用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 School bus
樓主: chinfung
go

08-09 School bus [複製鏈接]

原帖由 freddielau 於 08-9-4 00:00 發表
no stop at Ocean Shore

Last year they stop at Circle K but not inside Ocean Shores.  The price this year is a bit crazy.

原帖由 ecec1122 於 08-9-4 14:21 發表

如果通告沒有錯漏的話, 新都城站應該是取消了.

另外, 據去年經驗, 部分活動是放5:30, 校車開出時間亦是5:30, 所以有校車姨姨要求小朋友/帶點投訴的語氣對一些家長要求小朋友提前結束活動以免阻礙校車開出.  
  ...

4:10 分是有school bus  坐不用加$

ecec1122,
其實我哋喺唔喺可以集合多啲其他家長的意見,然後向校方或家教會反映,學其他家長話齋,而家學生越嚟越多,應該有較多議價能力,何況任何事都應該合乎情理,無理由要一個沙田出將軍澳返學的初小學生每程要坐1.5小時,而且車費好似佢話幾多就幾多,點加就點加!

我之前有問過學校課後活動沒有校車真的好難處理,我諗佢哋問完校車後,回覆我話校車趕唔到出其他地方,只提供給tko學生,校車應接佐放工嘅order所以咁趕,咁4:10完活動後,會唔會等埋佢先開車,如果早d完活動即係得40mins,好似短d喎

原帖由 loklok仔 於 08-9-5 14:45 發表
ecec1122,
其實我哋喺唔喺可以集合多啲其他家長的意見,然後向校方或家教會反映,學其他家長話齋,而家學生越嚟越多,應該有較多議價能力,何況任何事都應該合乎情理,無理由要一個沙田出將軍澳返學的初小學生每程要坐1.5小時,而 ...

大家好, 你地既司機係咪早晚都一樣 ? 但係我條綫就唔係, 朝早司機好準時, 永遠早到. 放學既就成日遲10-20分鐘到, 你地有冇咁既問題?

原帖由 terrylvpool 於 08-9-6 12:27 AM 發表
我之前有問過學校課後活動沒有校車真的好難處理,我諗佢哋問完校車後,回覆我話校車趕唔到出其他地方,只提供給tko學生,校車應接佐放工嘅order所以咁趕,咁4:10完活動後,會唔會等埋佢先開車,如果早d完活動即係得40mins,好似短d喎 ...

放心啦!学校當佢地係K4生,一定貼身照顧

原帖由 freddielau 於 08-9-6 09:36 發表

放心啦!学校當佢地係K4生,一定貼身照顧

http://www.evangel.edu.hk/parent-info/schoo-bus-meeting-20080905.pdf

回覆 # 的文章

想請教如果在新都城2期上車, 架車大約幾點來接返学?

各位家長,

現開了學差不多個多月, 請問你們對校車服務有無任何意見?

我女兒是坐3號車,在匯景上車, 雖然我唔係成日送佢搭車, 但呀女同我投訴校車很遲接送, 初時想因剛開學, 慢慢應有改善, 但我發覺校車返學時間比去年遲了5分鐘 – 即8:05am才到, 有好多時候呀女話佢係最遲上課室的學生; 放學若下雨,上年他們都可先上車, 然後齊人才開車, 但今年就要先排隊, 齊人才可上車, 遇著大雨時就會好容易濕身; 呀女又話校車姨姨好惡 ….. 等, 不過這些都是小問題, 但當我今朝專程送呀女返學, 發現了一些問題要反映一下:-

1)  無安全帶 – 上年已無
2)  校車車尾有一排5坐位, 已坐滿5個小朋友, 如校車急剎, 因無安全帶, 尾排中間的小朋友一定變滾地壺老
3)  司機旁左window side竟然坐了一個學生

其實我地家長們有什麼渠道可以反映意見?家長教師會已成立, 佢地係唔係可以代表我地同校車公司反映下?

Emailfamily

我都想改落車地點一句無位無法跟進. 咁我又可以點 ?

回覆 31# mandy_lee 的文章

所以我自己認為學校應可提供一個渠道讓家長及校車加強溝通,改善服務,記得08年開學前都有開會紀錄,點解今年無?

其實家教會都可做到,但成立以來好似唔覺有野攪喎,知唔知邊個係會長?

原帖由 Emailfamily 於 09-10-13 10:47 PM 發表
所以我自己認為學校應可提供一個渠道讓家長及校車加強溝通,改善服務,記得08年開學前都有開會紀錄,點解今年無?

其實家教會都可做到,但成立以來好似唔覺有野攪喎,知唔知邊個係會長? ...

Chairlady : Ms Cheng Tung Ling
or contact Ms Celia Ip (teacher rep)

回覆 33# freddielau 的文章

Thanks, Freddie!

Just called one Ms. Wong at school, she said she'll follow-up the case and revert to me later.  If anyone has any question regarding school bus, pls contact Ms. Wong at school.

By the way, does anyone know what the function of the PTA is?  Will they represent the parents to communicate w/ the school?  How to contact the chairlady?

我地今年都轉左校車,
發覺校車ee真係冇乜禮貌
永遠冇笑容, 唔會講早晨.
對住d小朋友都係咁

有次我先生主動同校車ee講早晨,
校車ee好驚訝咁 '哦'左一聲, 唔知點答.
真係好失禮人.

看完以上的討論, 真worry 明年自己仔仔開始番P1, 要坐校車時,會同樣遇到你們的問題呀?

大家好,這個問題令我無內咗四年,到現在都不了解學校為什麼要用這間校車公司,我們作為消費者,又要比錢又要受氣,(又貴又差)。今年還簡客做,又話無車多多嘢講,已向學校投訴,………話會跟進了,但一年又一年。

原帖由 Emailfamily 於 09-10-13 12:49 發表
各位家長,

現開了學差不多個多月, 請問你們對校車服務有無任何意見?

我女兒是坐3號車,在匯景上車, 雖然我唔係成日送佢搭車, 但呀女同我投訴校車很遲接送, 初時想因剛開學, 慢慢應有改善, 但我發覺校車返學時間比去 ...

原帖由 cvcheung 於 09-11-13 16:40 發表
大家好,這個問題令我無內咗四年,到現在都不了解學校為什麼要用這間校車公司,我們作為消費者,又要比錢又要受氣,(又貴又差)。今年還簡客做,又話無車多多嘢講,已向學校投訴,………話會跟進了,但一年又一年。

...

我地3號車家長都討論過,之前亦同學校反映有小朋友坐車頭橫向位置及後排中間的小朋友無安全帶,現唯有用"羣眾壓力",希望學校正視, 如校車公司真係做唔到,咁倒不如找第二間吧!

點解這間校車公司服務咁差都唔改善?學校有沒有跟進過呢?

回覆 39# citipeggy 的文章

Hi Citipeqqy,
我試過同校長講,校長揾咗位黄小姐跟進,好像是校長秘書,校方有跟進,最後結果60分,總好過冇改善,我差點要影短片給校方,校巴只求自已方便理其他.
‹ 上一主題|下一主題