用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才(楊殷有娣)書院&陳守仁
go

優才(楊殷有娣)書院&陳守仁

醒目開學勳章

請問邊間好D?

I prefer GT !

優才舊生創佳績

剛於本月中生日的恒商六優生袁業芹,昨日在父母及於美國加州柏克萊大學畢業的哥哥陪同下領取成績表,他對自己中、英、會計、經濟、商業、數學六科均獲優感到驚喜:「想不到有這個成績!」會考二十九分的他直言,對經濟和英文的期望不高。他的摘優秘訣是反覆溫習,考試期間每日溫習五小時,最晚只是溫習至凌晨一時,考試期間,袁媽媽隔日為他煲老火湯。

已退休的袁父說,業芹記憶力強,自小為其講故事,指導其學習和閱讀課外書,六歲時已懂背誦二、三十首唐詩,他自小喜歡看音樂雜誌及聽音樂,連溫習時照聽可也,小提琴、結他、長笛均懂,鋼琴造藝更達演奏級,他曾與鋼琴神童沈靖韜交流。袁業芹說,最喜歡閱讀金庸小說,藉此提升中文水平。

雖然袁業芹在聖公會榮真小學一年級時考獲第一名,不過袁父有感傳統學校教學太刻板,加上其性格過於內向,因此轉往當年剛創校的優才小學升讀小二,校方在升小三的記憶力測試中,發覺他可準確無誤地背出十多個數字,因而安排他「跳升」至小四,一年內完成三四年級的課程,後因國際學校學費高昂和性格因素,升中時選讀了英華書院 ......

仲有一位鲍同學, 同樣係優小第一屆畢業生, 之後去左英國留學, 响舊年既英國會考 GCSE, 囉倒 8A* + 2A 既佳绩。

其實優小首屆畢業得1班10幾人乍, 已經有一個香港高考 6A 同一個英國會考 10A 既學生, 眞係犀利 !!!!!

不過陳守仁都係一間好學校,你可以將兩間學校比較後,再決定!

我個人覺得只係個舊生本身係有天份讀書, 不是因為優才的關係, 同樣舊生去了英華書院, 英華又可以說舊生創佳績。其實個舊生去另一間學校都會成材的。正如那位14歲讀大學的女生, 只係元朗中學出生。

iwff

原文章由 dabbycheung 於 08-7-4 10:16 發表
優才舊生創佳績

剛於本月中生日的恒商六優生袁業芹,昨日在父母及於美國加州柏克萊大學畢業的哥哥陪同下領取成績表,他對自己中、英、會計、經濟、商業、數學六科均獲優感到驚喜:「想不到有這個成績!」會考二十九分的他 ...

agree, 讀書好靠天份
学校有影響
但不是最重要

原文章由 iwff 於 08-7-4 10:39 發表
我個人覺得只係個舊生本身係有天份讀書, 不是因為優才的關係, 同樣舊生去了英華書院, 英華又可以說舊生創佳績。其實個舊生去另一間學校都會成材的。正如那位14歲讀大學的女生, 只係元朗中學出生。

iwff

...

題外話
無得同元朗果個小女孩比係"special case"!佢既iq係140, 仲係政府同佢做, 政府比分好低+! 同坊間果d要比錢既機構好唔同+! (不過有媽咪唔同意.) 我朋友個仔過目不忘, 默書只看課文一次, 考試勁叻, 係老師搵學校社工轉轉接接同佢做,(因政府唔做iq test)iq 都係129, 係聰明唔係資優. 不過資優有好多種,有資係sport, 有資係音樂, 有資係 art.....

優才-
老師很好, 專科專教, 被認為全港最好師資,亞校長又年輕,學校唔介意開公曬所有老師既學歷,連老師係邊大學畢業都比你知,因係佢既強項.如住將軍O,優才學校係首選.佢係中文學校, 數學係中文教教快半個學期, 校長說功課少而精.

陳守仁- 全英語, 2x00報名, 選取百幾人, 可以選取較優質既學生,盡在優勢.加上新建個層學舍,真係好漂亮,(不過上次舊個面無開放,唔知係咪好舊.) 而且保良局d校長每年都要有表現, 所以保記校長唔易做, 個個既進取又有幹勁的. 如果小朋友英文個底係好, 入到去係錦上添花, 如果本身家庭唔係甘support 到個小朋友, 單靠學校, 出來效果會強差人意. 功課最多10,11,12樣 不過係星期5,平日較少唔會甘多.  

iwff

...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-4 12:27 編輯 ]

醒目開學勳章

唔該晒咁多位.

我就覺得這樣說不太對!

家庭當然是最重要,其次是學校,同儕,自身的努力也是重要的,好似劉翔一樣,遇到伯樂,才有今天的成績,我認識有很多人是因為在中學時遇到好的老師,而影響他以後的路和職業,很多學生也會因為那一位老師教得好而喜歡那一個科目.

中國人有一句說話,飲水要思源,如果不懂得感恩,就算有多好的成績,都是枉然!:;pppp:

原文章由 moyan 於 08-7-4 11:38 發表
agree, 讀書好靠天份
学校有影響
但不是最重要

唔同意喎, 個學生讀完優小, 考到英華都係小學教得好先可以啫, 點可以話只係學生質數問題呢!? 個舊生可以成材, 小學中學都有功勞, 如果個個學生好似你咁諗, 咁唔識飲水思源, 真係讀屎片, 有10A都冇用囉

iwff

...

