用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會

balltsang,

希望可以同班繼續talk la.

尋日去到其實只得一半書攞, 仲有幾本開學先派。我都覺得有D無聊,點解5一次過派或一次攞。走時安慰自己早D給亞仔睇下D新書,自己又5使拎得太重同辛苦啦. 不過番到去,佢對D書不太感興趣!

Connie > thank you for your CD.
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

原文章由 yy13 於 08-7-10 13:42 發表
見到老師輪流同小朋友攬攬錫錫

我用簡易打字,之前打左好耐都打錯“攪攪錫錫“

叮叮噹噹

想問下
我地交書+作業費=$1918
但我尋晚睇返張list 加埋只係=$13xx
咁有$5xx 你知唔知係乜
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

silvia

頭先同阿仔個同學媽咪傾開
佢個大仔o係英華讀
今年5年班
每級有3 or 4  班 (唔記得)
A/B 班約3x人 (成績叻d o既)
另外o個d 就2x-30人/班
今年4年班有2x 人留班
同埋學校可以容許同級留班多過1次
不過留到第2次o既多數都會自動消失

YELLOW 太>>我都有d 書係開學至取, 係因為書商仲未印好.

今日d 細係咪真係喊到豬頭呀??
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 yy13 於 08-7-10 15:00 發表
silvia

頭先同阿仔個同學媽咪傾開
佢個大仔o係英華讀
今年5年班
每級有3 or 4  班 (唔記得)
A/B 班約3x人 (成績叻d o既)
另外o個d 就2x-30人/班
今年4年班有2x 人留班
同埋學校可以容許同級留班多過1 ...

係呀, 我都聽講過留班之說。因為之前津校收到d學生良莠不齊, 所以佢地會用呢個方法, 迫走佢地.....

但係叻班又未聽講, 真係唔該哂! 睇黎我都要再收多d風....

原文章由 yy13 於 08-7-10 15:00 發表
今年4年班有2x 人留班 ,同埋學校可以容許同級留班多過1次
不過留到第2次o既多數都會自動消失

好似就係因為前幾年搬左來深水埔後,學生D成績差左,所以要急急轉直資。

Jennie
> 我就無見到有細路喊wor, 只見佢地攬老師時好似覺得好好玩,好開開心。感動的可能係家長多D。

yellow, silvia

我聽到話2x人留班
無諗過係學校迫走
不過我仔同學雖然阿哥讀緊
但佢都無特別優先 (我之前以為有)
所以依家將會讀派左o個間 (第9志願)

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 15:18 發表

好似就係因為前幾年搬左來深水埔後,學生D成績差左,所以要急急轉直資。

今日我都有叫童爸去學校睇下佢哋聚餐的情況,點知童爸慢吞吞,去到時佢哋已經返晒課室,請問今日的情況,氣氛如何呀?我自己有D感觸,唔捨得D老師,小朋友,希望每個小朋友都可以快快樂樂咁返小學啦!

今日我都有叫童爸去學校睇下佢哋聚餐的情況,點知童爸慢吞吞,去到時佢哋已經返晒課室,請問今日的情況,氣氛如何呀?我自己有D感觸,唔捨得D老師,小朋友,希望每個小朋友都可以快快樂樂咁返小學啦!

叮叮噹噹

原來學校網有架
$5xx係簿+雜費

原文章由 yy13 於 08-7-10 14:37 發表
叮叮噹噹

想問下
我地交書+作業費=$1918
但我尋晚睇返張list 加埋只係=$13xx
咁有$5xx 你知唔知係乜

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 14:30 發表
balltsang,

希望可以同班繼續talk la.

尋日去到其實只得一半書攞, 仲有幾本開學先派。我都覺得有D無聊,點解5一次過派或一次攞。走時安慰自己早D給亞仔睇下D新書,自己又5使拎得太重同辛苦啦. 不過番到去,佢對D書不太感興趣!

...

咁咪拎得o個幾本走??
我明天至去攞

你o個區有無校車接送?貴嗎?

[ 本文章最後由 balltsang 於 08-7-10 17:24 編輯 ]

balltsang

咁咪拎得o個幾本走?? .... 應該拎左10本, 仲有7本, 今日我好暈。

你o個區有無校車接送?貴嗎? .... 現時就無,08-09仍未知。

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 17:57 發表
balltsang
你o個區有無校車接送?貴嗎? .... 現時就無,08-09仍未知。

同我一樣
我打定輸數,多數會自己接送,除非有奇蹟出現

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 15:23 發表
Jennie
> 我就無見到有細路喊wor, 只見佢地攬老師時好似覺得好好玩,好開開心。感動的可能係家長多D。

阿女話佢都有喊, 因為好唔捨得d 同學, 返到屋企到e家係咁同同學講電話!!

仲話要打比盧老師, 我真係怕佢打開有條路, 唔敢比佢打, 你地覺得呢?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 yy13 於 08-7-10 16:25 發表
叮叮噹噹

原來學校網有架
$5xx係簿+雜費

嘩, 一年定半年先???

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 15:23 發表
Jennie

聽呀囡講佢自己喊得好近, 佢個班好似好多小朋友都喊, 話好唔捨得老師.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

原文章由 Jade 於 08-7-10 21:53 發表

聽呀囡講佢自己喊得好近, 佢個班好似好多小朋友都喊, 話好唔捨得老師.

Jade, Jennie

一個小朋友喊開個個都想喊.
我以為小女會喊, 反而玩得好高興, 還向我說 11/10 Sat TT openday 可以返黎玩.

BK媽咪的畢業聚餐詳程如下 :

日期 : 2008年 7 月13 日 (星期日)
時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧海藍天門隔離)
cafe 隔離有carpark (時租) , cafe 有2 hrs 免費
費用 : HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)
人數 : 40人或以上

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet + 波波池
自助餐食物 :  沙律、炒飯、意粉、
雞翼、豬扒、腸、什菜、啫喱糖 等)
飲品 : 每人一杯 (如一杯以上另收費用)
遊戲 : 歡樂波波池

請盡快報名, pm or call May May. Thanks.

已報名媽咪 :

may - 1 大 1 小
save - 1 大 1 小
yellow - 1大 1小
yy - 2 大 1 小
鐘 x 華 媽咪 - 1 大 1 小
wawa 媽咪 - 2 大 1 小
Queenie - 2大 1 小 , 1 BB
cheerful - 2 大 1 小
phoebe - 1 大1 小
kirma - 1 大 1 小
Adrianmami - 2 大 1 小