用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才舊生創佳績
go

優才舊生創佳績 [複製鏈接]

剛於本月中生日的恒商六優生袁業芹,昨日在父母及於美國加州柏克萊大學畢業的哥哥陪同下領取成績表,他對自己中、英、會計、經濟、商業、數學六科均獲優感到驚喜:「想不到有這個成績!」會考二十九分的他直言,對經濟和英文的期望不高。他的摘優秘訣是反覆溫習,考試期間每日溫習五小時,最晚只是溫習至凌晨一時,考試期間,袁媽媽隔日為他煲老火湯。

已退休的袁父說,業芹記憶力強,自小為其講故事,指導其學習和閱讀課外書,六歲時已懂背誦二、三十首唐詩,他自小喜歡看音樂雜誌及聽音樂,連溫習時照聽可也,小提琴、結他、長笛均懂,鋼琴造藝更達演奏級,他曾與鋼琴神童沈靖韜交流。袁業芹說,最喜歡閱讀金庸小說,藉此提升中文水平。

雖然袁業芹在聖公會榮真小學一年級時考獲第一名,不過袁父有感傳統學校教學太刻板,加上其性格過於內向,因此轉往當年剛創校的優才小學升讀小二,校方在升小三的記憶力測試中,發覺他可準確無誤地背出十多個數字,因而安排他「跳升」至小四,一年內完成三四年級的課程,後因國際學校學費高昂和性格因素,升中時選讀了英華書院 ......
   0    0    0    0

多才多藝 恆生商學書院的袁業芹原來是「跳級狀元」,自幼入讀優才小學,曾在小三時被校長「欽點」跳級。袁父表示,兒子幼時已展露出「過目不忘」的本領,6歲時能背誦眾多唐詩及樂譜。除了學業彪炳,袁業芹亦是音樂天才,精通鋼琴、小提琴、長笛及吉他4種樂器,其中鋼琴水平已達演奏級。這名6優生認為讀書既要學會全方面觀察世界,亦要學懂深入探討問題。他打算日後入讀港大法律與工商管理系,將來成為會計師或律師。

這一、兩年開始有優小的學生在會考和高考中應試或進入大學就讀。今年的高考六優生袁業芹就是優才小學第一屆畢業生。

印象中港島正校和九龍塘分校早期的畢業生人數只有約二十多人,可當年優小播下的種子和幼苗已逐漸成長。

聞說上年已有優才學生入讀大學,而其他應考會考的也有佳績。

個位學生今年開學禮時做了特別嘉賓. 在英國教GCE A-level 5-6支火箭. 唔記得邊間U 收了她.

呢位袁同學, 係優小既優良產品, 為學校爭光不少。

仲有一位鲍同學, 同樣係優小第一屆畢業生, 之後去左英國留學, 响舊年既英國會考 GCSE, 囉倒 8A* + 2A 既佳绩。

其實優小首屆畢業得1班10幾人乍, 已經有一個香港高考 6A 同一個英國會考 10A 既學生, 眞係犀利 !!!!!

原文章由 dabbycheung 於 08-7-3 10:37 發表
這一、兩年開始有優小的學生在會考和高考中應試或進入大學就讀。今年的高考六優生袁業芹就是優才小學第一屆畢業生。

印象中港島正校和九龍塘分校早期的畢業生人數只有約二十多人,可當年優小播下的種子和幼苗已逐漸成 ...

原文章由 中天英 於 08-7-3 23:51 發表

仲有一位鲍同學, 同樣係優小第一屆畢業生, 之後去左英國留學, 响舊年既英國會考 GCSE, 囉倒 8A* + 2A 既佳绩。

其實優小首屆畢業得1班10幾人乍, 已經有一個香港高 ...

不過有D外人(其他直資小學既家長)又會眼紅優才,覺得佢地有今日既成就,其實唔關優才事

講真,如果呢兩位學生當初唔係讀優才小學,而係讀普通傳統小學,佢地既潛質亦未必可以充分發揮!再而且袁同學當日入優才時,學校係比佢跳級,其他小學當年又點會有呢D安排呢?!

只要有機會比學生發揮,學生有自信成就就特別高.

