用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? ...
go

[唐氏] 爲甚麼早知是唐寶寶還要硬把他們生下來? [複製鏈接]

大家好!我知道我開這個題目一定會受到很多人批評,不過我路過這裡,真是很想抒發一點感受。

我看到有些家長早知道孩子有唐症,不過仍堅持把他們生出來,其實我真的很佩服她們的勇敢、堅強。如果是我,我肯定受不了(我是一個消極的人,懷孕時常常跟老公說,如果知道是唐寶寶,我一定不要,因為這等於毀了我的下半生,他的一生)

此外,我又很疑惑,既然知道唐寶寶的前路將會很崎嶇,全家人的身心都可能受到很大的折磨,而父母始終不能永遠照顧他們,萬一父母離世,他們怎麼辦呢?他們不是很慘嗎?在公方面,我們都知道每逢身體有重大缺陷的小朋友大多終身花費很多公帑,佔用社會很多資源,既然父母早已知道寶寶有這個缺陷,爲甚麼還是硬把他們生下來呢???當然,母親懷孕時如曾接受檢查說是唐寶寶的機會很小,但是卻生出唐寶寶則另作別論,我還是很同情他們的,真的……
   1    0    0    1

朋友 ,  當您看到這個TOPIC 的時候 , 希望不會影响你的您心情

對於您及您家庭的決定 作為朋友永遠給予無限的支持及鼓勵

朋友 ,  對已作的決定 ,  不要回頭想 ,  勇往直前吧 !  

朋友 ,  明白每個人都有自己的想法 ,  言論自由 ,  希望您不要受其他人的影响而動搖 ,  不要心存氣餒

朋友 ,  孩子會帶給我們快樂 ,  帶給我們愛的感覺

朋友 ,  當您不開心時 ,  請您想起您還有我們 !  

祝福您 ,  您的小寶寶 及您的家人

[ 本文章最後由 chelsea.mama 於 08-7-6 11:25 編輯 ]

澄澄媽,相信我地既朋友唔會被呢個Topic而受影響,因為我地既朋友係一個有智慧,又堅強既人! 其實可以睇到我地既寶寶一樣可以給我地快樂,幸福!我成日講我地培養或訓練我地既寶貝,我地既滿足感還比一般小朋友大!

老友,外間人是不會明白我地既心情,請不要因此而不開心,請記緊我們還有使命,照顧我地既小寶寶,我地大家一齊向前走吧! 支持你!

人生裡面有很多為什麼,
但是,
有幾多可以有完美的答案呢???

女兒給我很多不同的機會,
去學習什麼是接納,
去明白什麼是快樂,
去體驗什麼是人生.

公帑問題,
這樣的想法我不認同,
我們都是納稅人,
無論孩子怎樣,
有需要時享用公帑/社會資源有什麼問題???
因為他/她有特殊需要而用多了,
你會因而不滿嗎?
你覺得不公平嗎?
什麼人才可享用我們的公帑/社會資源?

joeymoon  我覺得唐B比蝗B更有資格及權利使用本港資源及公帑!!!  發表於 13-12-28 14:11

原文章由 reginang 於 08-7-6 23:07 發表
人生裡面有很多為什麼,
但是,
有幾多可以有完美的答案呢???

女兒給我很多不同的機會,
去學習什麼是接納,
去明白什麼是快樂,
去體驗什麼是人生.

公帑問題,
這樣的想法我不認同,
我們都是納稅人,
無論孩子怎樣,  ...

我好佩服/尊重唐媽媽!真的有需要,用公帑絕對冇問題!
可是有太多"社會垃圾"濫用綜援/公帑,這樣才算浪費!!!

每個人都有自己的思想...
每個人都有自己的決定...
每個人都有自己的人生...

那自稱為正常的人,能有尊重的心嗎?
我們又憑甚麼可以誇口呢?
有著你所以有快樂 有著你所以有希望

正所謂[道不同,不相為謀],更何況[子非魚,焉知魚之樂?]

為甚麼早知是唐寶寶,還要..........

撫心自問,當孩子在肚中一日一日長大,
我覺得大家的感情已開始建立了.
要放棄......亦須要勇氣.

如果懷有唐寶寶父母,已決定生下孩子,
我會支持,如果放棄......我亦唔反對.
我尊重每個人的決定.

我想同大家享一下.....我所見的:-

久不久,我會在九龍城見到一對唐寶寶,
一男一女(少男少女),我唔知佢ge關係,
係同學?情侶?兄妹?
我從他們面上,感受到愛.
佢地冇其他人陪伴著,但我見到佢地面上總掛著笑容,
有傾有講,我覺得同我地一般人,根本完全冇分別,
或者應該話比我們"純真"好多.

各位唐寶寶ge父母,加油呀!
佢地有你們愛....係一種福氣.

首先我不是唐寶寶媽咪, 但我覺得世間上沒有一個完美答案, 既然決定了就唔應該再回望, BB在媽咪肚裏沒有選擇生存權利, 決定要生時我諗每個媽咪都會全心全力去愛BB, 大家要努力呀

不要他,是痛苦的決定.............

