用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文中小學簡介會
go

聖瑪加利男女英文中小學簡介會 [複製鏈接]

學校會於 24/08 及 20/09 舉辦小一及中一簡介會, 有興趣的家長可到以下網頁報名:

http://www.smcesps.edu.hk/brief-registration.php
   0    0    0    0

TKS!!訂左位啦!

多謝提示

唔駛客氣, 舉手之勞je!

回覆 #1 G-Ma 的文章

在另一討論區裹看見有人說此校是行双班主任制的, 請問是否每一班均有一位中文班主任及一位英文班主任的呢?

是的.  學校是行小班教學及雙班主任制

原文章由 little-duck 於 08-7-4 16:13 發表
在另一討論區裹看見有人說此校是行双班主任制的, 請問是否每一班均有一位中文班主任及一位英文班主任的呢?

回覆 #1 G-Ma 的文章

請問每月學費幾錢??? 學費外,有沒有其他費用??
:-)  :-P

學費09年小一是故$2800/月, 一年共交十期, 除了書簿費, 車費飯費就沒有其他費用了.

thanks!

我都訂左la, thx!!!!
日日都要happy!!

請問這間學校的功課多嗎?會不會谷學生?學術水準如何?

我本來都想幫亞囡揀呢間,
但到小四又係返回傳統教學...
所以唯有WL ESF

這間學校小一至小三不是傳統教學?到小四又轉回傳統教學?咁怪ge?
原文章由 鳳梨 於 08-7-7 00:05 發表
我本來都想幫亞囡揀呢間,
但到小四又係返回傳統教學...
所以唯有WL ESF

原文章由 hinhinmami 於 08-7-7 08:53 發表
這間學校小一至小三不是傳統教學?到小四又轉回傳統教學?咁怪ge?

很多學校是小一至小三活動教學,小四~小六傳統教學的。

唔怪喎! 我囝囝都係甘, 1-3 係活動, 遊戲中學習,group discussion, 比學生做主導, 學生個個有份係堂上發言,到小4開始轉回統教學, 教既野多左, 學生在堂上講野相對少了, 上堂唔會o甘多從遊戲中學習,而小4既同學已大個仔、大個女, 坐定左,而係小一至三又培養了讀書既興趣(原來讀書係甘好玩!),大家同學之間又團結又和諧, 讀書既氣紛很好, 老師就爭取時間教些傳統智識.     

原文章由 hinhinmami 於 08-7-7 08:53 發表

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-7 12:17 編輯 ]

轉傳統係無辦法, 始終佢地要應付公開考試, 要面對香港教育制度, 所以係高小學校都要行返傳統.  不過學校本身唔係好"谷"既學校, 學生壓力唔會好大, 而且語文基礎發展得唔錯, 所以就算行返傳統, 學生都唔會好難接受.

我聽高年級家長講, 佢地小五已經學緊部份中二既課程.

G-MA

我想請問會唔會校長親自INTERVIEW OR 副校長? 而舊年學費已是$2800/M , 今年會否已加到三千, 有無收到風呀?  
另外INTERVIEW 既老師會唔會係外籍老師或是"竹星"呀?

原文章由 G-Ma 於 08-7-7 11:58 發表
轉傳統係無辦法, 始終佢地要應付公開考試, 要面對香港教育制度, 所以係高小學校都要行返傳統.  不過學校本身唔係好"谷"既學校, 學生壓力唔會好大, 而且語文基礎發展得唔錯, 所以就算行返傳統, 學生都唔會好難接受.

...

I see, 咁請問如果想考入這間學校,小朋友的英文水準是否要很高,來自傳統幼稚園的學生成功率高嗎?Interview會考些什麼?有筆試嗎?

Hi Catcatmom,

2008年9月入學既學費係$2800/m, 2009年我諗都會去到$3000/m.  如果問我比$3000/m值唔值得讀, 我自己就話好值得, 因為課程同師資我都好滿意.

我囡囡考果年係校長親自INTERVIEW, 近呢兩年既情況我就唔係太清楚.   INTERVIEW會有外籍老師同"竹星"老師負責架, 英文溝通能力係關鍵, 我聽講sm係難考咗, 有d有哥哥姐姐係裡面讀緊既都考唔到, 始終開始多咗人認識, 競爭大咗.

原文章由 catcatmom 於 08-7-7 13:04 發表
G-MA

我想請問會唔會校長親自INTERVIEW OR 副校長? 而舊年學費已是$2800/M , 今年會否已加到三千, 有無收到風呀?  
另外INTERVIEW 既老師會唔會係外籍老師或是"竹星"呀?

...

hi hinhinmami,

學校好注重學生既英語能力, 起碼要基本溝通到, 呢幾年都有來自傳統幼稚園的學生成功考入, 小朋友面試表演都好重要, 大膽, 敢表達意見既成功機會會大d.

interview無筆試, 會考中, 英, 數, 常, 都係簡單題目.

原文章由 hinhinmami 於 08-7-7 14:08 發表
I see, 咁請問如果想考入這間學校,小朋友的英文水準是否要很高,來自傳統幼稚園的學生成功率高嗎?Interview會考些什麼?有筆試嗎?
‹ 上一主題|下一主題