我以前讀個間雞校,同一個form 有6A, 亦都有7U, 無人會估到我地間學校最後出到咁多大學生.

我地學校有樣野好,由得我地自由發揮(自生自滅). 我地唔會追成績又唔算太壞.

呢個應該就係鮑同學, 舊年响英國考 GCSE, 8A*+ 2A+ 2B; 今年9月讀 Upper 6, 出年先讀 U。

原文章由 ngkf 於 08-7-3 21:56 發表
個位學生今年開學禮時做了特別嘉賓. 在英國教GCE A-level 5-6支火箭. 唔記得邊間U 收了她.

希望你地既小朋友將來都可以創出佳績,為優才爭光.
希望我囡囡都入到優才.

whywhite22,

你準備幾年時間咁多,   你囡囡既餐仕應該好高嘍。

原文章由 whywhite22 於 08-7-8 11:56 發表
希望你地既小朋友將來都可以創出佳績,為優才爭光.
希望我囡囡都入到優才.

中天英:
成你貴言啦,我都想.
不過我依家都唔知應該點教好個女. 唔知要學d咩先入到優才呢,要唔要文武雙全呢.

原文章由 中天英 於 08-7-10 01:09 發表
whywhite22,

你準備幾年時間咁多,   你囡囡既餐仕應該好高嘍。

可喜可賀
原文章由 dabbycheung 於 08-7-3 10:36 發表
多才多藝 恆生商學書院的袁業芹原來是「跳級狀元」,自幼入讀優才小學,曾在小三時被校長「欽點」跳級。袁父表示,兒子幼時已展露出「過目不忘」的本領,6歲時能背誦眾多唐詩及樂譜。除了學業彪炳,袁業芹亦是音樂天才,精通鋼琴 ...

原文章由 中天英 於 08-7-3 23:51 發表

其實優小首屆畢業得1班10幾人乍, 已經有一個香港高 ...

嘩!原來優才都已經有舊生羅到咁好既成續.真係勁喎!
我仲成日周圍問人, 有無中學資料. 雖然呢兩個唔係優才中學畢業, 但係都係優才出品.

你地有無人知依家優才中學, 最高係Grade幾, 好想知道佢地幾時有公開試成績.

原文章由 靚咪媽 於 08-7-23 11:26 發表
可喜可賀

今年九月會有 G10 ( F.4 );  2010 年 5 月第一屆中學會考。

原文章由 Yonniewong 於 08-7-27 00:05 發表
嘩!原來優才都已經有舊生羅到咁好既成續.真係勁喎!
我仲成日周圍問人, 有無中學資料. 雖然呢兩個唔係優才中學畢業, 但係都係優才出品.

你地有無人知依家優才中學, 最高係Grade幾, 好想知道佢地幾 ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-7-27 01:41 編輯 ]

原文章由 Yonniewong 於 08-7-27 00:05 發表

你地有無人知依家優才中學, 最高係Grade幾, 好想知道佢地幾 ...

優中雖然暫時只開到G9(F.3), 今年9月至升G10, 但學生過去亦曾考個別公開試, 資料如下:

優才51中二生考IGCSE(國際會考) 76%合格

30/08/2007 太陽報

【本報訊】優才(楊殷有娣)書院全級五十一名中二生自我挑戰成功,他們越級三年,參加英國國際會考(IGCSE)英文科考試,打破全港越級考試紀錄,應考者合格率高達七成六,兩成四更考獲B級或C級等優良成績。校方強調這是小班教學的成效,而非操練或揠苗助長的成果。

優才書院英文科科主任梁淑恩表示,去年十一月為中二學生準備應考IGCSE,每周撥出兩至三節課讓學生認識IGCSE,再配合校本閱讀及寫作課程。校方亦安排英語能力高的學生,每周上一小時英語加速班;一些未適合入讀加速班的學生則會安排小組學習課,以一比九的師生比例,因應每名學生學習進度施教。