在2004年,我放棄了他,當時他只有18週,是一個男孩.
我是一個不育的媽媽, 做了5次iui才成功,但結果卻是這樣.....4年後今天,還記得當天在威院做過的事.
這個決定是很痛的,旁人無法理解,每人都有自己的選擇.
每有空時候,我都會看看他留來的utra-sound photo.......BB你知嗎? 你是永遠在媽媽心中的!

簽名被屏蔽

我都曾經去語好多展能中心做義工, 有時吾到你親身體會, 有d野外人真係吾會明白.
香港對展能中心既資助, 配件一家吾係咁足夠同全面, 但我都睇到仲有好多熱心人係支持佢地既.我相信係未來, 如果得到社會多d人關注, 香港既展能服務可以做得更加好.
有d人未接觸過呢d人.. 對呢d人自然好抗拒, 但當我地了解左佢地既情況、持點及性格後, 知道左點同佢地相處, 就可以慢慢接受佢地入主流社會, 溶入社群. 恐懼係出於人既無知同吾理解。
其實佢地一d都吾可怕, 佢地有佢地既世界, 都係可以好開心、好簡單。
一條生命, 得來吾易, 要放氣吾係咁容易.
如果父母肯付出同小朋友走落去, 我絕對佩服亦都好尊敬佢地有咁既勇氣。畢業, 一小時的手術跟一世的承擔係兩碼子既事。
小朋友條路難行都係因為社會各界人仕既接納與否。
父母既路係自已既, 家人同小朋友既路好依賴社會人仕支持。

當然, 當事人有權選擇。點都好係好個人既決定。

如果一個人有病, 就吾得社會既接納同支持,咁同理心何存?

無人有權利奪去別的生命
樓主如何知道別人只有痛苦呢..
我個人亦有為bb未出生時做測試,並不是因為要在知道時不要,而是我兩決定當知道是時.如何安排...
所謂正常的孩子是否一家快樂?.如果覺得只有"正常"的孩子才適合生存,將來可能會未出世,就駭bb智力,低過乜一定數子就不要...誰有權呢?
我的孩子在人看來是"正常"的..., 但當我們初嘗為人父母時...真的感到很不簡單..確實更加欣賞所有為自己孩子無條件付出的父母親.

唐寶寶有獨特的外表,但只要有父母的愛,他們也擁有獨特的康莊大道

一些人不要用奇異的眼光去看唐氏的人,他們也是人,尤其是由大人帶住唐氏小朋友,你的目光會令人很難受和傷心,那只會令這些家長不會帶唐bb與社會接觸,更難與社會融合,唐氏的人不是怪物,只是樣子獨特,願每個唐bb快樂和健康地成長.

樓主, 你都話好佩服唐氐媽咪, 點解你會有這想法, 原因好簡單, 就是你心中好明白唐氐父母比正常既愛護還要多, 咁樣既話, 我地唔係要拍多些手掌鼓勵咩, 而唔係叫人去放棄的,請你問心~
如講浪費公堂, 有好多青少年都唔去做工, 令攞政府錢, 咁呢些人你又覺得佢地生存有價值咩, 請你又再三思下~

一開始,我既諗法同你一樣,如果BB一早照到有問題我一定打死都唔要,到我四個月的時候,QE醫生照完之後,同我講BB好可能係唐寶寶,當時我自己一個覆診,聽到呢個消息之後,我終於明白咩叫"晴天霹靂"我乜都無做,即刻打俾我老公,咩都無講,淨係企係醫院走廊揸住個電話喊,後來我老公安慰我,就算點都好,都一定要大家一齊去面對,我相信個一刻,我老公壓力一定唔小得過我
幸運地,之前呢位醫生既診斷係絕對錯誤既,BB100%健康正常
回想當初,我都唔知點解我地兩公婆會咁堅持俾BB出世,可能呢D就係上天腸俾我地作為父母既勇氣

kin818kin    發表於 15-5-7 17:15

minijelly,

我路過的, 見到你話醫生check 錯左, 有D唔明, 點解會錯既, 你係做咩檢查架?唔係可以抽羊水檢查咩?

原文章由 tszwaibaby 於 08-8-5 12:20 發表
minijelly,

我路過的, 見到你話醫生check 錯左, 有D唔明, 點解會錯既, 你係做咩檢查架?唔係可以抽羊水檢查咩?

我當年唔識咁多野,開頭係C+醫生做檢查,跟住我決定係政府醫院生,所以就寫左封信轉介左我過去,其中有次個醫生同我照超聲波,佢話睇到我囡既骨骼生長情形,我囡大脾骨比正常胚胎短,好大機會係唐寶寶,當年我自己知識貧乏,又因為我係屋企成員中第一個大肚既,自己又蠢唔識搵多D人去問,攪到担驚受怕左5個月(我囡囡早產左一個月)幸好囡囡出到黎都夠秤,唔駛瞓箱仔/照灯

‹ 上一主題|下一主題