用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

SAVE>>唔係間間都會有2日上p.e. 咩?

我只係買2條裙/1套p.e./1件白弝外套仔=$409...書費連雜費=1460.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

jennie

基福都咁貴
連書簿我要比$1918

原文章由 Jennie 於 08-7-9 11:45 發表

點解你地咁平呀!! 我書都成$1200 啦. 仲有雜費.....校服係金綸, 所以又係貴.
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy>>基福有27本書連作業, 好似好多, 但無叫買字典, 薄當然另計啦. 你地呢?? c 唔c 買字典?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

禮小23本, 小四先開始買字典...一上到小六就恐怖law...成35本呀....我見到d 咩TSA, 中一入學前測驗就想

一人一體藝, 我打算比囡囡返劍(激)同小提琴...
原文章由 Jennie 於 08-7-9 12:18 發表
yy>>基福有27本書連作業, 好似好多, 但無叫買字典, 薄當然另計啦. 你地呢?? c 唔c 買字典?

maymay, 我要報名.

BK媽咪的畢業聚餐詳程如下 :

日期 : 2008年 7 月13 日 (星期日)
時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧海藍天門隔離)
cafe 隔離有carpark (時租) , cafe 有2 hrs 免費
費用 : HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)
人數 : 40人或以上

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet + 波波池
自助餐食物 :  沙律、炒飯、意粉、
雞翼、豬扒、腸、什菜、啫喱糖 等)
飲品 : 每人一杯 (如一杯以上另收費用)
遊戲 : 歡樂波波池

請盡快報名, pm or call May May. Thanks.

已報名媽咪 :

may - 1 大 1 小
save - 1 大 1 小
yellow - 1大 1小
yy - 2 大 1 小
鐘 x 華 媽咪 - 1 大 1 小
wawa 媽咪 - 2 大 1 小
Queenie - 2大 1 小 , 1 BB
cheerful - 2 大 1 小
phoebe - 1 大1 小
kirma - 1 大 1 小
Adrianmami - 2 大 1 小
conniebaby219 - 1 大1 小
himbb - 2 大 1 小
何 x 軒媽咪 - 1 大 1 小
connie 1 大1 小
zzss - 1 大 1 小
lavender - 1 大 1 小
陳x宇 -  2 大 1 小
JENNIE - 1 大 1 小
jade - 1 大 1 小
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

all

呢幾日心情比較複雜
返埋聽日就bye bye
唔捨得 (指我)
驚小學老師o既包容量無幼稚園咁大
又擔心新老師新同學聽唔明佢講野
好想讀多年
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

YY>>唔c 擔心, 你仔都係叻仔, 大個仔要面對多d 野, 新環境新人事, 個個都要呀啦!!!

save>>TSA小三都要考呀!!

時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
cafe 隔離有carpark (時租) , cafe 有2 hrs 免費
費用 : HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet + 波波池

請盡快報名, pm or call May May. Thanks.

已報名媽咪 :

Jade - 1 大 1 小

現有26 大 ,19 小 + 1BB

P.S. Sorry ! ,因時間已盡量就,如今次join 唔到的媽咪, 我地
遲d再玩過呀

[ 本文章最後由 朱MayMay 於 08-7-9 15:05 編輯 ]

yy - 5 使咁擔心喎, 你囝表達能力進步左好多, 我完全明呀. 俾d信心阿仔啦!

Jennie - 小女學校校服又係金綸 .......價錢似乎同你囡果間差5多.

我買左兩套 pe 衫, 一條裙. 我問過幾位家長, 一致話pe 堂又要著, 活動又要著,著 pe 衫機會多過著裙.

上次去阿囡學校買書做校服時, 有d公司來擺檔, 有一家係賣學生健康鞋的, d貨質量都5錯, 我地都買左對運動鞋俾阿女, $90 only. 果間野有門市在西九龍中心 707 鋪, 如果要買鞋, 不妨去睇睇.

mamamui / Jennie ~ 你哋學校的校服貴好多喎...2條裙 + 1套pe 衫褲 + 背心 都係 $316, 如配長褲就多15大元...當然亞囡全細碼會平少少.

諗諗吓我都係pe 同裙各2套..1/9 學校已要求穿pe 回校, 睇離第時可能穿pe 衫多過裙.

jennie ~ 其實學校小二已有TSA 習作, 只不過無小六咁跨.

[ 本文章最後由 save 於 08-7-9 16:55 編輯 ]

我都參加  

已報名媽咪 :

Jade - 1 大 1 小
YYJC - 1大1小

醒目開學勳章

yy,

好在睇到你話一星期一堂pe堂, 如果唔係我可能會買2套, 而家都係買1套就夠了!
原文章由 yy13 於 08-7-9 12:10 發表
我地1星期1堂pe 堂
所以我會買1套pe 衫 + 3套校服

書昕學校 書費未計電腦, 常識, 上學期$1500. 包埋訂中英各一字典, 同埋一本聖經.

