用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3學生竟然派到band 2學校??????
樓主: 0120
go

band 3學生竟然派到band 2學校??????

band 3學生入到band 2中學都唔出奇, 因為宜家既機制同以前唔同, 係有可能, 而且係佢間小學, 話佢係band 3姐, 放係同區內, 就可能唔同左啦, 變成band 2都有可能.

原文章由 rclamlam 於 08-7-24 19:58 發表
band 3學生入到band 2中學都唔出奇, 因為宜家既機制同以前唔同, 係有可能, 而且係佢間小學, 話佢係band 3姐, 放係同區內, 就可能唔同左啦, 變成band 2都有可能. ...

ALL

我想問各位是否要入到好的小學那就算BAND3也可以派的好, 但如果小學不強那即是一定派得差呢 ?
又聽妳們說BAND 是自己小學分嗎 ? 不是以本區來分 ?
MIHO

醒目開學勳章

小學不派位一般比的小學會有一段差距,的可以有50-60%派到band1中學(全級),不的可能只有30-40%,如此類推,banding是以全區來計,通常以中一派位(band1)來區分。

醒目開學勳章

回覆 #20 0120 的文章

照計好小機會會派得咁離喎,我小朋友今年全級有7成派到頭3個心水,A、B班仲差不多百發百中first choice,都係學校教我地策略。

我認識幾位由加拿大來的學生,他們覺得香港中學點解要分3個
BANK ?? 小六學生只有11至12年齡,他們有一些根本沒有讀書意念,在這些未有去認真學習時,就在他們不知情下幫他們決定他們的將來,公平嗎 ???
當時,我什麼也想不到,只FEEL到現實真殘忍。

it is possible........
maybe the strategy of Government..........

to slow down the impact of English / Chinese.....school

唔明band2學校收band3生有幾出奇呢??