陳守仁口碑好好, 不過我就prefer GT多dd, 不是因為佢d學生叻/課程快(反而我會驚自已墊底), 而係因為我覺得GT家校合作很密切, 同埋有辦法令學生產生學習興趣, 較乎合我個人期望。

小學教育很重要,看我們這班家長那樣認真謹慎地,為仔女千挑萬選一間心目中的好學校,都是為了打好基礎,將來升讀好的中學,入到好的中學,考入理想大學的機會又大些。人同此心吧。

小學是培養良好學習態度的重要階段,學校和家長都責任重大。學校的課程和學習風氣,老師的質素,家長的支持和配合缺一不可,天時地利人和,小朋友單有資質實不足恃。學習是一條長長的path,如果小學六年是營養不良,很難寄望升中後平地一聲雷吧。

這位同學自己的努力和家庭的栽培也不少得,至於中小學對他今日的成績的contribution應該由他自己評價。這兩間學校都是不錯的學校,不如我地祝福他入大學後再創佳績,也希望他飲水思源。

iwff

...
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3

iwff

...

聽朋友講, 那位14歲讀大學的女生所讀既學校, 係成team人黎訓練佢, 希望佢考到佳績, 學校頓時成為元朗名校, 點可以話學校冇功勞呢

我都覺得優才係一所好學校, 優才對培育學生係有方法的, 我姪仔都係優才升讀中一, 我好明白優才是一間怎樣的學校。我只是對該舊生的過人天份去言論, 他去其他優質直資或私校都有好成果的, 亦同意飲水思源。 請優才家長不要反應過敏。

iwff

原文章由 littlesister 於 08-7-4 16:16 發表

聽朋友講, 那位14歲讀大學的女生所讀既學校, 係成team人黎訓練佢, 希望佢考到佳績, 學校頓時成為元朗名校, 點可以話學校冇功勞呢

[ 本文章最後由 iwff 於 08-7-4 17:07 編輯 ]

原文章由 iwff 於 08-7-4 17:02 發表
我都覺得優才係一所好學校, 優才對培育學生係有方法的, 我姪仔都係優才升讀中一, 我好明白優才是一間怎樣的學校。我只是對該舊生的過人天份去言論, 他去其他優質直資或私校都有好成果的, 亦同意飲水思源。 請優才家 ...

唔該你公平D, 以上除左我, littlesitter &Tomdog, 其他都唔係優才家長!

dabbycheung,

我都知你們幾個係優才的家長, 我只係想會愈來愈多優才家長回覆,唔想你們誤會我的意思。我不是眼紅優才, 亦不想有爭論。我重申優才都係一間好學校, 我仔仔舊年都有去報考的, 都收了他, 更不是吃不到的葡萄。

iwff

原文章由 dabbycheung 於 08-7-4 18:26 發表

唔該你公平D, 以上除左我, littlesitter &Tomdog, 其他都唔係優才家長!

[ 本文章最後由 iwff 於 08-7-4 18:37 編輯 ]

你都唔駛反應過敏喎, littlesister都係以事論事啫! 其他優才家長又冇回應你 其實就算講緊邊間學校, 都一定有人唔同意學校冇功勞囉, 小學係培育良好學習態度, 和打好語文基楚既地方, 而英華中學當然也好好培育過袁同學啦! 學生既潛能都要有好學校啟發嘛, 其實除左港同之外, 都仲有好多好學校既

原文章由 iwff 於 08-7-4 17:02 發表
我都覺得優才係一所好學校, 優才對培育學生係有方法的, 我姪仔都係優才升讀中一, 我好明白優才是一間怎樣的學校。我只是對該舊生的過人天份去言論, 他去其他優質直資或私校都有好成果的, 亦同意飲水思源。 請優才家 ...

古語云 :

世有伯樂,然後有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。故雖有名馬,祇辱於奴隸人之手,駢死於槽櫪之間,不以千里稱也。

馬之千里者,一食或盡粟一石。食馬者,不知其能千里而食也。是馬也,雖有千里之能,食不飽,力不足,才美不外見,且欲與常等不可得,安求其能千里也。

策之不以其道,食之不能盡其材,鳴之而不能通其意,執策而臨之曰:「天下無馬。」嗚呼!其真無馬邪?其真不知馬也!

iwff

...

Hi, iwff

大家意見有 D 唔同, 爭論係有, 但係好似冇人話過你甚麽眼紅、甚麽吃不到的葡萄喎。

我覺得只要以事論事, 心平氣和, 大家發表自己意見, 甚至有爭論, 係冇問題既; 其實我地大家上黎 BK,  都係想發表個人睇法姐,  係咪 ??

只要唔好太偏激,  無理取鬧,  咁,  就算爭論到面紅耳熱,  又有乜所謂呢 ??

原文章由 iwff 於 08-7-4 18:30 發表
dabbycheung,

我都知你們幾個係優才的家長, 我只係想會愈來愈多優才家長回覆,唔想你們誤會我的意思。我不是眼紅優才, 亦不想有爭論。我重申優才都係一間好學校, 我仔仔舊年都有去報考的, 都收了他, 更不是吃不到的 ...

係呀我小朋友是讀港同的, 我同意除了港同, 優才仲有好多好學校, 如播道, 陳守仁等。

iwff

原文章由 sosochui 於 08-7-5 00:33 發表
你都唔駛反應過敏喎, littlesister都係以事論事啫! 其他優才家長又冇回應你 其實就算講緊邊間學校, 都一定有人唔同意學校冇功勞囉, 小學係培育良好學習態度, 和打好語文基楚既地方, 而英華中學當然也好好培育 ...