用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? ...
樓主: hkaa
go

[唐氏] 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來?

我不是唐BABY MA MA, BUT我有一個超級頑皮的囡囡.......所以, 我十分"專敬"唐BABY之父母, 天下間愛兒女的父母個個皆是, 問題在於, 愛 在"自己"身上多D, 定還是愛在"子女"身上多D o甘解.

我一d都唔覺得唐寶寶有咩問題, 亦不覺得是社會的負擔, 他們努力生活, 學習, 進取......有咩問題??? 社會上最負擔既人就係自私,自以為是的人.

各位ma ma加油, 子女最大回報既野, 並唔係老來照顧我地, 而係個過程, 佢地帶比我地無限o甘多既喜恕哀樂, 就係o甘簡單.

每個人也有自己的決定,要尊重他們,但如果單從浪費公帑這論點而言,實在說不過去.
有好多病是照超聲波/抽羊水也不知道,特別是一些隱性疾病,難道出世後又不要他們?
長者及長期病患者不也是動用大量公帑,難道又消滅他們?
畢竟要放棄一條生命/或保留,需要勇氣,要的是我們的關懷和支持.

首先,我無惡意.....公平d講,我個人覺得,當然,智障,身體殘疾...等某程度上,真係可能要額外增加政府支出,所以政府醫院先會咁好,免費為所有over 35歲嘅大肚婆做唐氏檢查,以減少有問題嘅bb出世,當然重要係想俾父母早d知,做好決定啦...!

不過......如果因為覺得成為社會嘅負累而要落左佢的話,咁社會上好多老人家呀,失業者咪要俾我地殺晒去囉?

講真,政府成日無無謂謂浪費納稅人d錢,我寧願佢將更多嘅資源俾哩d唐氏人士同佢地嘅家人仲好,一諗起咁我就好忟....

再者,都係好似大家所講,其實係個人選擇,我第一胎時差一d就要做哩個殘酷決定,不過唔知係幸運定不幸,我去做抽胎水時(先前check到係高危),未check到有無事bb已經胎死腹中....!所以,其實要去決定唔要個bb,都係好大折磨;真係落左去的話,成為一生揮不去嘅陰影都未定架....!

反而我諗起係,知道bb有問題都生出黎絕無問題,不過,生左出黎先後悔而捨棄佢就最要不得!!!!

原帖由 loy211 於 08-9-7 21:40 發表
每個人也有自己的決定,要尊重他們,但如果單從浪費公帑這論點而言,實在說不過去.
有好多病是照超聲波/抽羊水也不知道,特別是一些隱性疾病,難道出世後又不要他們?
長者及長期病患者不也是動用大量公帑,難道又消滅他們? ...

好讚成!

本來我唔想回應,但係實在....我相信我有資格講幾句...
我有一個唐氏綜合症既妹妹, 當時証實佢係唐氏bb我地全家聽都未聽過....但我媽媽好厲害, 她沒有因為這樣哭過好堅強. 我地全家都好錫我妹妹....她人緣都很好親戚朋友都對妹妹幾好.....樣樣野都ok....

但我問我媽媽, 如果佢早知妹妹係唐氏你仲會生佢嗎?佢好堅決說一定唔會生....她說照顧妹妹既辛苦她可以接受, 但面對佢年紀愈大, 她怕她死後無人可照顧妹妹, 我說我一定會照顧妹妹, 媽媽話唔想做成我既負擔, 因為我會有自己家庭...

我覺得就算我會照顧妹妹, 佢都一樣唔放心, 又覺得會拖累我....所以如果早知一定唔生....當我有bb既時候媽媽好緊張要我做足檢查(抽羊水)...

我唔知點講...如果你決定生, 我絕對支持!其實佢地都好可愛!好單純!請準備好心機, 時間同金錢(其實每個小朋友都要)....但如果有一絲遲疑, 都係唔好....(我唔鼓吹....本人都係教徒) 因為有可能影響唔止你同bb一生, 又可能仲有其他人,而唔係人人都可以承受到. ..

IMG]http://cdnll.img1.imagechef.com/w/080509/anm8f892e0ba333e520.gif[/IMG]

我相信無人會開條題目俾人話;只係唔了解。

其實如果BB驗到係唐寶寶亦生下來, 我相信父母一定覺得可以照顧到佢一世才決定的。

如果是我就不可以了, 因為一想到我死了就無人照顧佢, 佢會好可憐。

(我有個遲緩兒)

有人因為愛她而保留她;
也有人因為愛她而放棄她。
自私、無私,一線之差;
誰比誰更愛她?
愛是無可比的,
只知道放棄要比接受輕省得多....

殘缺的人過著健全的生活;
健全的人過著殘缺的生活。
殘缺、健全,一線之差;
誰比誰更值得存活?
生命的價值是無可比的,
只願人人都有一顆包容異己的心....

