report%2006-07.pdf
and UER Rate for 2008 is 76.4%.

School web-site will be updated in August including the result of HKCEE 2008.

原文章由 janetc 於 08-7-11 10:01 發表

Hi Q太郎媽咪 & chuiiris,
多謝你們的回覆~! 我已將你們的意見告訴了給朋友,她明天好似要回覆學校,最後決定揀唔揀就由她跟家人好好商量了.

Hi Q太郎媽咪,
麻煩你知道問題2便回覆我呀!~  thanks a lot~!!! ...
‹ 上一主題|下一主題