用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下
go

有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下

BB 出年都未足兩歲, 但自己又乜都唔識, 開始搵下D資料~ 各位交流下啦~
三個人, 一 條心 :-)

我都想俾BB番N1,BB07年5月,不過黃大仙區好似冇乜選擇...

我都打算出年比BB讀N1,不過我99個邊講個D多數都係國際學校or 名校,都唔知比邊間BB返好,唔知沙田有邊間係好D架呢?

唉~~我都努力睇緊呀!!出年n1今年就要報喇....究竟點先係對bb最好??幫佢揀定間名校1條龍好定比佢開開心心讀d輕鬆活動教學既學校好???....... 好煩惱~

我都努力緊呀!my bb is 0707 bb, 出年n1, now already報1 school la, & looking for another two, just apply for some normal school, but still very hard ar!
yes------>好煩惱~

原文章由 vienchan 於 08-7-2 17:28 發表
我都想下年開始俾阿仔返n1,不過佢係07年10月出世,唔知最早可以幾時返學呢??

我bb又係07年10月出世架  女仔黎既~ 我知道有d nursery 唔收未足兩歲既細b, 真係好鬼煩

回覆 #7 onelokgor 的文章

多數n1都唔收唔夠兩歲...有d就會接受插班...我個仔出年都要讀n1...不過, 諗緊比佢讀n1定係playgroup...其實n1選擇近近地的學校都得啦...k1先再打算啦...我心儀的幼稚園無n1...維多利亞入了playgroup又不保證可入pre-nur...真頭痛...

我都諗住明年俾亞女讀n1 class, 真係都幾煩架, 到明年開學冇幾耐又要報幼稚園(k1 class)了.

我個女07年7月出世, 我都會幫佢報出年讀N1呀, 而家開始search定學校資料,今年10月要報名啦, 大埔區好似冇好多學校?

原文章由 cswc 於 08-7-3 13:11 發表
我個女07年7月出世, 我都會幫佢報出年讀N1呀, 而家開始search定學校資料,今年10月要報名啦, 大埔區好似冇好多學校?

May baby also born in Sep 07.  I am now looking for some N1 class in Shatin or Kowloon.  It's quite worry that some school not consider small baby.  Do you know which shcools?

回覆 #4 七點半 的文章

足兩歲入學,自理及語言表達能力高d,有問題發現可早d更正。
:-P 我是9月27日出生的女孩子 :oops: 哈哈

回覆 #4 七點半 的文章

足兩歲入學,自理及語言表達能力高d,有問題發現可早d更正。
:-P 我是9月27日出生的女孩子 :oops: 哈哈

我的bb是0709出生的, 也打算明年和他報讀n1, 現在都search緊一d幼兒園, 有d幼兒園話12月或1月便會interview, 那時候囝囝都唔知識講野未, 又或只懂喊, 如果是這樣, 咁係咪唔會有幼兒園收呢?

我都打算比阿囡下一年讀N1呀,我住系葵青區,有無人知道葵青區邊D學校口碑好D架?
仲有,其實都煩緊比佢返全英幼稚園定系普通幼稚園好呢?

我個囡下年都要讀N1. 有咩學校已經開始報名?
係咪多數都係9月報名的呢?

原文章由 七點半 於 08-7-3 12:03 發表
多數n1都唔收唔夠兩歲...有d就會接受插班...我個仔出年都要讀n1...不過, 諗緊比佢讀n1定係playgroup...其實n1選擇近近地的學校都得啦...k1先再打算啦...我心儀的幼稚園無n1...維多利亞入了playgroup又不保證可入pre- ...

辺間維多利亞係边??

原文章由 mybabylove 於 08-7-2 22:36 發表
我都打算出年比BB讀N1,不過我99個邊講個D多數都係國際學校or 名校,都唔知比邊間BB返好,唔知沙田有邊間係好D架呢?

我b女都14個月住沙田
想塭九龍塘or沙田,都吾知边d真係好??
聽聞嘉德麗人o地話几好 worr
你有冇塭 playgroup arr??

真係好鬼煩~ 我本身係荔枝角住, 但bb就比婆婆係葵青區湊, 所以我都唔知bb 係邊度返學好~    又想搵d N1 - K3 既幼稚園, 唔洗讀K1 時又要轉校呀麻~

我bb0705出世,
現在返playgroud, n1都係想塭九龍塘