用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才舊生創佳績
樓主: dabbycheung
go

優才舊生創佳績 [複製鏈接]

好似話佢連法文、俄文都識咁話。

俄文都識 !!!!   抵錫

原文章由 中天英 於 08-8-5 22:50 發表
呢位李同學係優才既優良品種, 响優小打好基礎, 升中考會考, 就水到渠成呀。

除左學業成績勁之外, 佢仲與趣多多, 絕對唔會死讀書  ---   又係優才生既特點。

---------------------------------------------------- ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-8-6 00:31 編輯 ]

嘩..好叻呀!!!真係好想知父母平時點樣培育D小朋友成為資優生!排除先天條件,後天仲可以點配合先至可以令小朋友盡展所長?

呢個問題, 唔係三言兩語可以講清楚既 !!!!!

坊間有好多書, 里面都講得幾好既, 你不妨睇吓, 應該會有得着。

我個人覺得呢幾本都值得睇吓 :

-  如何在家中提升子女的學習能力
  -  七歲進哈佛
  -  協助孩子出類拔萃
  -  哈佛女孩刘亦婷 - 素貭培養紀實
  -  我家寶寶考第一

原文章由 芷鍛 於 08-8-11 00:38 發表
嘩..好叻呀!!!真係好想知父母平時點樣培育D小朋友成為資優生!排除先天條件,後天仲可以點配合先至可以令小朋友盡展所長?

thank you!

原文章由 中天英 於 08-8-12 23:00 發表
呢個問題, 唔係三言兩語可以講清楚既 !!!!!

坊間有好多書, 里面都講得幾好既, 你不妨睇吓, 應該會有得着。

我個人覺得呢幾本都值得睇吓 :

-  如何在家中提升子女的學習能力
  -  七歲進哈佛
  -  協助孩子出類 ...

港大中大“搶”走兩狀元

最新消息, 袁同學將入讀 HKU 工商管理及法學雙學位課程。

-----------------------------------------------------
據香港文匯報報道:

今年高考只有2個6A狀元,據悉,港大錄取了男狀元袁業芹入讀工商管理及法學雙學位課程,女狀元袁詩惠則考入中大環球商業學。

-----------------------------------------------------

原文章由 dabbycheung 於 08-7-3 10:34 發表
剛於本月中生日的恒商六優生袁業芹,昨日在父母及於美國加州柏克萊大學畢業的哥哥陪同下領取成績表,他對自己中、英、會計、經濟、商業、數學六科均獲優感到驚喜:「想不到有這個成績!」會考二十九分的他直言,對經濟和英文的 ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-8-15 00:06 編輯 ]

優中家長真有福!10月10日既「家長教師會周年大會」,邀請到以下猛人:

家長分享會:-
由兩位優小傑出畢業生家長分享培育子女經驗:
a) 優小第一屆畢業生袁業勤家長,袁同學是08高級程度的6A狀元,獲香港大學30萬獎學金,就讀法律及會計雙學位課程。
b) 優小第四屆畢業生李景曦家長,李同學於15歲報考中學會考,是08會考7A3B尖子,擬報讀醫學院。

以上只限優中家長。

dabby,

多謝報料。

咁我可能要冒充中學家長黎聽嘍。

但係好似小學部既 [家長教師會周年大會]都係10月10日喎, 會唔會一齊開

原帖由 dabbycheung 於 08-9-25 21:15 發表
優中家長真有福!10月10日既「家長教師會周年大會」,邀請到以下猛人:

家長分享會:-
由兩位優小傑出畢業生家長分享培育子女經驗:
a) 優小第一屆畢業生袁業勤家長,袁同學是08高級程度的6A狀元,獲香港大學30萬獎學金,就讀法律及 ...

呢位李同學考會考果陣, 得14歲幾, 仲未夠15歲既。

原帖由 中天英 於 08-8-5 22:33 發表
以下係今日 > 報導

剛滿15歲、來自聖若瑟英文書院的李景曦智商逾150,於優才學校就讀時先跳過小四,由小三升小五,之後 於中學跳過中二,李景曦雖較同屆應考同學年 ...

如果我沒有記錯的話,上星期五家長會陳校長對我講,應該仲有一位女同學創佳績,好似就沒有公開,、、、、、請問大家有無聽過呢?還是我這位老人家記錯呢?請見諒。

原帖由 中天英 於 08-9-26 02:08 發表

10月10日家教會周年大會李同學的爸爸是其中一位分享嘉賓呀!

原帖由 中天英 於 08-9-26 02:08 發表
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

原帖由 中天英 於 08-9-26 01:55 發表
dabby,

多謝報料。

咁我可能要冒充中學家長黎聽嘍。

但係好似小學部既 [家長教師會周年大會]都係10月10日喎, 會唔會一齊開

...

我地個分享會係8:00-9:00,唔通佢地果晚走兩場?

原帖由 GuGu 於 08-9-26 10:45 發表
如果我沒有記錯的話,上星期五家長會陳校長對我講,應該仲有一位女同學創佳績,好似就沒有公開,、、、、、請問大家有無聽過呢?還是我這位老人家記錯呢?請見諒。

...

