用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? ...
樓主: hkaa
go

[唐氏] 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? [複製鏈接]

回覆:PAKYINGMA 的帖子

樓主,你依個帖
令人覺得你太過份
你應該曾經懷孕過,只有懷孕過既女人
先會真正明白,個種不捨
無人希望自己既寶貝健康上,智力上都有問題

你口口聲聲話,佩服有唐寶寶既媽媽
點解又要,出言人身攻擊呢?
你咁叫做尊重?
要決定人工流產,依個決定係好難
唔係果啲16,7歲玩到有左,怕責任而去落仔

有愛,先可以真正令一對陌生男女結合
更因為有愛,先會傳承下一代

你係尊重唐寶寶既媽媽
但你一啲都無尊重唐寶寶,甚至歧視唐寶寶
你問你自己吖,你敢面對咩?你敢去照顧咩
政府已經無咩資源投放係唐寶寶或弱智寶寶身上
有眼睇,咩殘障人士,甚至精神病人士
幾多報導,係欺負唐寶寶佢地
依2種人,就值得社會正視啦!
唔識發聲既唐寶寶同弱智寶寶,就要被欺壓!

社會現象係咁,佢地既媽媽有苦自己知
容得你黎雞蛋裡挑骨頭
太可悲啦你

各位唐媽媽,願諒我激動
因我家有家人如此,非唐氏但是輕度弱智
一直,我都覺得好不忿
好討厭依種自以為是既人,黎亂傷害人

每個人既選擇都值得被尊重

我剛懷孕7週,事事擔心
又係新手,成日做左啲唔做得既事
例塗藥膏之類
我敢回應樓主,如果我真係驗到,我係會決定人工流產
因為我重要照顧那位我愛既家人
我無法接受要佢住係啲院入面終老囉

情緒好難平復
好傷心,點解背地裡批評,指點都算啦!
重要當面講
真係好難受
提所有問題bb既家人難受

回覆 YuYu2007 的帖子

我也在2004年同第一个寶寶分开,雖不是唐氏,但也是染色體問題。

呢個POST存在左好耐,我突然有感而發。

睇得出,樓主係一個自我中心,功利主義的人,咩毀左自己一生,浪費公帑。但亦有人對子女的愛,是大大超越對自己的愛,照顧弱勢社群其實是社會責任,是社會應該做的事。

人地父母選擇去負呢份責任,生唔生是人地的事,醫生都無權決定,關D三姑六婆咩事,嫌浪費社會資料的言論,呢D唔係人講的說話。

希望樓主一生順風順水,一世唔駛人幫,亦為你的小朋友難過,因為有D咁既的阿媽。

利申:不是唐氏媽媽。
‹ 上一主題|下一主題