用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

你地講到咁開心, 我今個星期五先可去買校服, 買書, 安排搭校車.
而書簿費係1679.00, 都唔知係全年定係一個學期.

今日係最後一次生日會, 之前買咗對新鞋俾琪琪, 佢話係都要留番生日會着.
唔知搞乜今朝起身佢發燒, 但佢堅持要番學, 唯有俾退熱藥水佢食先啦, 又帶埋番去旁身, 點知 6:00 pm 班主任打嚟話餵咗佢食兩次藥水, 但佢係都要留低, 唔提早返屋企.
今晚仲有小小發燒, 我叫佢聽日唔好番學啦, 佢喊住話要番埋最後一日.
如果做每件事佢都係咁堅持就好啦.

明明有間諗住俾細囝讀 K1 嘅全日制幼稚園冇哂希望, waiting list 都冇位啦, 所以去 TT 國際班啦, 點知今日下午果間全日制幼稚園 call , accept 我個仔.
我咁一於就俾我囝去讀果間啦, 返全日班, 婆婆就冇咁辛苦啦.
SnowB,
一家三口, 我細囝唔同你地個小朋友做同學仔啦.

呢幾個月兜兜轉轉, 雖然真係好辛苦, 最終都去到想去嘅學校.
而家真正鬆口氣啦..

貓頭鷹3號

今朝 6:00 am 琪琪起咗身話要番學啦, 仲有小小發燒......都係番咗啦.

祝各位小朋友今日開開心心聚會

貓頭鷹3號

原文章由 Jennie 於 08-7-8 17:56 發表
呢輪入到主要睇家長點睇英華教學理念....睇你夾唔夾.
原文章由 silvia_ng 於 08-7-8 18:07 發表
但我封信都寫左點解報佢地間學校.....唔知佢會唔會buy呢

聽過兩三次林校長的訪問,要家長和小朋友同面試,而主要問家長,相信校長會在家長答問題時,留意小朋友的反應,所以千其唔好講大話。:D

owl: 恭喜晒。
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

近日的記憶力差左好多:尋日下午才取過小一的新書,仲點過數的,但今朝諗左好耐,好似總共有17本,不過真係5多肯定

今日希望d 小朋友平安返到學校, 今朝好大雨, 你地有冇比小朋友帶雨具?? 我叫阿女著埋雨褸上.

佢地玩埋今日聚餐都要到星期日再玩餐飽後, 唔知幾時仲有機會啦.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

貓頭鷹 - Congratulations!!!

Connie - 果段新聞真嚇人 ...... 真係感謝主無造成傷亡. 阿囡都有講要行前山, 佢5肯穿雨衣, 堅持要帶遮.

owl: 恭喜晒....入到心意學校好似越來越難咁.

唔知今年tt 升中派成點呢??
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 cheukyingma 於 08-7-10 01:10 發表
我囡囡將升k3, 所以想問大家d升學問題呀!! 想問你哋d小朋友係咪全部都升其他學校的p1?? 你們大多去了邊間?? 有冇人留返喺崇小呀?? 其實崇小的程度算是高定低呢?? ...

其實讀邊間小學, 要考慮的因素恨多, 取向人人不同. 例如家有多於一位小朋友的,學費是一個要認真考慮的問題. 崇幼學生來自各區, 好難造到大多去某間學校. 據我所知每班都至少有好幾位家長選擇小朋友升崇小的. 至於崇小的程度問題我就不大清楚了.

Jennie - tt 有 post 小六派位結果上網, d 學校望落 overall 好過往年. 不過始終無實數囉.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/44.htm

[ 本文章最後由 mamamui 於 08-7-10 10:20 編輯 ]

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 09:39 發表

聽過兩三次林校長的訪問,要家長和小朋友同面試,而主要問家長,相信校長會在家長答問題時,留意小朋友的反應,所以千其唔好講大話。:D

係呀, 我同老公都有共識, 一定唔會講大話。因為就算比我地"吹"到幾"行", 因為咁而入到, 都唔會幫到個仔。

英華只係我地兩公婆應為適合佢既學校, 而真正需要適應既係仔仔, 所以佢自己既表演係唔係適合間學校, 就等學校黎決定了!

