用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 邊間聖家小學好d? 舊校or 新校?
go

邊間聖家小學好d? 舊校or 新校? [複製鏈接]

邊間聖家小學好d? 舊校or 新校?

我有個friend 預備下年, 請幫忙!
:-P

Re: 邊間聖家小學好d? 舊校or 新校?

舊校是否多新移民?

easy 寫道:
我有個friend 預備下年, 請幫忙!

Goto their website and try to find out your answer. Of course, if you can ask for those parents whose kids are studying in TWO Holy Family Canossian Pri Sch, its a good way.

有沒有現在就讀於這兩間學校的家長發表一下?

GIGI, thank you !

Hi Easy,
  請問你個囡囡系唔系今年9月入讀?是九龍塘/九龍城分校?
"我有2個小寶貝"

EASY

小囡就讀於嘉諾撒聖家九龍城學校的小一, 對小囡而言, 小一的學習生活並不難適應, 開學時有適應週, 約三個星期上半天學的. 功課量和抄寫都不算太多, 平均連改正5-6樣, 通常星期五會給多一點寫法做. 每星期中英默書各一次, 都是平常教的生字. 但並不計算在成績表內, 如果小朋友累積到一定數目的滿分, 老師會有獎賞. 平時沒有測驗, 一年考三次試, 而且只是中英數常四科計分排總成績名次, 所以對我和我小朋友來說, 壓力不大.  學校亦會舉辦午間音樂會, 故事大使給小朋友自由參加, 發揮所長. 學術方面亦會在校內舉辦些數學量度, 普通話和英語活動配合教學, 詳情你可以上校網參觀, 裏面有很多活動照片, 都可以略知一二. 我也曾做過午膳義工, 就我所見, 沒有太多的新移民子女, 或許我不懂得辨認吧!

今個學期尾考完試後, 就只是上半天學, 我女兒為了這件事, 十分不高興, 整天在埋怨, 我聽得不耐凡就說, 你自己寫信給校長, 告訴她你的想法, 可能會有轉機, 可以上全日學哩! 可想而知, 她的學校生活如何......

其實每個小朋友的能力和情況都不同, 我女兒覺得學校生活愉快非常, 也並不代表每個小朋友都如是, 所以都是結合自己小朋友的情況, 去考慮清楚. 至於九龍塘聖家的情況, 我不大清楚, 而且我覺得很難表面地將兩間學校來比較, 說這間好, 那間不好. 就硬件而言, 九龍塘的校舍和地點, 真的是優勝一酬.
以前都有過一些討論關於九龍塘聖家的, 你可以利用"搜尋"找一下, 希望我這些少少的資料可以對你朋友有幫助.

KITTYMAMA

謝謝你的分享, 請問你九龍城聖家難入嗎? 你是第一輪還是第二輪入的?

JANNYMA,

我女兒在九龍塘校唸小二,你有什麼問題想知道?

或者我簡單介紹一下吧.一年兩測兩考,功課不算太多,默書每星期中英各一次.我女兒讀得很開心.老師都很好,校長很開明,對教育很有熱誠,很願意和家長溝通,也很受學生愛戴.好像我們每年有一次家長會,同一級的家長可以向校方提出問題,一起討論,互相了解和溝通.

校舍環境的確沒話說,與九龍塘地鐵站只大約兩分鐘路程,特別室和禮堂的條件都很好.

每星期有一節午間閒情時間,任由小朋友報名表演,不限音樂,朗誦,武術,什麼都可以.我女兒也試過自組五人說故事.對小朋友來說這是很好的經驗,不單是訓練自信,還學習和別人合作,我覺得她真獲益很大.

Blythemia

謝謝你的分享, 十分詳盡. 是否一般小學的測驗和默書等都是這樣頻繁嗎? 兩測兩考, 還有每星期的中英兩默, 小朋友覺得辛苦嗎? 會否很大壓力? 學校會排名次嗎?

Thank you for KITTYMAMA & Blythemia.
你們的資料十分詳盡。
我相信我的朋友也很感激。

JANNYMA 寫道:
是否一般小學的測驗和默書等都是這樣頻繁嗎? 兩測兩考, 還有每星期的中英兩默, 小朋友覺得辛苦嗎? 會否很大壓力? 學校會排名次嗎?

JANNYMA,
我估大部分傳統教學既學校都要默書測驗.以一個學年兩測兩考來說,絕對唔係多.好老實講,若然只有一測一考,家長就要到學期完至清楚知道小朋友有D咩唔明.對佢學習係講,唔係咁理想.
默書每次都唔係默得好多,都係兩課,小一當然只有讀默.到小二會背默同有課外.英文就有unseen.我好欣賞學校唔係咩都要小朋友背一餐,背默既多數都係簡單既新詩,換言之有音樂性既文章,唔係一段一段無聊既散文.我唔鍾意小朋友死記,但係背誦既能力,尤其係讀中文同欣賞中國文學,係必要既,所以我都贊成背默呢類既課文.

我既小朋友唔辛苦,佢好鍾意返學.無錯,成績表係每一科都會排名次.例如常識有95分,全級130人,可能會係30/130,即130人之中排第30.換句話講,有29個小朋友攞到96至100分.呢D係咪壓力,見仁見智.有人好介意小朋友攞少一分(好似我去女兒同學生日會時,隔離位家長重好深深不忿咁講緊兩個月之前個份測驗卷既題目,講到周圍d 家長悶到唔再搭咀,佢重未肯收聲)我自己唔太介意分數排名.小朋友盡左力,每次有進步,或者每錯一次之後知道點樣去改善,我覺得已經好好,唔一定要同人比.真係要比,人都癲.話俾你聽小朋友既名次,係一個參考.你自己用咩態度去接受,點樣去解讀,人人都唔同.壓力好多時未必係來自學校,而係家長自己俾自己既.
‹ 上一主題|下一主題