該校課程總監李業富指,小班教學對提高學生英文水平甚有成效,促請政府盡快推行「小小班」教學,以師生比例一比七分組教學。
讀中二的區敖欣,現年十三歲,在是次IGCSE中考獲B級成績。她稱,自小三開始十分喜愛閱讀英文書籍,至今累積閱讀逾百本書籍。她說:「除英文及數學科外,其他科目如中史、西史、綜合科學等,都考獲全級第一,但小學時因為大班學習,所以都冇咩人留意自己,英文成績亦只屬普通。」

另外所有G9學生係今年5月,亦有應考數學及Bio IGCSE, 而成績亦會係8月公怖。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-7-27 13:39 編輯 ]

原文章由 dabbycheung 於 08-7-27 13:38 發表

優中雖然暫時只開到G9(F.3), 今年9月至升G10, 但學生過去亦曾考個別公開試, 資料如下:

優才51中二生考IGCSE(國際會考) 76%合格

30/08/2007 太陽報

【本報訊】優才(楊殷有娣)書院全級五十一名中二生自我挑戰成功,他 ...

嘩! 勁!!!

香港會考神童湧現 15歲跳級狀元能操俄法語

又有優小舊生創佳績 !!!!!

尋曰會考放榜, 响今日大小報章都有大篇幅報導既兩名15歲會考跳级狀元, 其中一個係優小既畢業生。

佢叫李景曦, 响優才畢業後, 去左聖约瑟讀中學; 佢優小跳左一級, 中學再跳一級, 以15歲之齡, 今年响會考囉倒 7A3B 既佳績。

[ 本文章最後由 中天英 於 08-8-5 23:20 編輯 ]

以下係今日 << 明報  >> 報導

-----------------------------------------------------
剛滿15歲、來自聖若瑟英文書院的李景曦智商逾150,於優才學校就讀時先跳過小四,由小三升小五,之後 於中學跳過中二,李景曦雖較同屆應考同學年紀小兩年,但不覺相處有困難。他說:「不要在同學面前認叻,不要驕傲自滿,自然與同學相處得來。」李景曦獲得7 優3良佳績,他希望透過拔尖入讀港大或中大的醫學院。

原文章由 中天英 於 08-8-5 22:26 發表

尋曰會考放榜, 响今日大小報章都有大篇幅報導既兩名15歲會考狀元, 其中一個係優小既畢業生。

佢叫李景曦, 响優才畢業後, 去左聖约瑟讀中學; 佢優小跳左一級, 中學再跳一級, 以15歲之齡,  ...

原文章由 中天英 於 08-8-5 22:26 發表

尋曰會考放榜, 响今日大小報章都有大篇幅報導既兩名15歲會考狀元, 其中一個係優小既畢業生。

佢叫李景曦, 响優才畢業後, 去左聖约瑟讀中學; 佢優小跳左一級, 中學再跳一級, 以15歲之齡,  ...

我今朝睇報紙時, 已經估緊佢係唔係優小學生?話說幾年前,我曾經睇過一本親子雜誌, 當時有一篇文章,就係介紹呢位李同學(當時呀仔仲未入優才)。 最記得當時篇報導話佢讀緊優才, 而報導亦有介紹學校點樣栽培佢。當年我就係因為呢篇報導,而令我對優才,留下深刻印象!

計計下, 如果李同學當年無跳兩級, 而當年亦有開辦優中既話, 李同學好大機會係呀仔個同學!

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-8-5 22:54 編輯 ]

呢位李同學係優才既優良品種, 响優小打好基礎, 升中考會考, 就水到渠成呀。

除左學業成績勁之外, 佢仲興趣多多, 絕對唔會死讀書  ---   又係優才生既特點。

-------------------------------------------------------

大公報   2008年8月5日

< <    李景曦才藝過人,小二已被測試智商為一百五十一,小三考進優材學校。平日除了看書、朗誦、彈琴、下棋、練書法、單簧管,運動上也是樣樣精通,如籃球、游泳等。    >>

原文章由 dabbycheung 於 08-8-5 22:34 發表

我今朝睇報紙時, 已經估緊佢係唔係優小學生?話說幾年前,我曾經睇過一本親子雜誌, 當時有一篇文章,就係介紹呢位李同學(當時呀仔。 最記得

[ 本文章最後由 中天英 於 08-8-14 23:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題