用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 E班是否精英班?
go

E班是否精英班? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

[quote]原文章由 心心公主媽媽 於 08-7-8 13:45 發表
E班是否精英班?唔係!! 小三至編精英班.
小一是否有普通話班? 所有同學都有普通話堂!
如有,怎樣才可入讀普通話班呢? 如是學校課外興趣班~~~普通話班, 到時學校有通告出, 填回便可.
請問如搭校車放學, 會比同學早機多呢 ?
放學以分流式, 先是自行及家長接送, 跟隨是校車, 最后是褓姆車.
**比自行/家長接遲些, 又比褓姆車早些.***

黃巴士
[/quote]

e
原帖由 心心公主媽媽 於 08-7-8 13:45 發表
E班是否精英班?小一是否有普通話班?
如有,怎樣才可入讀普通話班呢?
請問如搭校車放學, 會比同學早機多呢 ?

冇錯 , 1 年班係 E 班最好 ,係近乎精英班的好班。

細心睇同學的背景可略知一二 ,  編得入 E 班的 , 小朋友家庭背景 , 幼稚園操行 , 插班生成績都較好。

如果再向其他家長查聽 , 你會知道任教高班主科的都係主任 , 而 1, 2 年級 E 班的班主任或主科老師 , 差不多又係學校的主任 , 所以好肯定仁紀 1 , 2年級係以 E 班為佢地心目中O既精英班 , 因為精英班主科只會俾主任教。

冇普通話班 , 但有普通話堂。

原帖由 黃巴士 於 08-7-8 18:38 發表
[quote]原文章由 心心公主媽媽 於 08-7-8 13:45 發表
E班是否精英班?唔係!! 小三至編精英班.
小一是否有普通話班? 所有同學都有普通話堂!
如有,怎樣才可入讀 ...

黃巴士可能較少到校接小朋友?所以資料略有錯誤:
放學的順序是:
1. 坐校車的最早排隊上校車;
2. 待校車出校後,餘下同學排好隊,然後放家長入閘接小朋友;
3. 待家長接送隊及老師帶隊的自行放學隊伍離開後,保姆點齊學生上保姆車。

學校車路較窄,難以負荷校車及保姆車隊同時出車離開。

魅力公主 醒目開學勳章

原來係咁??但係我冇比過幼稚園成績學校喎

原帖由 csy_ma 於 09-9-14 22:57 發表

黃巴士可能較少到校接小朋友?所以資料略有錯誤:
放學的順序是:
1. 坐校車的最早排隊上校車;
2. 待校車出校後,餘下同學排好隊,然後放家長入閘接小朋友;
3. 待家長接送隊及老師帶隊的自行放學隊伍離開後,保姆點齊學生上保姆 ...

正確

原帖由 劉健明 於 09-9-14 22:41 發表
e

細心睇同學的背景可略知一二 ,  編得入 E 班的 , 小朋友家庭背景 , 幼稚園操行 , 插班生成績都較好。

如果再向其他家長查聽 , 你會知道任教高班主科的都係主 ...

記憶中,俾好多家長明言感謝既李美珊主任,過去三年中,有兩年係教非精英班既。

我囡今年響4A,主科中只有數學科為主任所教,其餘皆非主任級,不過我囡很喜歡。雖然功課有點難度,剛開學便要做中文作句,但她非常努力地做,以便可以入選不知什麼作文組云云?

還有,我囡小一至小二的班主任,她很喜歡、我亦很欣賞的老師,也不是主任級,仁紀的好處,是好老師不限於資深或行政地位高的。何況,不同的學生亦適合不同的老師,例如曲奇囡囡很喜歡老師,未必就為我囡所喜,撞激火花需要不同的元素。

仁紀大概好老師的比例還是較多的吧?最小,我囡每學年都遇到不只一位可令她更積極學習的好老師,而在最初兩年,她並不在所謂的精英班"E"班。

原帖由 seven_cola 於 09-9-14 22:57 發表
原來係咁??但係我冇比過幼稚園成績學校喎

仁紀的慣例,所有經面試進校的小朋友,都安排在E班,縱是插班生亦然。

以小一計,經第三輪面試進校的,都是在多位對手下經挑選而網羅的,"精英"的概率自然較抽籤的高,這似乎是合理推斷?

副校曾在茶會上透露過,仁紀小一的編班,是根據收生次序安排。唯這解釋有漏洞,如,有兄弟姊妹在校的初一生,會安排在不同班,通常,到E班的哥姊學生都是在精英班的,這也令人不免生疑?

但據我的記憶,小囡讀小一小二期間,E班都沒有主任級任教,除術科外,好像全級都沒有主任級老師任教主課。有E班同學仔家長還頗為不滿其老師。。。

原帖由 劉健明 於 09-9-14 22:41 發表
e

如果再向其他家長查聽 , 你會知道任教高班主科的都係主 ...

我仔仔現在P.4, 佢都係考入去, P.1-P.2讀E班, 但無一科係主任教喎 ? 其實應該係按入讀次序來分班.

may I know the english lesson is all time speak in english?

原帖由 Perryma 於 10-6-6 04:00 發表
may I know the english lesson is all time speak in english?

相信要睇老師嘅教學方式, 我囝囝P.1-P.3都唔係全英語上課, 但P.4就係, 當學生唔明, 老師先會加插中文來解釋.

原帖由 YLMBEE 於 09-9-16 09:28 發表

我仔仔現在P.4, 佢都係考入去, P.1-P.2讀E班, 但無一科係主任教喎 ? 其實應該係按入讀次序來分班.

呢一兩年開始
‹ 上一主題|下一主題