我只希望仔仔真係好彩, 有一間真正適合佢既學校。至於學校功課, 程度深淺, 都只係我地做家長既盡量幫佢。

請大家祝福我地...希望仔仔可以遇到好學校, 好老師

原文章由 mamamui 於 08-7-10 10:13 發表
Jennie - tt 有 post 小六派位結果上網, d 學校望落 overall 好過往年. 不過始終無實數囉.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/44.htm

THX. 佢地唔比% 都好難知有幾多人可以去到band 1 英中. ssp tt 中學一定收晒tt 小學.

cheukyingma>>我地呢年k3 個個都入唔同學校, 無乜一大堆入到d 咩特別學校, 每間小學要求唔同, 家長對學校要求亦各有所愛.  所以好難評論. 到現在, 只可以說要找合適子女小學為上.  大家亦會知道自己子女能力是否適合, 同埋tt kg 程度一定係比上不足, 睇你要求d 咩學校, 只知道自己若麻木推小女入到名校而要失去親子感情關係, 我寧願佢愉快學習. 好過母親節畫張 dinosaur 畫比我嘆.

原文章由 Jennie 於 08-7-10 11:28 發表
cheukyingma>>我地呢年k3 個個都入唔同學校, 無乜一大堆入到d 咩特別學校, 每間小學要求唔同, 家長對學校要求亦各有所愛.  所以好難評論. 到現在, 只可以說要找合適子女小學為上.  大家亦會知道自己子女能力是否適合 ...

我鐘意呢句: 好過母親節畫張 dinosaur 畫比我嘆

有無媽咪知道幾時會派畢業証書呀!係咪聽日見家長個時老師先會派呀!

樂媽

攞評估時會比晒d 家產你拎走

原文章由 phebechong 於 08-7-10 13:20 發表
有無媽咪知道幾時會派畢業証書呀!係咪聽日見家長個時老師先會派呀!
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

岩岩去湊放學
見到老師輪流同小朋友攬攬錫錫
真係好唔捨得
加埋d 咁o既天氣
真係令人倍添傷感

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 09:50 發表
近日的記憶力差左好多:尋日下午才取過小一的新書,仲點過數的,但今朝諗左好耐,好似總共有17本,不過真係5多肯定

唔知波仔同小黃有無機會同班呢?

我唔記得要去攞書, 不過見書單就有12本書

原文章由 yy13 於 08-7-10 13:37 發表
攞評估時會比晒d 家產你拎走

哈哈,臨走時我都有問句亞仔,仲有無野未拎呀,最後1日喇。

畢業證書同評估表都貼左四方帽張相(有比$果D有)。
亞仔張畢業相,面青口唇白:( 其他都OK

原文章由 yy13 於 08-7-10 13:42 發表
見到老師輪流同小朋友攬攬錫錫
真係好唔捨得
加埋d 咁o既天氣
真係令人倍添傷感

係啦!看到的場面,令我對學校產生多左好多D懷念之情。

yellow

我留到12點9先走
等阿仔同同學玩/見多陣
有幾個同學好醒
已經記得我手提no.

我仔張畢業相不過不失
係班相衰d
半合埋左對眼
不過好過有個唔知邊班o既小朋友
比前面遮左3/4臉
得返隻右眼

原文章由 Mrs.Yellow 於 08-7-10 14:10 發表

哈哈,臨走時我都有問句亞仔,仲有無野未拎呀,最後1日喇。

畢業證書同評估表都貼左四方帽張相(有比$果D有)。
亞仔張畢業相,面青口唇白:( 其他都OK ...
‹ 上一主題|下一主題