用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 09/10年 73或74網的家長請入來聊吧
go

09/10年 73或74網的家長請入來聊吧

來年準備升小一,大家準備成點呀?我正在觀望下星期二的中一派位結果,再行評估

今年多數小班...我有20分..都無信心呀...

原文章由 qbmama 於 08-7-3 06:22 PM 發表
來年準備升小一,大家準備成點呀?我正在觀望下星期二的中一派位結果,再行評估

回覆 #2 laiheiyau 的文章

你都好呀...有20分...我得15分咋...係呢...你打算選邊間呀?

元朗靈愛小學...其實都無信心.今年小班.自行得30个位...其次想報元朗真光小學

原文章由 qbmama 於 08-7-3 10:18 PM 發表
你都好呀...有20分...我得15分咋...係呢...你打算選邊間呀?

回覆 #4 laiheiyau 的文章

我都有這樣的打算喎......我想問你知道元朗官小上午校的質素如何嘛??....今年九月它會搬往馬田路

o.k.

原文章由 qbmama 於 08-7-4 09:27 AM 發表
我都有這樣的打算喎......我想問你知道元朗官小上午校的質素如何嘛??....今年九月它會搬往馬田路

我朋友個囡係靈愛讀, 今年畢業, 咁多年黎, 佢覺得D老師唔積極, 唔會主動同家長溝通, 流失量又大, 我同佢講出面D人話呢間係名校, 佢都O哂咀, 佢叫我有得揀都唔好入呢間...

原文章由 laiheiyau 於 08-7-4 07:07 發表
元朗靈愛小學...其實都無信心.今年小班.自行得30个位...其次想報元朗真光小學

回覆 #7 fannynsf 的文章

咁以你所知,邊間先好呢?

ha......

原文章由 fannynsf 於 08-7-5 10:47 AM 發表
我朋友個囡係靈愛讀, 今年畢業, 咁多年黎, 佢覺得D老師唔積極, 唔會主動同家長溝通, 流失量又大, 我同佢講出面D人話呢間係名校, 佢都O哂咀, 佢叫我有得揀都唔好入呢間...

...

[ 本文章最後由 laiheiyau 於 08-7-6 07:34 編輯 ]

回覆 #9 laiheiyau 的文章

我覺得每間小學總有人說好或不好的地方,問題在於不好的在於那些地方,好在於那些地方

綜合而言,若好的地方能夠彌補不好的地方,總算叫做滿意

靈愛同埋真光都係唔錯的選擇, 人和事都冇十全十美ge, 而且係互相推動的, 家校合作先會教出好學生
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

有冇人知知真光升中派位派得好嗎?

一般la....總算叫做滿意
原文章由 wing~ 於 08-7-8 04:21 PM 發表
有冇人知知真光升中派位派得好嗎?

回覆 #11 臣媽 的文章

係呢...你地唸住報邊間小學呀