用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下
樓主: onelokgor
go

有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下

我打過去維多利亞問..我bb女本身0係07年09出世..個職員叫我9月16之後先去報名...但都係要出年2/3月先面試..但都唔一定收....我諗..等等下...都要等到差唔多兩歲先有回覆.....

您地好呀!
我都想分享下, 我個大仔就有讀N1, 因為我係比工人姐姐湊的. 既然比工人教, 不如交比老師教. 同埋我覺得自理能力同品德要由小做起, 細個唔教就好難教.  佢依家好識自動自覺執玩具, 最近有朋友黎玩, 當朋友走晒, 佢幫我執好晒o的玩具.  佢今天5歲半咋.
我細女都返緊, 佢係0605出世. 佢好快就適應佐.
我知道大家擔心好容易病, 不過無辦法, 呢個係一個過程, 讀唔讀N1都要面對的.  我起初都覺得好唔抵, 因為工人會好得閒, 不過我就寧願兩個小朋友提早入學.
得閒再傾過啦!

我個bb係0701, 好煩呀, 但係足兩歲讀n1, 咁09年9月可唔可以讀k1呀, 又好似未足2歲8個月....咁可以點呀???

我個細BB又係0710,仲諗緊讀N1/遲D先直入K1。佢家姐會今年入迦南N1之前一直返PLAYGROUP,所以會睇下家姐N1讀成點同K1考入邊間再決定阿妹前途
大妹桐桐 Daphne  細妹珩珩 Carrie  

回覆 #2 扭計小霸王 的文章

其實你都唔駛心急, 其實做大仔大女都幾好, 佢地學野會快o的.
好似我朋友個仔咁, 係細仔, 結果讀多年K1, 因為跟唔上, 同埋會影響小朋友既自信心.

原文章由 Yonniewong 於 08-7-29 23:16 發表
其實你都唔駛心急, 其實做大仔大女都幾好, 佢地學野會快o的.
好似我朋友個仔咁, 係細仔, 結果讀多年K1, 因為跟唔上, 同埋會影響小朋友既自信心.

其實做大仔都幾好, 因為幼兒真係相差幾個月, 發展係差好遠的.
我囡囡出年會報讀nursery, 現在仍未決定佢會讀邊間. 不過我諗我唔會報咁多間, 如果到時無間收, 佢就暫時唔讀, 如果無上午班, 下午班都會讀

我囝囝同囡囡都有讀 nursery, 因為囝囝係大仔, 囡囡就5月出世. 我比佢地咁早入學, 係因為想佢地有自理能力, 同埋想佢地係學校可以培養品德.  我係工人姐姐湊佢地. 不過我信老師既教導多一點.

我都想係北角幫個仔揾N1...我個仔係0702架, 仲大過你個囡...我都係想09年讀N1....
如果09年俾佢讀K1, 學校又唔會收, 所以唯有報N1.

大家有N1架心水學校嗎

原文章由 godbilla 於 08-7-11 14:44 發表
我囡囡係07年3月尾出世, 都諗住報09年讀N1, 不過9月開學時已經2歲5個月, 會唔會太大呢?

我都怕小朋友會花太多時間係搭車度, 我自己住北角區, 所以都會搵返近自己既幼兒園

不過為bb搵學校真係好煩 ...

你住邊個屋苑啊, 我就來搬去將軍澳, 阿仔係北角...我想N1俾阿仔係北角讀, K1-K3係將軍澳, 你講架兩間我都有留意下....唔知邊間好呢.....仲有間基博好唔好呢

大家俾下意下啊

原文章由 asc210 於 08-7-13 16:10 發表
hi kaihinmama

我想知 未足 2 歲是否先報 playgroup ?
等足歲後才入讀 k1 呢 ????
其實, 我應該會安排亞女在將軍澳讀 n1,
因為由我屋企到將軍澳比較近, 而且由家人接放學比較方便,
請問 "翠茵小宇宙幼稚園暨國際幼 ...