係唔係中學部補習天王個女

May be... You also heard about this ah?

原帖由 dabbycheung 於 08-9-26 15:31 發表

唔洗兩頭走, 小學同中學分享會响一齊, 8:00 - 9:00。

原帖由 dabbycheung 於 08-9-26 15:22 發表

我地個分享會係8:00-9:00,唔通佢地果晚走兩場?

收到咩料呀?  

原帖由 dabbycheung 於 08-9-26 15:31 發表

會唔會係講鲍同學, 佢都係優小第一屆畢業, 之後去左英國讀書, 舊年响英國會考 GCSE, 囉倒 8A*2A2B( 12科 )。

原帖由 GuGu 於 08-9-26 10:45 發表

...

係呀, 好期待聽李爸爸同袁爸爸既分享。

原帖由 gitmee 於 08-9-26 12:20 發表
10月10日家教會周年大會李同學的爸爸是其中一位分享嘉賓呀!

原帖由 中天英 於 08-9-26 23:23 發表
唔洗兩頭走, 小學同中學分享會响一齊, 8:00 - 9:00。

係?咁唔通到時中小學部一齊舉行「家長教師會周年大會」?

原帖由 中天英 於 08-9-26 23:39 發表
收到咩料呀?  

無收到料呀?我只係諗補習天王個女以前響優才咁出名,估計佢依家去左女拔都應該唔會差。所以一話女學生,我就諗起佢!

呀仔有兩個同學都好勁!資料如下(07年):

[2007-08-18] 兩中二生挑戰英會考奪A放大圖片
■陳柏言(中)及宋柱龍(右)雖就讀中二,卻「越級挑戰」英國國際會考,生物科更取得A級成績。旁為陳家偉。本報記者李浩彰 攝
 【本報訊】(記者 李浩彰) 香港捲起了一股「資優天才熱」,繼14歲會考女狀元何凱琳及9歲數學神童沈詩鈞於公開試取得驕人成績後,天才學生不斷湧現。於本港中學就讀中二的陳柏言及宋柱龍,今年「越級挑戰」英國國際會考(IGCSE)的生物科二人均獲得A級成績,另於數學科也考獲有關試卷的最高評級,為香港的「資優生名錄」再添一筆。有專家指,隨社會對資優教育的認知日益增加,相信未來將有更多資優兒童被發掘出來。  現年12歲的陳柏言及13歲的宋柱龍,現於優才(楊殷有娣)書院就讀中二,他們都在數理方面被評為資優。在學校鼓勵下他們決定應考今年年中的英國國際會考,雖然只花了短短半年的時間準備,惟成績出眾,二人均於生物科取得A級,而應考數學科的核心(core)課程,亦獲得有關課程最高評級(等於全部課程的C級)。他們都對考試結果表示驚訝,笑指當時只是以「平常心」應考,想不到能奪此佳績。 智商逾135 越級學習  兩位資優生小時候已表現出眾,陳父表示,柏言小時候通過測試發現智商高逾135,而宋媽媽亦指,柱龍在小學時期便已年年考第一,在數學方面的表現尤為優異,小五時已指導較他年長3歲、時就讀初中的姐姐的數學功課。  不過,陳父亦指柏言學習態度並不太積極,亦間有紀律問題,「他平時不太溫習,對學習愛理不理,即使考英國國際會考期間,亦只見他把書揭幾下就算,好似唔係考緊試咁。」柏言亦坦言,自己上課專注力較低,不時出現「唔聽書」的情況,間中更會無故離座,「有時上課時發現將書本放了在貯物櫃,會自顧自地去取,忘記了要請示老師。」 缺拔尖計劃 扼殺天才  陳父表示,香港資優教育發展不足,「柏言年幼時我已發現他是資優,但致電政府熱線查詢,他們竟說只有補底,沒有拔尖的計劃。」及後他們全家移民加拿大,回港後柏言就讀小五,受惠於現時學校安排才能跳級直升中一。  優才(楊殷有娣)書院校長、天才教育協會會長陳家偉亦指,香港資優教育雖在20年前已開始發展,但進展緩慢,往往未能提供適當輔助,「對於資優兒童,不應揠苗助長,亦不宜『壓』苗助長。」不過他指,近年政府開始落力發展資優教育,包括成立資優教育學院,有望加速資優教育在港的推行,估計隨社會增加認知,將有更多資優兒童獲發掘並得適當教育。陳家偉又提醒家長,不少資優兒童雖在智商上發展成熟,然在心理上可能仍表現出稚氣,出現心智發展不平衡,「如果隨便跳級,即使上課跟得上,亦可能交不到朋友而變得孤立。」協會將於8月20日設立免費熱線電話2701 5959,解答家長有關疑問。

補充:陳同學今年再跳級去第二間中學讀F.6,即係話14歲已經讀F.6!真係勁!仲有,陳同學連會考都唔洗考已經可以跳級讀F.6, 唔知算唔算係一個紀錄?

‹ 上一主題|下一主題