校服都係金綸...一套pe, 兩條裙加件褸, 約5舊...諗緊係咪要兩套運動服呢?
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

10噸巨石滾落山
09/07/2008

【 本 報 訊 】 受 連 場 大 雨 影 響 , 一 塊 十 噸 重 巨 石 昨 午 沿 深 水  一 處 山 坡 滾 下 , 幸 在 離 地 十 五 公 尺 位 置 被 大 樹 及 欄 杆 阻 擋 「 煞 停 」 , 無 造 成 傷 亡 。 警 方 暫 封 閉 現 場 路 面 , 附 近 一 間 小 學 及 一 間 幼 稚 園 的 車 路 受 影 響 。

現 場 是 巴 域 街 石 硤 尾 健 康 院 旁 的 後 山 , 昨 午 五 時 許 , 途 人 發 現 一 塊 巨 石 從 廿 五 公 尺 高 山 坡 滾 下 , 中 途 為 大 樹 及 山 路 的 欄 杆 擱 住 , 大 驚 報 警 。

馬 路 常 有 學 生 經 過
警 員 見 到 巨 石 亦 感 驚 訝 , 形 容 巨 石 「 成 架 MINI Cooper ( 迷 你 曲 巴 汽 車 ) 咁 大 」 , 消 防 員 使 用 生 命 探 測 器 探 試 , 證 實 無 人 被 壓  。

路 過 的 行 山 人 士 稱 , 現 場 每 朝 有 大 批 晨 運 客 經 過 , 對 上 為 崇 真 英 文 小 學 及 幼 稚 園 , 是 學 校 的 車 路 , 上 下 課 時 間 有 學 生 經 過 , 幸 當 時 下 雨 , 無 人 被 殃 及 。

土 木 工 程 署 人 員 到 場 勘 察 , 發 現 除 滾 下 的 巨 石 外 , 山 坡 上 另 有 兩 塊 巨 石 鬆 脫 , 如 再 持 續 大 雨 , 巨 石 有 機 會 滾 下 , 必 須 盡 快 修 葺 斜 坡 及 將 巨 石 移 走 , 但 礙 於 大 雨 , 暫 時 用 帆 布 覆 蓋 , 以 防 止 沖 走 沙 泥 。 至 晚 上 十 一 時 , 警 方 在 山 坡 下 路 面 加 設 「 水 馬 」 , 將 路 面 封 閉 , 防 止 再 有 塌 石 。

感謝天父所有校車和小朋友都放學無造成傷亡 。

今日所見有警察看守著人、車不能出入, 學校大閘已關上, 大家要行長樓梯告別崇真
還有, 今天大埔道很壯觀, 因為全部都是崇真小學校車

溫馨提示 :
上山前請準備雨衣、雨傘、防蚊用品, 可能我好小行上山俾蚊蚊咀左

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-9 23:02 發表
10噸巨石滾落山
09/07/2008

【 本 報 訊 】 受 連 場 大 雨 影 響 , 一 塊 十 噸 重 巨 石 昨 午 沿 深 水  一 處 山 坡 滾 下 , 幸 在 離 地 十 五 公 尺 位 置 被 大 樹 及 欄 杆 阻 擋 「 煞 停 」 , 無 造  ...

嘩! 好驚! 咁鬼大舊.....唔怪得要一個星期先搬得走....

各位

見你地講註冊買校服, 我和女兒十分期待12/7 返新學校度身買校服、買鞋、買書

Cherry 小一的書共有22本書, 共1,000多幾元., 校服不是用金錀,

2套 ( 連校tie及全身底裙共$200, 體育服2套: $144, 冷氣外套( 2件)及毛衫, 毛衫背心, 共: $278, 唔知貴唔貴?

真係好開心咁多人繼續上來傾, 更加開心係今個星期日可以見到大家, 從來未試過咁期待一個function的來臨, 我們尊敬的板主 ~ mamamui, 您的時間調動成點呀, 我們的大合照, 真係唔想少了您, 一個咁重要的人.

YY,

您要對您的囝囝有信心呀! 佢已經進步了許多, 您要多多欣賞一下佢的進步呀.而且我相信您囝囝間學校, 教得小一的老師, 都會有愛心, 別擔心吧!

Cheerful - 我覺得你囡d校服抵d ...... 金綸d野出名 ....... Sunday 我都好想出席, 不過真係要當日先知 ......

[ 本文章最後由 mamamui 於 08-7-10 09:50 編輯 ]

hi all,

我囡囡將升k3, 所以想問大家d升學問題呀!! 想問你哋d小朋友係咪全部都升其他學校的p1?? 你們大多去了邊間?? 有冇人留返喺崇小呀?? 其實崇小的程度算是高定低呢??
‹ 上一主題|下一主題