用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十 (08年4月-08年7月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十 (08年4月-08年7月) [複製鏈接]

maria_lai,

咁可能我聽錯,sorry

原文章由 maria_lai 於 2008/5/9 09:35 發表

Odin,

I heard that P.3 will change to 傳統教學 wor.
Anyway, can call school to check.

原文章由 Odin 於 08-5-9 18:51 發表
maria_lai,

咁可能我聽錯,sorry

Odin,

唔緊要啦, 我都係剛剛問開朋友先知姐
到時唔知一班會有幾多人呢?

就大家過往既經驗, 請問今年暑假, 學校會唔會有活動俾9月入讀既新小一學生呢?

醒目開學勳章

有! 各球會及泳會都有暑期班俾小一新生參加。

原文章由 luvbobo 於 08-5-10 22:34 發表
有! 各球會及泳會都有暑期班俾小一新生參加。

luvbobo,

Thanks!!

咁係唔係每個活動一星期一次?
有無限只可參加幾多個活動呢?

唔知幫唔幫個仔係宜家間幼稚園報暑期班好, 日期係28/7-22/8, 半日班或全日班
我個仔日頭係由婆婆照顧, 如果暑假無野做, 佢會好煩亞婆, 所以最好要俾亞仔出去參加d活動
如果小學既活動已經幾多, 咁就可能慳番暑期班d錢
請問你可唔可以俾d意見我呢?

去完畢業營,好快又測驗,不過這次測驗舒服好多。

原文章由 zz 於 08-5-9 09:55 發表
今天派成績表

醒目開學勳章

Hi maria_lai,

其實d活動係家教會d屬會搞o既。

我囝囝舊年參加左一個球類活動,一個星期兩次,每次個半鐘。
你參加幾多個活動都得,最緊要有時間同囝囝有體力。

我舊年俾囝囝參加小學o既活動,係等佢熟習環境,9月返學時雖然「人生」起碼「路熟」。

原文章由 maria_lai 於 08-5-11 21:50 發表

luvbobo,

Thanks!!

咁係唔係每個活動一星期一次?
有無限只可參加幾多個活動呢?

唔知幫唔幫個仔係宜家間幼稚園報暑期班好, 日期係28/7-22/8, 半日班或全日班
我個仔日頭係由婆婆照顧, 如果暑假無野做, 佢會好煩 ...

原文章由 luvbobo 於 08-5-12 22:59 發表
Hi maria_lai,

其實d活動係家教會d屬會搞o既。

我囝囝舊年參加左一個球類活動,一個星期兩次,每次個半鐘。
你參加幾多個活動都得,最緊要有時間同囝囝有體力。

我舊年俾囝囝參加小學o既活動,係等佢熟習環境,9月返學 ...

luvbobo,

係呀, 我都係想亞仔熟習下小學環境先
咁你仔仔舊年參加左邊個活動呀?
應該幾時會收到資料架?
定係要自己打電話去問呢?

謝謝!

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-5-13 16:28 編輯 ]

請問有冇家長知道大考後的上課時間是怎樣?昨晚收到學校summer english course的資料,看到一年級的時間竟然可以由11:
15就開始上,到時係咪學生係早放學?以往經驗早到幾多點呀? 因為都有興趣想報名!

原文章由 zitalin 於 08-5-13 23:43 發表
要知多啲, 當然係記得去今個星期六 (17/5) 既喇沙開放日!

http://www.la-salle.edu.hk/openday/download/LSPS_Open_Day_information.pdf

zitalin,

We'll go.  It's a chance for my son to know more about his school.

Thx!

喇沙小學生飲水思源 向修士致敬
轉載自星島日報2008/5/13

記得年初時,Elsie已經寫過九龍塘的喇沙小學今年創校五十年,正值金禧校慶,所以校方都舉辦多個慶祝活動,好像一連三晚舉行的「金禧校慶表演晚會」、感恩祭、開放日、植樹日、校慶紀念晚宴等等。當時,校長鮑陳慧兒就提過,在清明節前後,會帶同學到已故的喇沙修士墓地,讓學生表達敬意。

三十七位喇沙小學的學生,早前到了跑馬地的天主教聖彌額爾墳場,懷念已故的喇沙修士。

早前,三十七位小四至小六的喇沙小學學生,就在老師、家長和校友的帶領下,到了跑馬地的天主教聖彌額爾墳場,首次進行「飲水思源.清明掃幕」活動,懷念已故的喇沙修士,當日活動Elsie亦有參加。

墳場向來予人陰森恐怖之感,但葬有廿八位喇沙修士,包括喇沙小學創辦人Brother Henry Pang的天主教聖彌額爾墳場,卻只有莊嚴和寧靜,所以到場的小男生,都自動自覺收起了平日的調皮,跟老師先到墳場內的小聖堂祈禱,再聽曾撰寫學校刊物——《Sons of La Salle Everyone-A History of La Salle College and Primary School》,於一九八五年畢業的師兄黃嘉為(Mark),講述喇沙修士們離鄉別井,從歐洲來到香港,為貧苦小朋友辦學的故事。

