用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章十 (08年4月-08年7月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章十 (08年4月-08年7月) [複製鏈接]

點睇到係喇沙仔?
原文章由 ha8mo 於 08-5-1 20:04 發表
我望張名單
見到四個現役/畢業喇沙仔傳聖火喎

唔知有冇睇漏

喇沙仔咪識睇喇沙仔lor.
我同你都是家長(媽咪)only,所以咪看不到.

原文章由 Bambi 於 08-5-2 10:04 發表
點睇到係喇沙仔?

ha兄會出席嗎?

如果唔想係學校買校服, 請問大家有冇好介紹呢?

謝謝!

金唐校服
西洋菜南街72號3樓(大快活隔離樓上)
2391 3057
質地唔錯, 我已幫陳幾年.
原文章由 maria_lai 於 08-5-5 11:16 發表
如果唔想係學校買校服, 請問大家有冇好介紹呢?

謝謝!

Bambi,

Thx!!
咁運動衫可唔可以係個度買呢?
定係一定要係學校買.
仲有係唔係要自己買個學校logo釘落去呀?
其實係學校買同出面買既分別係咪價錢同質料呢?

運動衫就要在學校彭叔度買, 金唐有校章釘左落去既, 你亦可在學校買校章俾佢, 到時佢會減返錢俾你.
有d家長話學校買既質地麻麻地, 我就覺得金唐cutting好d, 質地亦佳, 尤其係褲, 唔會細細條甘.
原文章由 maria_lai 於 08-5-5 13:59 發表
Bambi,

Thx!!
咁運動衫可唔可以係個度買呢?
定係一定要係學校買.
仲有係唔係要自己買個學校logo釘落去呀?
其實係學校買同出面買既分別係咪價錢同質料呢? ...

回覆 #1 Bambi 的文章

各位喇沙媽咪,

我仔仔係09年會入讀小一.好頭痛宜家就要準備啦.想各位成功媽咪請教一下. 萬分感謝
只有15分. 係紅磡住35區.
1. 會有機會15分也抽到入喇沙嗎 ?
2. 有無媽咪係成功叩門入到喇沙架.
係咪勁難考到. 有沒有什麼心得 ?
3. 喇沙係津貼, 如果真係咁好彩係叩門
時收左係咪都唔駛比學費架 ??

catherine

Bambi,

it's good to have 校章 on 金唐's uniform
so later we should receive a school letter and know when and where to buy uniform, sport suite and book?

thx

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-5-6 09:55 編輯 ]

原文章由 catherinepang 於 2008/5/5 19:47 發表

冇,20分都要抽籤,15分都入表係搏第時叩門

因為轉左活動教學,學額大減下,應該P.1叩門位都冇行,不過可以試P.2

3. 喇沙係津貼, 如果真係咁好彩係叩門時收左係咪都唔駛比學費架 ??
唔駛交學費,但係要交一年$3,200堂費,有經濟因難可申請豁免

原文章由 Odin 於 08-5-6 09:55 發表

冇,20分都要抽籤,15分都入表係搏第時叩門

因為轉左活動教學,學額大減下,應該P.1叩門位都冇行,不過可以試P.2

3.  ...

Odin,

好多謝你既意見. 可否再補充一下.
轉左活動教學,學額大減下. 係咪減左好多學位 ?
有無數字比較一下 ? 因為2003出生率是偏低...
另外我唔係好明P.1 & P.2 叩門有什麼分別 ? 又大概係什麼
時間叩門呢 ? 謝謝

catherine
呢 ?

回覆 #804 catherinepang 的文章

catherine,

傳統教學可以收到40人一班,07年喇沙P.1開始轉活動教學,收得32人一班,共有6班,你自己計下收少幾多。但係聽聞升到P.2時會轉番傳統教學,加上自然學額流失(如移民退學等),你話P.2學額係咪鬆d?叩門一般五月、最遲六月頭遞信。

Odin,

check pm

原文章由 Odin 於 08-5-8 19:36 發表
catherine,

傳統教學可以收到40人一班,07年喇沙P.1開始轉活動教學,收得32人一班,共有6班,你自己計下收少幾多。但係聽聞升到P.2時會轉番傳統教學,加上自然學額流失(如移民退學等),你話P.2學額係咪鬆d?叩門一般五月、最遲六月頭 ...

哦明白了. 多謝晒 Odin

原文章由 Odin 於 08-5-8 19:36 發表
catherine,

傳統教學可以收到40人一班,07年喇沙P.1開始轉活動教學,收得32人一班,共有6班,你自己計下收少幾多。但係聽聞升到P.2時會轉番傳統教學,加上自然學額流失(如移民退學等),你話P.2學額係咪鬆d?叩門一般五月、最遲六月頭 ...

Odin,

I heard that P.3 will change to 傳統教學 wor.
Anyway, can call school to check.

今天派成績表

是p3轉傳統教學

原文章由 maria_lai 於 08-5-9 09:35 發表

Odin,

I heard that P.3 will change to 傳統教學 wor.
Anyway, can call school to check.
‹ 上一主題|下一主題