簽名被屏蔽

我都係路過的,我係一個13月大bb的媽咪,睇到大家的感受,我好感動,因為大家都好善良,同時感受到唐寶寶父母要面對好大的壓力,大家都好偉大, ,我好尊敬你地為寶寶所付出的一切,我都要好努力照顧自己的bb.

回覆 # 的文章

yuyu2007, 我只是路過的, 但睇到你寫話有空時會攞番bb既utra-sound photo出離睇, 我睇度你這樣寫真係好感動, 不禁流下眼淚, 你們真的好偉大, 我很佩服你們可以付出無比的愛去對待你們的小孩, 每天我上班搭巴士個時都會見度一位母親帶着她的唐寶寶上學, 看見那母親對小孩的呵護真的好值得我去學習,將來各位父母一定會有好好的回報, 我祝福你們, 努力呀!!!!永遠支持你們!!!

見到呢個TOPIC想入來發表一下, 首先我唔係唐氏寶寶媽, 入來想講既係.......我相信, 所有女人知道自己有左BB既一刻都驚喜又開心, 跟住當然係想肚入面既BB正常健康, 可惜既係往往事與願違, 有D人知道肚入面既BB係唐氏既時做, 一定會覺得驚恐無助, 有人會堅決地選擇生BB落來, 有人痛苦地選擇放棄, 到底如何選擇我相信佢地既出發點都基於對BB既愛.
希望天下所有既BB都健康快樂!

醒目開學勳章

原帖由 catca 於 08-10-9 03:07 發表
有人因為愛她而保留她;
也有人因為愛她而放棄她。
自私、無私,一線之差;
誰比誰更愛她?
愛是無可比的,
只知道放棄要比接受輕省得多....

殘缺的人過著健全的生活;
健全的人過著殘缺的生活。
殘缺、健全,一線之差;
誰比誰更值 ...

我都想問呢個問題......
我今早見過醫生, 聽過報告, 證實bb係唐氏.

有人早知還要生下來, 我好配服.
不過我唔夠堅強, 我承受唔到.

我只希望 神原諒我, 教友原諒我, 我實在無力去面對...

每個人的承受能力和生活環境也不同, 所以你放棄了你的唐氏bb, 唔好覺得內疚自責.  換轉是我, 我可能也會做相同決定.

一個決定, 可以影響一家人的一生, 我實在唔忍心老公和父母為我長期地擔憂和難過.

原帖由 YuYu2007 於 08-7-12 12:12 發表
在2004年,我放棄了他,當時他只有18週,是一個男孩.
我是一個不育的媽媽, 做了5次iui才成功,但結果卻是這樣.....4年後今天,還記得當天在威院做過的事.
這個決定是很痛的,旁人無法理解,每人都有自己的選擇.
每有空時候 ...

很感動及很傷感 . 但我也很支持你的決定 .我也是媽媽,很明白你的感受.要放棄在肚裡日益長大的骨肉實在是最困難不過的事.
kayin8862009 該用戶已被刪除

醒目開學勳章

我係路過的, 只想比你地一個笑容.

我的女兒是一個聰明伶俐、精乖可愛的孩子,幾年前遇上嚴重交通意外,醫生說她最好的情況都會是植物人,她漸漸地康復,不再是植物人了。

有一次看醫生,一位唐寶寶望著我的女兒說「她和我一樣,為什麼她要坐輪椅?」她媽媽顯得很鑒戒,我的女兒對那小孩笑笑,我說「每個人都不同,好像有人戴眼鏡,有人不需要戴眼鏡;有人要坐輪椅,有人不需要坐輪椅。你和她有一個相同的地方,就是大家都很可愛」,不是因為我想解決當時環境而說,乃是那小朋友真的可愛,這是我的心底話。

每個人都會遇到不同困難,我們盡我們的愛和能力去面對,我知道神會知道、明白和祝福,幫助我們去渡過。

原帖由 YuYu2007 於 08-7-12 12:12 發表
在2004年,我放棄了他,當時他只有18週,是一個男孩.
我是一個不育的媽媽, 做了5次iui才成功,但結果卻是這樣.....4年後今天,還記得當天在威院做過的事.
這個決定是很痛的,旁人無法理解,每人都有自己的選擇.
每有空時候 ...

really 很痛很痛

原帖由 cecichow 於 08-8-6 23:25 發表
其實有d人懷孕時都照唔到係咪唐寶寶,係出生果刻先知,咁唔通唔要佢?點解出左黎就要(可能有d人真係唔要),未生出黎就唔要?
其實都無分別,一樣係自己骨肉,真係唔忍心架!被人棄絶,係好可憐!
仲有自閉症通常兩歲先至知道有定無,如果發 ...

200% agree!