「前人做了很多事,下了很多功夫,才有今日的喇沙。」Mark說。另外,他又講述幾位修士的趣事,好像有的修士很嚴厲,有的則很風趣,愛跟同學玩。待同學們對修士有初步認識之後,老師就安排同學們排隊,分別向修士們的墓碑獻花和鞠躬,以示尊敬。

聽鮑校長講,舉辦這個活動,是希望學生懂得飲水思源。「在年頭開始,學校已經常常借機會,讓同學了解辦學團體的教育理念和辦學精神,所以同學都明白他們是在喇沙修士的餘蔭下接受教育,今次活動就是讓學生以具體行動表現出他們對修士們的敬意。」鮑校長同Elsie講,是次活動其實是由家長教師會提出,而校方聽後覺得甚有意思,遂大力支持,且考慮每年都舉行,希望日後有更多學生可以向已故修士表示敬意,並讓學生學習修士們服務團隊的精神和做事的熱忱。

本身是舊生的家長教師會主席詹肇輝(Frankie)跟Elsie說,舊生會每年都有舉行掃幕活動,中學也曾舉辦,唯獨是小學部未有機會,但他卻認為小學生都需要知道學校的歷史和宗旨,明白喇沙修士對學校的貢獻。「不少人都對喇沙小學有個錯覺,以為是貴族學校,或者學生有特別才能才取錄,實際上卻不然,所以也希望借這個機會,讓學生明白學校不是有錢人才可以讀。」

當日參與的三十多位同學,近半數都是首次去墳場掃墓,不過他們都沒有感到不安、害怕,反而認為是次活動很有意思。好像六年級的陳子健就說,學校雖然也有介紹修士們的生平事迹,但當真正站在修士們的墓地前,也別有感受。「獻花時,我也有向修士們說:『謝謝你們為我們辦了這樣好的教育』。」五年級的陳子謙就說,他對喇沙小學的創辦人Brother Henry Pang印象最深。「他在創校開始做到退休,離鄉別井,犧牲很多。」

要認識更多喇沙小學的歷史和教育理念,Elsie覺得還有個方法,就是可以參觀該校本周六(十七日)舉行的開放日。鮑校長說,這次是喇沙小學創校以來的首個開放日,屆時除了有學生表演外,還有觀課、學生習作展示、攤位遊戲,是家長認識喇沙小學的好機會,故對該校有興趣的家長,實在不要錯過。

原文章由 Odin 於 08-5-15 12:03 發表
喇沙小學生飲水思源 向修士致敬
轉載自星島日報2008/5/13

記得年初時,Elsie已經寫過九龍塘的喇沙小學今年創校五十年,正值金禧校慶,所以校方都舉辦多個慶祝活動,好像一連三晚舉行的「金禧校慶表演晚會」、感恩祭、開 ...

Odin & Zitalin 好多謝你地概資料.. 我星期六都會去參觀的.
見到張表. 時間由11:00-5:00咁長, 唔知我leeD想入讀既
應該那段時間去最理想呢 ? 有無意見 ?
另外可以分享一下你們的小朋友係喇沙讀得如何, 很深嗎 ?
是否很多課外活動 ? 你們是怎樣入讀到倒這小學呢 ?
請指教一下呀. Thanks

catherine

原文章由 catherinepang 於 08-5-16 02:15 發表

Odin & Zitalin 好多謝你地概資料.. 我星期六都會去參觀的.
見到張表. 時間由11:00-5:00咁長, 唔知我leeD想入讀既
應該那段時間去最理想呢 ? 有無意見 ?
另外可以分享一下你們的小朋友係喇沙讀得如何, 很深嗎 ?
是 ...

其實就你時間啦
我覺得幾時都無問題
主要係對學校有個概念
我自己就2pm後去, 因為亞仔上午有堂

原文章由 maria_lai 於 08-5-16 16:15 發表

其實就你時間啦
我覺得幾時都無問題
主要係對學校有個概念
我自己就2pm後去, 因為亞仔上午有堂

星期六去左開放日, 你地就好啦, 學校好好, 好大. 好多設備.
入到D課室立即有小學生好有禮貌又熱情咁介紹. 有幾個
體育表演得好好.我個仔睇游水同體操表演,睇到唔肯走呀.
不過亞仔只有15分同埋又唔係果個網. 睇怕都好難會入到.
anyway. 多謝之前回答我問題既mami....
可能試下 P2 有無機會插班啦

catherine

只有15分

Hi catherinepang,

Don't worry la, perhaps u can try the lucky draw.  Good luck to u.

Odin,

check pm

阿仔嚟緊呈分試,又緊張又擔心﹗

me too!
大家努力加油

P.5 媽咪和囝囝努力、加油!  等着你過馬路!

原文章由 beautyma12 於 08-6-8 23:33 發表
阿仔嚟緊呈分試,又緊張又擔心﹗ mouth:" /> mouth:" />

[ 本文章最後由 snowbell 於 08-6-9 21:22 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題