用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3學生竟然派到band 2學校??????
go

band 3學生竟然派到band 2學校??????

我朋友個仔全級186人, 佢考165
佢報間band 2學校第1志願, 但佢竟然入到,好奇怪
敢ng係band 2選完才到band 3生選咩?
會ng會自選時收左??
但如果先行選校收佢, 敢lee間band 2學校會選band 3學生??
ng係好明, 你地點睇
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-7-8 10:55 發表
會ng會自選時收左??
但如果先行選校收佢, 敢lee間band 2學校會選band 3學生??
...

好簡單,因為太多本身 BAND TWO 既博入 BAND ONE ,少人揀第一志願 ......

會ng會自選時收左??
...

佢會唔會係邊緣人, 其實係band 2尾? 又可能佢全港係band 2,區內係band 3都唔定. 如果number正, 派咗甲部第一志願呢?

我阿囝就係其中一個例子

佢band3尾,自行完全冇玩,而家大抽獎派到第1志願band2(甲乙部都係揀第一)老師之前都話機會好微,但我堅持唔試又點知冇機會,所以真係好感恩

黎緊心理準備就係要跟足d佢囉!

會會就係話緊你個仔!
原文章由 丸媽媽 於 08-7-8 13:29 發表
我阿囝就係其中一個例子

佢band3尾,自行完全冇玩,而家大抽獎派到第1志願band2(甲乙部都係揀第一)老師之前都話機會好微,但我堅持唔試又點知冇機會,所以真係好感恩

黎緊心理準備就係要跟足d佢囉!:ba ...

應該NG會
佢連平均分都NG合格,無理由係BAND 2:;pppp:  quote]原文章由 khmama 於 08-7-8 11:00 發表

佢會唔會係邊緣人, 其實係band 2尾? 又可能佢全港係band 2,區內係band 3都唔定. 如果number正, 派咗甲部第一志願呢? [/quote]
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

deleted.  deleted.

會ng會自選時收左??
...

都唔係好奇怪姐.

都有人 band 2 學生派到 band one 啦.

我諗揀果間 band 2 唔係好熱門咯.

吾出奇呀!
雖然佢係 band 2 學校,但派哂 band 2 之後仲有學位剩,咁你個仔個 number 前,咁咪派到囉!

例如有d學校係收 90% band 2,10% band 3 咁。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我仔都係咁呀~~band3,派到band2學校~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

魅力公主

我個仔都係wow~~

今年係咪學位多左呢?或學生少左?

band 2 生會吾會好多去左直資英中呢?
(唔想博)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-7-8 18:08 發表
吾出奇呀!
雖然佢係 band 2 學校,但派哂 band 2 之後仲有學位剩,咁你個仔個 number 前,咁咪派到囉!

例如有d學校係收 90% band 2,10% band 3 咁。

同意! 我有朋友在葵涌區某band2中學任教,佢話我知去年派左7個band 3及14個band 1學生入去,就憑我朋友呢個"目擊證人",所以我就膽粗粗揀左間band 2搏下大霧,點知真係咁好彩

補充少少,事實上中學根本沒有banding之分,每所學校被冠以band1/2/3學校,純粹只是家長心目中"受歡迎"程度,所以如果想有機會派到一間banding高少少學校,最好都係揀間較為低調黎做目標會穩陣d

會ng會自選時收左??
...

一D都唔出其, 我朋友個仔, 佢都算BAND 3頭BAND 2尾, 佢就入咗BAND 2學校, 間學校仲升緊上BAND 1. 其實比你入到, 都要睇個人做化.

band 3既學生入到去, 會ng會跟ng上呢
原文章由 sy123456 於 08-7-9 15:14 發表

一D都唔出其, 我朋友個仔, 佢都算BAND 3頭BAND 2尾, 佢就入咗BAND 2學校, 間學校仲升緊上BAND 1. 其實比你入到, 都要睇個人做化.

原文章由 0120 於 08-7-15 16:26 發表
band 3既學生入到去, 會ng會跟ng上呢  

又何以見得band 2學校band 3生入到去跟唔上?

讀書在乎努力與否,即使今天是band 3學生,如果肯努力上進,一定唔會成世都係band 3級數<---我都係咁樣鼓勵個仔

而家呢個時勢唔奇!因為學位多,學生少,早前報章亦有指出(明報/星島?)學位有剩,為著保校,亦會收唔係banding的學生,雖然學校(表面)是沒有分banding,但實則是"因材施教",把差不多程度的學生放在一起,容易教導,理論上是正確,但每個小朋友在家長心中永遠是"好的",所以出現所謂"不公平"的控訴,當然其中亦有小朋友是遲起步,但發力勁.其實band3的學校唔一定很差,多數因學生(自身)學習能力唔高,引唔起他們學習趣興咁解,行為唔一定差,但就因為大多數以公開考試成績作準則,所以出現所謂"差"的學校.入到band1的固然恭喜,但入到band2或3的,不要以為自己差,你亦可以成為校內出類拔出粹的學生, ,為校爭光,証明banding只是一堆數字,不是代表能力!

會ng會自選時收左??
...

醒目開學勳章

話明大抽獎,乜都有可能發生,最緊要日後努力應戰才是大前題。

早1年, 我仔band 1, 派左去band 3學校, 好在叩門成功咋
原文章由 三順 於 08-7-24 15:57 發表
話明大抽獎,乜都有可能發生,最緊要日後努力應戰才是大前題。